Babis Fish & Wine: Διάλεξε το ψάρι σου από τον πάγκο στην πιο αυθεντική ψαροταβέρνα της Βάρης

Babis Fish & Wine

Υπάρχουν μαγαζιά που μεγαλώνουν με τη γειτονιά τους. Που γίνονται μέρος της καθημερινότητας, των γιορτών, των Κυριακών. Το Babis Fish & Wine στη Βάρη είναι ένα από αυτά. Από το 1979, όταν ένας ψαράς με αγάπη για τη θάλασσα αποφάσισε να ανοίξει μια ψαροταβέρνα, μέχρι σήμερα που η κόρη του Μαρία έφερε το κρασί στο επίκεντρο και το όνομα έγινε Fish & Wine, η ουσία παραμένει ίδια. Φρέσκο ψάρι που το διαλέγεις από τον πάγκο, κάρβουνα που το ψήνουν σωστά, άνθρωποι που σε θυμούνται. Αλλά κάτι άλλαξε τελευταία. Κάτι που έχει να κάνει με 60+ ετικέτες κρασιών, ένα οικογενειακό οινοποιείο στη Λακωνία και μια νέα ενέργεια που φέρνει η δεύτερη γενιά. Το Babis Fish & Wine δεν είναι πια απλώς η γειτονική ψαροταβέρνα των Νοτίων. Είναι ένας προορισμός για όσους θέλουν το ψάρι τους με το σωστό κρασί, σε έναν κήπο με κληματαριά, με την ίδια οικογενειακή ζεστασιά που κρατάει εδώ και μισό αιώνα.

Babis Fish & Wine
Κλείσε τραπέζι εδώ

Από τον πάγκο στα κάρβουνα, η διαδρομή της γεύσης

Η εμπειρία στο Babis Fish & Wine ξεκινά από τον πάγκο με τον πάγο. Όπως στην ψαραγορά της γειτονιάς, τα ψάρια της ημέρας είναι απλωμένα μπροστά σου. Λαβράκια που γυαλίζουν, φαγκριά, συναγρίδες, σφυρίδες, ό,τι έβγαλε η ψαριά. Και εδώ κρύβεται ένα μυστικό που κάνει τη διαφορά: τα περισσότερα ψάρια τα φέρνουν ψαράδες που είναι συγγενείς της οικογένειας. Θείοι, ξαδέρφια, κουμπάροι που βγαίνουν στη θάλασσα και ξέρουν ότι η καλύτερη ψαριά τους θα καταλήξει στον πάγκο του Babis. Μια αλυσίδα εμπιστοσύνης που ξεκινά από το καΐκι και φτάνει στο πιάτο σου.

Κάποιος από το μαγαζί θα σταθεί δίπλα σου, θα σου εξηγήσει τι έφτασε το πρωί, ποιο ταιριάζει στη διάθεσή σου και πώς ψήνεται καλύτερα. Διαλέγεις, το ψάρι ζυγίζεται μπροστά σου και περνάει στην κουζίνα για να ψηθεί όπως πρέπει.

Τα κάρβουνα κάνουν τη δουλειά τους με υπομονή. Το ψάρι ψήνεται στην εντέλεια. Όταν φτάνει στο τραπέζι, το ψάρι αχνίζει ακόμα από τη φωτιά, το δέρμα έχει πάρει εκείνη την τραγανή υφή που σπάει με το πιρούνι, και η γεύση είναι τόσο καθαρή που νιώθεις τη θάλασσα σε κάθε μπουκιά. Κάποιος από το προσωπικό, αν το θέλεις, το ανοίγει και το ξεκοκαλίζει μπροστά σου με κινήσεις που δείχνουν εμπειρία και φροντίδα. Δίπλα του, τα κλασικά συνοδευτικά. Λαδολέμονο που λάμπει, χόρτα εποχής, σαλάτες που δεν προσπαθούν να κλέψουν τη σκηνή.

Αλλά υπάρχουν και τα πιάτα που έχουν γίνει θρύλος. Η γαριδομακαρονάδα του Babis Fish & Wine είναι από εκείνες που θα θυμάσαι. Οι γαρίδες διατηρούν όλη τη θαλασσινή τους νοστιμιά, η σάλτσα έχει πλούτο και χαρακτήρα, το ζυμαρικό μαγειρεύεται στην εντέλεια. Το χταπόδι ξυδάτο έρχεται μαλακό, με εκείνη την ισορροπία οξύτητας που το κάνει αξέχαστο. Τα καλαμαράκια τηγανητά, τραγανά απ' έξω και μαλακά μέσα, είναι από τα αγαπημένα της ταβέρνας και σε κάνουν να καταλάβεις γιατί τα απλά πράγματα είναι τα καλύτερα. Η ψαρόσουπα θυμίζει γιατί η ελληνική ψαροταβέρνα είναι θεσμός.

