Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά το θέλει το ουζάκι του!

Το παραδοσιακό έδεσμα του τραπεζιού της 25ης Μαρτίου συνοδεύεται περίφημα από μια δυναμική σκορδαλιά και ξιδάτη παντζαροσαλάτα όμως τα πλούσια αρώματα των ελληνικών αποσταγμάτων είναι αυτά που προσθέτουν τη γλυκιά νότα στα εδέσματα της μέρας.

Μπακαλιάρος

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα (διπλής) μεγάλης εθνικής και θρησκευτικής γιορτής, τόσο της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 όσο και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η δεύτερη συνδέεται με την καθιερωμένη παραδοσιακή γευστική πρόταση του μπακαλιάρου, του ψαριού με την νόστιμη λευκή κρουστή σάρκα, που εμφανίζεται στο τραπέζι ως πρωταγωνιστής αέρινα τηγανισμένος φορώντας ένα ροδαλό πέπλο από κουρκούτι, συνοδεία φινετσάτων ή πιο στιβαρών εκδοχών της σκορδαλιάς. Γιατί όμως καθιερώθηκε η συγκεκριμένη επιλογή ως τελετουργικό φαγητό της ελληνικής γευστικής παράδοσης τις δύο μέρες που γίνεται μικρή παύση της νηστείας της Σαρακοστής, και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού και λαδιού, την 25η Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και την Κυριακή των Βαΐων;

Μπακαλιάρος

Η διατροφή της Σαρακοστής έχει σημαντικούς περιορισμούς αποτελώντας την πιο αυστηρή περίοδο νηστείας, όπου για 40 ημέρες δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών, κρασιού και λαδιού. Ο μπακαλιάρος είναι ψάρι που κολυμπά στις κρύες βόρειες θάλασσες αλλά καθιερώθηκε στο ελληνικό τραπέζι στην παστή μορφή του ως επιλογή οικονομικά προσιτή αλλά και πρακτική δεδομένου ότι μπορούσε να φτάσει αναλλοίωτος ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Στο εθνικό μας συνταγολόγιο η χρυσοτηγανισμένη εκδοχή του προτιμάται ανάμεσα σε μια συλλογή από νόστιμα πιάτα με πληθώρα υλικών που εκτός από μπακαλιάρο έχουν κοινό ένα ακόμα στοιχείο: το ούζο, ένα αρωματικό απόσταγμα που γεμίζει κατ' επανάληψη τα ποτήρια στα τραπέζια. Όσο για το προς τα πού θα κατευθυνθείτε για να τα δοκιμάσετε δίπλα σε άλλα νόστιμα θαλασσινά πιάτα, έχουμε μερικές αντιπροσωπευτικές προτάσεις. 

Μπακαλιάρος

Στο "Ουζερί ο Κώστας" (Κουντουριώτου 7, Κορυδαλλός, 210 49 45 102), στην ήσυχη και όμορφη πλατεία Κολοκοτρώνη του Κορυδαλλού, όπου θα βρείτε ωραιότατα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Εδώ ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τεχνική στο ψήσιμο ψαριών στη σχάρα, αλλά και για τα τραγανά τηγανητά όπως ο γαύρος και το σαλάχι. Ανακαλύψτε γευστικές λιχουδιές όπως τα μύδια αχνιστά, τα καλαμαράκια τηγανητά, τα ντολμαδάκια και τα κολοκυθάκια, ενώ η φρεσκάδα των χόρτων και το σταμναγκάθι βραστό συμπληρώνουν ιδανικά την εμπειρία σας. Με ένα ποτήρι ούζο, το "Ουζερί ο Κώστας" αποτελεί τον τέλειο προορισμό για αυθεντικές γεύσεις και χαλαρές στιγμές. Στο μεζεδοπωλείο "Στην Αγορά" (Φ. Γκινοσάτη 71 &, Ι. Ράλλη 2 & Μεταμορφόσεως, 21 1413 1026) στη Μεταμόρφωση, θα απολαύσετε πιάτα όπως γαριδομακαρονάδα, κριθαρώτο με όστρακα και ριζότο με φρέσκια σουπιά και το μελάνι της, δεν θα παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε τα τηγανητά ή ψητά καλαμαράκια και τις κουτσομούρες. Κάθε πιάτο είναι φτιαγμένο με μεράκι και φρεσκάδα και θα το διαπιστώσετε ίτε προτιμήσετε τη φάβα με λακέρδα και σαρδέλα, είτε το ωραιότατο χέλι, με κάθε γεύμα να προσφέρει την αυθεντική γεύση της θάλασσας. Οι ποικιλίες ούζου και τσίπουρου ολοκληρώνουν την εμπειρία. Το "Baligoto" (Πατρών 3, Κηφισιά, 21 0625 3778) στην Κηφισιά είναι ο ιδανικός προορισμός για να απολαύσετε μοναδικούς μεζέδες με θαλασσινές γεύσεις, όπως γαρίδες σαγανάκι και εξαιρετικά μύδια σαγανάκι. Αναζητήστε το κριθαρότο με καραβίδες ή το φρέσκο καλαμάρι αλλά και τους εκλεκτούς μπακαλιαροκεφτέδες, το χταποδάκι από μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών ημέρας και ψητών κρεατικών. Πολύ  δημοφιλή είναι επίσης τα μύδια σαγανάκι ή οι γαρίδες μουσταρδοσκορδάτες.

