Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη

Περπατήσαμε μια από τις πιο δυναμικές πιάτσες της πόλης και τσεκάραμε το ανανεωμένο γευστικό της ενδιαφέρον.

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη

Η πιάτσα γύρω από την Αγία Ειρήνη προοδευτικά αναδείχτηκε σε βασικό πόλο της νυχτερινής διασκέδασης του κέντρου. Τι κι αν ξεκίνησε με επίκεντρο το ποτό, η γεύση κέρδισε γρήγορα έδαφος, προσθέτοντάς της έτσι περισσότερη ποικιλία κι έξτρα θαμώνες.

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 1

Ήταν ένα κομμάτι του κέντρου που τη νύχτα το διέσχιζες μόνο τράνζιτ. Κάποια στιγμή, κάπου ανάμεσα στα κλειστά υφασματάδικα, στις κουβαρίστρες, τις συσκευασίες και τα είδη προικός, άνοιξε ένα μπαρ. Έπειτα κι άλλο ένα. Μερικές σεκάνς –και μια αλυσιδωτή αντίδραση– αργότερα να σου η αυτού διασημότητα, η Πλατεία Αγίας Ειρήνης, σε φάση νυχτερινού hype. Στην πρώτη της, ας την πούμε έτσι, περίοδο μπαρο-ανάπτυξης όλο και κάτι έβρισκες να τσιμπήσεις αν έψαχνες λιγάκι. Ουσιαστικά όμως το κομμάτι του φαγητού κέρδισε πόντους τελευταία. Πλέον το πεδίο έχει από παλαιάς κοπής σουβλάκι, κλέφτικο, πίτσα, λουκουμάδες μέχρι σούπα gumbo και μοσχάρι μπουργκινιόν με ταλιατέλες κι ετοιμάζεται για recharge. Προς το παρόν, προτείνουμε οκτώ πιθανά σενάρια φαγητού στην ακτίνα της πλατείας, έχετε όμως κατά νου ότι έπονται και άλλα: ήδη στον ίδιο άξονα «μαγειρεύονται» ένα ψαγμένο streetfood στέκι και δύο καινούργια bar-restaurants.

School

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 2

Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζει με τίποτε αυτό το pizza bar ανάμεσα στο «Zaf» και το «Osterman». Στα διαφορετικά του επίπεδα χωράει θρανία, ένα μαυροπίνακα, έναν καναπέ-ξύστρα, ένα τραπέζι φτιαγμένο από ξύλινα βιβλία κι ένα μενού-τετράδιο, το οποίο κρύβει πίτσες, απλές μακαρονάδες, σαλάτες και γλυκά. Αν θέλεις κάτι εύκολο και γρήγορο, είναι καλή λύση. (Αγίας Ειρήνης 8, 2103251444)

Lukuμάδες

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 3

Καινούργιοι στη γειτονιά, ξεκινούν από το πρωί και πάνε μέχρι αργά –ιδίως τα παρασκευοσάββατα– κουράροντας τα... μεταμεσονύχτια περιστατικά υπογλυκαιμίας. Λευκό τουβλάκι, φωτεινό βιομηχανικό στιλάκι, λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, με παγωτό γιαούρτι και γλυκό βύσσινο, ακόμη και με χειροποίητο παγωτό καζάν ντιπί. Και γεμιστοί, είτε με σοκολάτα, είτε με μαστίχα, είτε με κρέμα λεμονιού. (Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, 2103210880)

Μάνας Κουζίνα Κουζίνα

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 4

Μοντέρνο μαγέρικο για γρήγορο και φτηνό φιξάκι κατσαρόλας/φούρνου: πολλά μαγειρευτά ημέρας στη βιτρίνα –αρνί με κυδώνια, κλέφτικο, μοσχάρι με μήλα, αρακάς με πατάτες–, ντόπιες μπίρες στο ψυγείο, ελληνικά προϊόντα στα ράφια και λογική self service. Ένα μικρό πιάτο κοστίζει € 2,80, ένα μεσαίο με σαλάτα και κυρίως € 5, ένα μεγάλο με σαλάτα και δύο κυρίως € 7,80, ενώ μόλις ξεκίνησαν και μπουφέ πρωινού. (Αιόλου 27, 2103252335)

