
Ας το παραδεχτούμε. Το σωστό, το παραδοσιακό, το τίμιο σουβλάκι δεν το βρίσκεις εύκολα πια. Πολλοί το "πειράζουν", άλλοι το κάνουν πιο "γκουρμέ", και κάποιοι –δυστυχώς– απλώς το χαλάνε.
Όμως υπάρχει ένα μέρος στην περιοχή του Π.Φαλήρου που κρατάει τις ίδιες συνταγές αναλλοίωτες από το 1981 που άνοιξε τις πόρτες του. Ένα μαγαζί που έχει ταΐσει γενιές και γενιές Παλαιοφαληριωτών – κι όχι μόνο. Ο "Λάμπρος" δεν είναι απλώς ένα ψητοπωλείο, είναι θεσμός και σημείο αναφοράς για εκείνους που ξέρουν από καλό και μερακλίδικο φαγητό. Είναι το μαγαζί που σου λένε "αν δεν έχεις φάει εκεί, δεν έχεις φάει καλό σουβλάκι” - και αυτή είναι η αλήθεια.
Από το κοτόπουλο στα κάρβουνα με λεμονάκι, μέχρι το μπιφτέκι που πλάθεται στο χέρι, και την πατάτα που δεν έχει δει καταψύκτη ούτε σε φωτογραφία, όλα εδώ έχουν μείνει όπως πρέπει. Αυθεντικά, χορταστικά και μερακλίδικα.

Εδώ το σουβλάκι έχει ποιότητα και χαρακτήρα
Το να πεις απλώς "πάμε για ένα σουβλάκι” στο Φάληρο, δεν λέει πολλά. Γιατί όλοι ξέρουν πως αν εννοείς το καλό, το σωστό, το αυθεντικό, τότε μιλάς για τον "Λάμπρο".
Το κοτόπουλο ψήνεται στα κάρβουνα, ζουμερό και λεμονάτο όπως πρέπει. Το μπιφτέκι, με συνταγή που δεν έχει πειραχτεί δεκαετίες τώρα, πλάθεται στο χέρι με κρεμμύδι, μαϊντανό και σκόρδο. Και είναι "μπαμπάτσικο”, όχι λεπτό και τυποποιημένο.
Ο γύρος; Αργοψημένος, τραγανός και ζουμερός. Η πατάτα είναι κομμένη στο χέρι, φρέσκια, όπως παλιά. Η πίτα ψημένη τόσο όσο και τα λαχανικά, φρέσκα και τραγανά. Κι αν θες κάτι παραπάνω, υπάρχουν και τα "ψαγμένα": το κοντοσούβλι χοιρινό ή κοτόπουλο, καλοψημένο αλλά τρυφερό. Ταλαγάνι στη σχάρα, φέτα σε φύλλο με μέλι, και χειροποίητη "χτυπητή" με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης που βάζει κάτω τα περισσότερα μεζεδοπωλεία.

Γιατί όλοι μιλάνε για τον Λάμπρο;
Ο "Λάμπρος" δεν μπήκε στη ζωή της γειτονιάς χθες. Είναι εκεί από το 1981. Και όσο κι αν αλλάζει η Αθήνα, όσο κι αν γεμίζουμε καινούργια street food concepts, αυτό το μαγαζί παραμένει σημείο αναφοράς.
Πίσω από το όνομα κρύβονται δύο αδέρφια από την Πρέβεζα, που ήρθαν στην Αθήνα με μια ιδέα απλή αλλά δυνατή: να φτιάξουν ένα μέρος που θα σερβίρει τίμιο, χορταστικό φαγητό, χωρίς φανφάρες. Και τα κατάφεραν.
Ο κόκορας που βλέπεις στο σήμα δεν είναι απλώς διακοσμητικός. Είναι εμπνευσμένος από το ξακουστό τους κοτόπουλο, αλλά κυρίως από μια παλιά φωτογραφία από το χωριό τους — ένα γούρι, ένα σημάδι καταγωγής, μια υπενθύμιση για το πού ξεκίνησαν και ποια φιλοσοφία δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ.
Από τότε, το μαγαζί μεγάλωσε μαζί με τη γειτονιά. Και πέρασε στα χέρια των παιδιών τους, χωρίς να χάσει τίποτα από το χαρακτήρα του.

Καλοκαίρι στην πόλη ίσον μια στάση στον Λάμπρο
Αν το φετινό καλοκαίρι σε βρει στην Αθήνα, είτε full time είτε ανάμεσα σε εξορμήσεις – ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν χρειάζεται να ψάχνεις μακριά για καλό φαγητό. Μια στάση στον "Λάμπρο" αρκεί για να θυμηθείς τι σημαίνει αυθεντική γεύση.
Είτε για γρήγορο τυλιχτό στο χέρι μετά τη βόλτα, είτε για μεσημεριανό με την παρέα, είτε για βραδινό με μπυρίτσα μετά τη δουλειά, εδώ θα βρεις το μερακλίδικο φαγητό που ζητάει η ψυχούλα σου. Γιατί τελικά, καλοκαίρι στην πόλη δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Είναι και εκείνο το κοτόπουλο με λεμονάκι που σε περιμένει στον "Λάμπρο".

More Info:
Σουβλάκια Ο Λάμπρος
Νέστορος 21, Π. Φάληρο
Για να το βρεις στον χάρτη ή να παραγγείλεις online, πάτα εδώ!