
Ο τίτλος δεν είναι υπερβολικός. Με τόσα καλά γιαπωνέζικα εστιατόρια που ανοίγουν ή ανανεώνονται σ’ έναν κύκλο μόλις 200 μέτρων, η Αθήνα φαίνεται να συντονίζεται με τα vibes των δυτικών μητροπόλεων σε μια γευστική –και όχι μόνο– τάση που τα υψηλά της στάνταρ έχουν μπει παγκοσμίως από το «Nobu». Tο «Kiku» που είναι πλέον συμφερόντων Απόστολου Τραστέλη («Σπονδή», «Hytra» κ.λπ.) ξανανοίγει αυτές τις ημέρες με διευρυμένη κουζίνα (γνωστά πιάτα του «Kiku» αλλά και του «Sea You Up» στο «Sani» της Χαλκιδικής), ενώ το μυκονιάτικο «Coo» θα καταλάβει το χώρο του «Frame» στο «St. George Lycabettus». Προσθέστε τώρα και το ήδη υπάρχον και πετυχημένο «Freud Oriental» κι έχουμε ξαφνικά στο Κολωνάκι ένα μικρό Τόκιο, χωρίς να υπολογίζουμε άλλα δημοφιλή μαγαζιά της περιοχής που σερβίρουν, μεταξύ άλλων, σούσι και απωανατολίτικες σπεσιαλιτέ («Central», «Ράτκα» κ.λπ.) ή κάποια everyday γιαπωνέζικα του ευρύτερου κέντρου. Το ερώτημα πλανιέται: «Μήπως είναι πολλά για την πόλη τόσα μαγαζιά του είδους;» Κοντός ψαλμός αλληλούια. Πάντως, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος, πράγμα που μόνο καλό μπορεί να είναι για τους Αθηναίους. Εν μέσω κρίσης, πάντως, χαίρεσαι με τέτοιο δυναμισμό.