Babis Fish & Wine
Δες το μενού και κλείσε τραπέζι εδώ

Όταν το κρασί συνάντησε το ψάρι

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε όταν η Μαρία ανέλαβε τα ηνία από τον πατέρα της. Μεγαλωμένη ανάμεσα στις μυρωδιές της ψαροταβέρνας και με το δικό της πάθος για το κρασί, τρέχει το οινοποιείο Βατίστα στη Λακωνία που παράγει χιλιάδες φιάλες που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Άκουσε τον κόσμο που ερχόταν στο μαγαζί και ζητούσε περισσότερες επιλογές στο κρασί, πέρα από το χύμα και τις δυο-τρεις ετικέτες. Είδε την ευκαιρία να συνδυάσει τις δύο αγάπες της. Το μαγαζί που μεγάλωσε και το κρασί που την εκφράζει.

Η μετάβαση από το Babis στο Babis Fish & Wine δεν ήταν απλώς αλλαγή ονόματος. Μπήκε μια εντυπωσιακή βιτρίνα με κρασιά. Η λίστα απλώθηκε σε 60+ ετικέτες. Από τα δικά τους, Κυδωνίτσα, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, το blend 5050 με Cabernet και Αγιωργίτικο, μέχρι επιλογές από όλη την Ελλάδα. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε να προτείνει συνδυασμούς. Η εμπειρία απέκτησε νέα διάσταση. Όταν το φαγκρί σου συνοδεύεται από ένα δροσερό Ασύρτικο από το οικογενειακό αμπέλι, όταν το χταπόδι βρίσκει το ταίρι του σε ένα mineral Πετρουλιανό, όταν η γαριδομακαρονάδα παντρεύεται με ένα ροζέ Ίρινον, καταλαβαίνεις ότι κάτι καινούργιο συμβαίνει εδώ. Κάτι που σέβεται την παράδοση αλλά κοιτάει μπροστά. 

Babis Fish & Wine
Δες το μενού και κλείσε τραπέζι εδώ

Ο κήπος, η κληματαριά και οι αναμνήσεις

Ο χώρος παραμένει ο ίδιος που αγάπησε η γειτονιά. Ο κήπος με την κληματαριά που το καλοκαίρι δίνει σκιά και το φθινόπωρο στάζει σταφύλια. Τα τραπέζια που έχουν φιλοξενήσει γενιές ολόκληρες. Παππούδες που έφερναν τα εγγόνια τους, γονείς που τώρα έρχονται με τα δικά τους παιδιά. Τρεις γενιές που έχουν μεγαλώσει με τις γεύσεις του Babis Fish & Wine. Το μαγαζί έχει γράψει τη δική του ιστορία μαζί με τις ιστορίες όλων όσων πέρασαν από εδώ και η αληθινή του δύναμη είναι ότι κάθε πελάτης νιώθει το ίδιο σημαντικός, το ίδιο καλοδεχούμενος.

Η ανακαίνιση που γίνεται σταδιακά φέρνει διακριτικές αλλαγές που βελτιώνουν την εμπειρία χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα. Νέα σκεύη που αναδεικνύουν το φαγητό. Καλύτερος φωτισμός για τα βράδια. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα, η ουσία μένει αναλλοίωτη. Είναι ακόμα το μέρος που οικογένειες και παρέες κλείνουν τραπέζι για την Κυριακή, που οι επαγγελματίες της περιοχής έρχονται για επαγγελματικά τραπέζια με θέα τον κήπο, που οι φίλοι βρίσκονται για θαλασσινά και κρασί μέχρι αργά.

Babis Fish & Wine
Ανακάλυψε το Babis Fish & Wine εδώ!

Γιατί το Babis Fish & Wine είναι διαφορετικό

Σε μια εποχή που οι ψαροταβέρνες είτε μένουν κολλημένες στο παρελθόν είτε προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν είναι, το Babis Fish & Wine βρήκε τη χρυσή τομή. Κράτησε αυτό που λειτουργεί. Τη φρεσκάδα, την ψησταριά, την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Και πρόσθεσε αυτό που έλειπε, μια σοβαρή πρόταση στο κρασί.

Το αποτέλεσμα; Ένα μαγαζί που μπορείς να πας για απλό μεσημεριανό με καλαμαράκια, χταποδάκι και ούζο, αλλά και για ένα δείπνο με καραβίδες ψητές με λευκό κρασί από τη λίστα. Το Babis Fish & Wine εξυπηρετεί τον ντόπιο που θέλει το οικείο του στέκι και τον επισκέπτη που ψάχνει την αυθεντική εμπειρία. 46 χρόνια μετά, το μαγαζί αποδεικνύει ότι η εξέλιξη δεν σημαίνει απαραίτητα αλλοίωση. Μπορείς να προσθέσεις χωρίς να αφαιρέσεις. Να ανανεώσεις χωρίς να χάσεις την ψυχή. Να φέρεις το αύριο χωρίς να ξεχάσεις το χθες.

Αν ψάχνεις μια ψαροταβέρνα που δεν μένει απλώς στην παράδοση αλλά τη μεταφέρει στο σήμερα, το Babis Fish & Wine στη Βάρη είναι μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη.

More Info: Babis Fish & Wine 
Varis Koropiou Ave 143, Vari 166 72, Βάρη 
Τηλέφωνο: 2108951710 
Ωράριο: Καθημερινά 12:00  00:00 
Κλείσε τραπέζι εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/09/2025

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.