Πλωμάρι

Το "Ούζο Πλωμάρι” πάει παντού

Με νερό ή και με πάγο το ούζο είναι πάντα καλύτερο από σκέτο. Ο πάγος του δίνει τη σωστή θερμοκρασία, ενώ με την προσθήκη νερού δημιουργείται το χαρακτηριστικό θωλό γαλάκτωμα, που θα απολαύστε δίπλα σε ποικιλία από μεζέδες και κυρίως θαλασσινά πιάτα. Η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του "Ούζου Πλωμαρίου", αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που κληροδοτήθηκε από τον Ισίδωρο Αρβανίτη, την οποία ο ίδιος κράτησε επτασφράγιστο μυστικό, ταιριάζει γάντι στα τραπέζια με ιωδιούχο χαρακτήρα και φυσικά και με τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου.

ΠΛΩΜΑΡΙ

Η συνταγή παραγωγής του χωρίζεται σε 2 μέρη, που αφορούν τις 2 αποστάξεις, με το κάθε μέρος να είναι γνωστό από μνήμης μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Το ένα άτομο γνωρίζει τους καρπούς και τα βότανα που τοποθετούνται στην πρώτη απόσταξη και το άλλο τους καρπούς και τα βότανα που τοποθετούνται στη δεύτερη. Η μοναδική συνταγή περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από καρπούς και βότανα της Λέσβου μαζί με μάραθο, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και εκχυλίσματα μαστίχας, ανάμεσα στα οποία κυριαρχεί ο γλυκάνισος, ο οποίος καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο χωριό Λισβόρι της Λέσβου.

ΠΛΩΜΑΡΙ

Εκεί φύεται και ο παγκοσμίως φημισμένος για την εξαιρετική του ποιότητα και το πλούσιο άρωμά του γλυκάνισος, που με το μαλακό, κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα αποτελεί βασικό συστατικό της υψηλής ποιότητας του μοναδικού αυτού αποστάγματος. Η παραγωγή εξάλλου του "Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" είναι μία πραγματική ιεροτελεστία με την απόσταξη να γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το 1894, σε μικρούς, χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, που συνιστούν το μόνο τρόπο παραδοσιακής παραγωγής και οι οποίοι φτιάχνονται από τότε μέχρι και σήμερα από την ίδια οικογένεια χαλκουργών. Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συστατικά και τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης, η οποία ακολουθείται πιστά μέχρι σήμερα, δημιουργούν ένα απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας με εκλεπτυσμένο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση που το χαρακτηρίζει.

Είναι λοιπόν ό,τι χρειαζόμαστε είτε μαγειρέψουμε τον παστό μπακαλιάρο πλακί, ντοματένιο, με πατάτες στο φούρνο, είτε γιαχνί, είτε τηγανητό σε τροφαντές μπουκιές με σκορδαλιά είτε "μπραντάδα", είτε στη λαδόκολλα και πάει λέγοντας. 

ouzoplomari.gr/el/plomari

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώμε στην Πάρο και την Αντίπαρο τώρα

Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από μοντέρνες ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
24/06/2025

Ρέμα Φλόγα: ο Γιάννης Λουκάκης ανάβει φωτιές στην Πάρο!

Η ομάδα του Άκρα μεταφέρει στην Παροικιά την επιτυχημένη συνταγή μιας ζωντανής κουζίνας της φωτιάς, του τόπου και της ημέρας και ταράζει ευχάριστα τα δεδομένα της εστιατορικής σκηνής του νησιού…

Πού να φας και να πιείς μετά το Cine Φλοίσβος

Μετά την απαραίτητη δόση κινηματογράφου αλλά και λίγο πριν από αυτή, κάνουμε καλοκαιρινή βόλτα σε αυτά τα μέρη.

Σ’ αυτό το rooftop εστιατόριο βλέπεις την Αθήνα αλλιώς

Και δοκιμάζεις ελληνική κουζίνα πειραγμένη, με τοπικά υλικά σε πιάτα που προσεγγίζουν την παράδοση με διάθεση ανατρεπτική.

Τι τρέχει με τον Nusret: H άνοδος και η πτώση του Salt Bae

Πώς ο celebrity σεφ έχασε το momentum του και τι σημαίνει αυτό για τα εστιατόριά του.

Da Vittorio Café Restaurant Louis Vuitton: δοκιμάσαμε το νέο gourmet hot spot στο Μιλάνο

Tο Da Vittorio Café Restaurant Louis Vuitton υπόσχεται μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της μόδας και του φαγητού

H Chef Pam είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο (και το πλήρες όνομά της είναι Pichaya Soontornyanakij)

Επικεφαλής ενός γαστρονομικού τοπόσημου που οδηγεί την κουζίνα της Ταϊλάνδης συνεχώς σε νέα ύψη, κρατά ψηλά τη σημαία της πρωτοπορίας, αντλώντας έμπνευση από –πού αλλού;– την οικογενειακή της κληρονομιά, την οποία μεταφράζει σε ένα πολύ προσωπικό δημιουργικό μονοπάτι, με πιο πρόσφατο σταθμό τον τίτλο της "Καλύτερης γυναίκας σεφ" στην Ασία και στον κόσμο για το 2025.