Ελλάδα & Ιταλία "δοκίμασαν" μαζί τα πιο εκλεκτά κρασιά σερβίροντας το πιο πολυπολιτισμικό οινικό γεγονός

Η έκθεση Oino Vino που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου από την Deals έφερε τα "πάνω κάτω" προσφέροντας ένα ακαταμάχητο ταξίδι στον ελληνικό & ιταλικό αμπελώνα.

Oino Vino © Θάνος Λαϊνάς

Μία συνθήκη που από μόνη της σερβίρει στο τραπέζι κάτι το πολυτισμικό και άκρως γαστρονομικό. Ένα δίδυμο που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει "oino" από την μία, "vino" από την άλλη, που το κρασί είναι συνώνυμο του πολιτισμού, της κουλτούρας, του τουρισμού και της γαστρονομίας και που διαθέτει από πάντα μία ιεροτελεστία που δημιουργεί τελικώς το πιο δυνατό & γευστικό βίωμα. Αυτό σημαίνει πως όσες σελίδες ιστορίας και αν ξεφυλλίσουμε κάθε φορά και σε κάθε λαό, ο οίνος θα είναι ένα κομμάτι του τόπου που θα κρύβει & θα εμφανίζει ένα αφήγημα ακαταμάχητο με τα...όλα του.

Δύο χώρες, Δύο πολιτισμοί, Μία όμως σχέση που αντέχει στο χρόνο και που έχει να επιδείξει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με ένα από αυτά να είναι η μακρόχρονη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού, εξού και η μεγάλη αγάπη και πάθος στο συγκεκριμένο προιόν. To κρασί και για Έλληνες και για Ιταλούς είναι τρόπος ζωής, είναι καθημερινότητα, είναι η επαφή με την φύση, η αγάπη στη γη και στο τελικό προιόν που φέρνει στο τραπέζι, είναι οι διατροφικές συνήθειες και η γαστρονομική κουλτούρα και φυσικά είναι τα πρόσωπα και η γεύση ενός τόπου. Άρα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει την δική του υπόσταση και που μέσω αυτού αναζωπυρώνεται η ανταλλαγή, η επικοινωνία & η εξωστρέφεια.

Η έκθεση Oino Vino λοιπόν αντιλαμβανόμενη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δικαίως έφερε στο αθηναϊκό προσκήνιο ένα μοναδικό γεγονός αφιερωμένο αποκλειστικά στον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα, συνεπώς και στους Έλληνες & Ιταλούς παραγωγούς, η οποία άφηνε σε κάθε "γουλιά" γευσιγνωσίας το πιο πολυπολιτισμικό οινικό αποτύπωμα που όλοι τελικά...ανέμεναν.

Oino Vino
© Θάνος Λαϊνάς

Ελλάδα & Ιταλία...σε κοινό τραπέζι γευσιγνωσίας από την Oino Vino

Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι στους αμπελώνες του Alto Adige, του Piemonte, της Σικελία & της Τοσκάνης μέχρι πίσω εκεί στη Δράμα, στη Σαντορίνη & στη Κρήτη αλλά...και με μία στάση στην αμπελουργική ζώνη της Κύπρου; Φαντάζομαι "ναι" με το σκηνικό το οποία να σε περιμένει να έχει κάτι το μοναδικό όπως και είχε.

Γιατί στις 29 Ιανουαρίου σε ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά της Αθήνας στο κτίριο "Amalias 36", o ελληνικός & ιταλικός αμπελώνας έριξε γέφυρα σε ένα κοινό τραπέζι γευσιγνωσίας που είχε βάλει σκοπό να "ταρακουνήσει" τον ουρανίσκο όλων. Και τα κατάφερε. Mε πρωταγωνιστές τα αμπελοτόπια των δύο χωρών, τις διαφορετικές ποικιλίες που εκφράζουν και τα δικά τους εκπληκτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με το μικροκλίμα κάθε φορά να διαφοροποιείται και να σερβίρει στο ποτήρι σου αυτό το "must" που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις.

