
Πριν από μερικά χρόνια, απολαύσαμε την ειρηνική και νόστιμη εισβολή τούρκικων ρεστοράν και ντελικατέσεν («Tike», «Gulluoglu» κ.ά.) στην Αθήνα. Έψηνα τότε Έλληνες παράγοντες να αντεπιτεθούμε εξίσου φιλικά, αλλά δεν έγινε τίποτε. Πρόσφατα όμως, έμαθα μετά μεγάλης μου χαράς ότι ο Λευτέρης Λαζάρου ψάχνει εντατικά να βρει τον κατάλληλο χώρο στον Βόσπορο για ν' ανοίξει «Βαρούλκο» στην Πόλη! Προηγήθηκε το φετινό σουξέ στον πολυχώρο «Reina» όπου στο καλοκαιρινό πολίτικο «Βαρούλκο» ο Λαζάρου παρουσίασε μεγάλα διαχρονικά χιτ της κουζίνας του –καλαμάρι με πέστο σε τηγανητό πατατάκι, σούπα με μελάνι σουπιάς, κριθαράκι με γαρίδες και γλυκό κρασί– που κατέκτησαν τους Τούρκους καλοφαγάδες. Αλλά και ο Χριστόφορος Πέσκιας έδρασε και δρα ως σύμβουλος στο εστιατόριο «Topaz» της Πόλης. «Είναι πολύ εγκάρδιοι οι Τούρκοι μαζί μας. μου έλεγαν συνέχεια ότι, με την αποχώρηση των Ελλήνων, το επίπεδο στην Πόλη έπεσε», διαπίστωσε ο Λευτέρης Λαζάρου σε μια συζήτησή μας, πιστεύοντας ότι η ελληνική εστίαση έχει μέλλον εκεί.