Γκελ Bistrot

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 5

Ζωγραφισμένοι τοίχοι, φλοράλ μαξιλαράκια, ένας καθρέφτης πλαισιωμένος με πλαστικά φρούτα και λαχανικά, τραπέζια στρωμένα με «σημαδιακές» εφημερίδες του ’74 και μουσικές του κόσμου δίνουν χαρακτήρα στο arty μπιστρό-αδερφάκι του «Booze», που βρίσκεται σε ένα στενάκι πίσω από την πλατεία. Η κουζίνα φτιάχνει λίγα και νόστιμα πιάτα, εμπνευσμένα από μουσικές, ταξίδια και πρόσωπα: τo ριζότο με αγκιναράκια, φλοίδες παρμεζάνας και άνηθο το λένε Vivaldi και ο Venizelos είναι μπριζόλα… τρι-μουσταρδική. (Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά, 2114000863)

Mama Roux

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 6

(Αι)όλου του κόσμου: ένα χαλαρό, φιλικό, κουλ ολοήμερο στέκι με διάθεση μέσα-έξω και global γευστικό πνεύμα. Στην κουζίνα συναντιούνται ανατολίτικη σαλάτα φατούς, ινδικό κοτόπουλο ταντούρι, μεξικάνικες τορτίγες και αμερικάνικα cheesecakes. Τα street parties του βάζουν τον πεζόδρομο σε ρυθμούς latin και Νέας Ορλεάνης. Αν δεις μια brass band να κόβει βόλτες πάνω κάτω, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση: το «Mama Roux» θα φταίει! (Αιόλου 48-50, 2130048382)

Osterman

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 7

Το παλιό υφασματάδικο του Συμεωνίδη εξελίσσεται σε new chic μπιστρό που σε κάνει να νοσταλγείς το Παρίσι, αλλά στην ούγια του έχει ραμμένη την αρχιτεκτονική σημειολογία της προηγούμενης χρήσης του. Στη φανταστική μπάρα ο Γιάννης Κοροβέσης κεντάει δυνατά κοκτέιλ και η comfort κουζίνα του, την οποία επιμελείται ο Jean-Charles Metayer, έχει νοστιμιά και γλυκά που σε σπρώχνουν στην αμαρτία. (Πλ. Αγίας Ειρήνης 10, 2103243331)

Falafellas

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 8

Οι δύο ιδιαίτερα φιλικοί φαλαφελο-τύποι της Αιόλου είναι ο Γιώργος και ο Άρης και τα φαλάφελ που φτιάχνουν στο χαριτωμένο street στέκι τους βγαίνουν σε πίτες small και large (ή αλλιώς «τσέπης» και «γίγας»), σε εκδοχή ήπια ή καυτερούτσικη. Για τους κρεατόφιλους έχουν και κεφτεδάκια, ενώ το ταμπουλέ και το χούμους γίνονται ανάρπαστα. Γενικά τρως στο όρθιο ή τα παίρνεις για το σπίτι. (Αιόλου 51, 2103239809)

Κώστας

Τρώγοντας γύρω από την Αγία Ειρήνη - εικόνα 9

All time classic ο «Κώστας», κάνει σουβλάκι με τη γοητεία των ’60s. Βάζει την πίτα στην πλάκα, κόβει εκείνη τη στιγμή την ντομάτα επάνω της και πάνω στο μπιφτεκάκι προσθέτει μερακλίδικη καυτερή σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας, που διαολίζει και γλυκαίνει το σύνολο. Πάντα είχε ουρά στον «Κώστα», τώρα ακόμη περισσότερο… (Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, 2103232971)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.