Οι οινοποιοί της Ελλάδας συναντήσαν τους παραγωγούς της Ιταλίας με τον διάλογο και την ανταλλαγή στοιχείων να χτυπάει κόκκινο στήνοντας σε πραγματικό χρόνο ένα μωσαϊκό πολύπλευρο με μόνο πρωταγωνιστή το κρασί. Οι επαγγελματίες του χώρου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και οι λάτρεις του κρασιού & επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ξανά οινοποιεία της Ελλάδας αλλά και να έρθουν σε επαφή με τα αντίστοιχα ιταλικά μαθαίνοντας για τις ιδιαίτερες ποικιλίες τους, τις ιδιαιτερότητες και την ιδιοσυγκρασία τους με την κάθε γουλιά να αναδεικνύεται κάθε φορά σε ένα αυθεντικό οινικό ταξίδι.

Ελληνικά οινοποιεία όπως Oenops Wines / Δράμα, Αμπελώνες Μάρκου / Αττική, Κτήμα Μητραβέλα / Νεμέα, Κτήμα Γεροβασιλείου / Επανομή, Κτήμα Βιβλία Χώρα / Καβάλα, Κτήμα Δύο Ύψη, Mikra Thira / Σαντορίνη, Κτήμα Μικρού Τίτου, Κτήμα Άλφα / Αμύνταιο, Οινοποιείο Σαρρή / Κεφαλονιά, Seiradi – Paros Farming Community / Πάρος, Οινοποιείο Νεραντζή / Σέρρες, Οινοποιείο Αρβανιτίδη / Θεσσαλονίκη, Οινοποιείο Βενετσάνος / Σαντορίνη, Οινοποιείο Κόκκινος / Νάουσα, Οινοποιείο Μανουσάκη / Κρήτη, Κτήμα Κατσαρού / Κρανιά, Volacus Winery / Τήνος, της Κύπρου όπως Makarounas Boutique Winery / Λετύμπου αλλά και τα ιταλικά, Luciano Sandrone / Piemonte, Le Macchiole / Tuscany, Montevertine / Tuscany, Sottimano, Capannelle / Tuscany, Alois Lageder / Alto Adige, Campagnola / Veneto, Angelo Negro / Piemonte, Benanti / SicilyLungarotti / UmbriaIl Poggione / Tuscany, Stomennano / Tuscany, Sa Raja / Sardinia, Zardetto / Veneto, Bosio Family Estates / Piemonte βρίσκονται όλα στην ατζέντα της Deals που ασχολείται από το 1986 με την εισαγωγή και τη διανομή των πιο εκλεκτών γαστρονομικών προϊόντων στις κατηγορίες του κρασιού, της μπίρας, των οινοπνευματωδών ποτών, των τροφίμων και του εξοπλισμού.

Το κτίριο "Amalias 36" λοιπόν έστρωσε το πιο μεγάλο τραπέζι καλώντας το κοινό σε μία εμπειρία που άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση και ανακάλυψη του κόσμου του κρασιού. Με τους επισκέπτες να δοκιμάζουν τοπικές και ιταλικές ποικιλίες, να συζητούν για τις νέες τάσεις στο χώρο & να εμβαθύνουν σε πιθανές ομοιότητες & διαφορές των ελληνικών και ιταλικών V-οίνων.

Από το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, την Κυδωνίτσα, το Ασύρτικο, την Μονεμβασιά, την Μανδηλαριά, τη Ρομπόλα αλλά και την Ασπρούδα Σερρών, τον Κόνιαρο & το Λημνιό μέχρι τις ποικιλίες της Ιταλίας Nebbiolo, Pinot Grigio, Barbera d’Alba, Glera, Chianti, Lagrein, Sangiovese, το ταξίδι στην έκθεση Oino Vino, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είχε στάσεις πολλές, ιδιαίτερες, χαρακτηριστικές, εκφραστικές και απόλυτα γευστικές.

Από τα πληθωρικά ερυθρά κρασιά με ώριμα μαύρα φρούτα με νότες σοκολάτας & καφέ, άλλα spicy άλλα φρουτώδη, άλλα με στιβαρές τανίνες και με οξύτητες που "ταράζουν", άλλα με βελούδινες τανίνες που η κάθε γευστική δοκιμή είναι ένα "χάδι" στα επίσης διαφορετικού στυλ λευκά με κομψό και φινετσάτο χαρακτήρα αλλά και σε εκείνα τα πιο δυναμικά που προκαλούν έκρηξη αρωμάτων. Οι γευσιγνωσίες λοιπόν είχαν τα πάντα, από τα καθημερινά και αγαπημένα κρασιά μέχρι τα σπάνια και τα ιδιαίτερα!

Oino Vino
© Θάνος Λαϊνάς

Με masterclasses που...άφησαν το κοινό με το στόμα "ανοιχτό" – Και η Genius Gastronomy ήταν εκεί!

Ta masterclasses στην Oino Vino είχαν επίσης την τιμητική τους βάζοντας το κοινό σε πρώτο πλάνο να δημιουργήσει ένα οινικό εκπαιδευτικό παζλ που σίγουρα θα έχει να θυμάται. Το ένα είχε ιταλικό χαρακτήρα με "οδηγό" τον Clemens Lageder ιδιοκτήτη και οινολόγο του οινοποιείου Alois Lageder στην Τοσκάνη ο οποίος μίλησε για τους τρόπους εκχύλισης παραγωγής λευκών ποικιλιών, διαφορετικά υψόμετρα & κλίματα όπως επίσης και για τις ηλικίες αμπελοτοπίων και τις νέες τάσεις, τα νέα "must" στο Alto Adige.

Και όλα αυτά μέσα από ένα βιωματικό wine tasting που έκλεψε τις εντυπώσεις. Αξιοσημείωτη στάθηκε και η συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή η οποία αποτελεί μία παγκόσμια απειλή που δεν αφήνει έξω φυσικά το κρασί καθώς επιφέρει αλλαγές στην αμπελοκαλλιέργεια, στις ποικιλίες καθώς άλλες μπορεί να αντέξουν ενώ άλλες όχι, σαφώς στην ποσότητα και στην ποιότητα ακόμα και στο χρώμα του κρασιού. Ο φετινός τρύγος παραδείγματος χάρη στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία, ήταν ένα σαφέστατο δείγμα για το πως μπορεί αυτή η αλλαγή στο κλίμα να δημιουργήσει κινδύνους και να φέρει το τρυγητό προ εκπλήξεως.

Oino Vino
© Θάνος Λαϊνάς

Το δεύτερο masterclass αποκλειστικά με την υπογραφή της Genius Gastronomy & του κορυφαίου sommelier & επαγγελματία του χώρου, Γιώργου Λούκα δημιούργησε για το κοινό κάτι το ανατρεπτικό που τους άφησε με το στόμα ανοιχτό. Και αυτό γιατί το blind tasting ή αλλιώς η τυφλή γευσιγνωσία άφησε ελεύθερο το κοινό να αισθανθεί & να δοκιμάσει χωρίς να βλέπει την ετικέτα του κρασιού.

Oino Vino
© Θάνος Λαϊνάς

Η απόκρυψη της ταυτότητας της ετικέτας ουσιαστικά βοηθά ώστε να έρθει κανείς σε επαφή με το κρασί χωρίς να γνωρίζει το οινοποιείο και την ιστορία του, την ποικιλία ή άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προϊδεάσουν τον γευσιγνώστη. Το blind tasting αποτελεί μία ιδιαίτερη τέχνη, είναι μαγεία και κάθε στοιχείο είναι το ίδιο σημαντικό με σκοπό να συνθέσεις μία ολιστική εικόνα, ένα συνολικό προφίλ. Πρώτα η όψη, το χρώμα ή η διαύγεια του. Έπειτα η μύτη για να διακρίνουμε αρώματα που σου φέρνουν μνήμες και τέλος το στόμα για να εξετάσουμε την γεύση. Ένα απίστευτο "παιχνίδι", μία μοναδική διαδικασία που οι συμμετέχοντες αγάπησαν ιδιαίτέρως καθώς οι αισθήσεις τους ήταν οι μόνες που είχαν...τον απόλυτο λόγο!

Oino Vino
© Θάνος Λαϊνάς

Ήταν η έκθεση Oino Vino με τον ελληνικό & ιταλικό αμπελώνα να γεμίζει το ποτήρι σου με ιστορίες διαφορετικών τόπων, ανθρώπων & γεύσης!

Περισσότερες πληροφορίες:

Πίσω από το Oino Vino βρίσκεται η ομάδα της Deals που ασχολείται από το 1986 με την εισαγωγή και τη διανομή των πιο εκλεκτών γαστρονομικών προϊόντων στις κατηγορίες του κρασιού, της μπίρας, των οινοπνευματωδών ποτών, των τροφίμων και του εξοπλισμού. Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία της αγοράς και των πρώτων υλών, στόχος της Deals είναι να εξυπηρετεί τα καλύτερα σημεία εστίασης και λιανικής πώλησης ώστε να προσφέρει στον τελικό καταναλωτή μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Στην έκθεση Oino Vino συμμετείχαν τα παρακάτω οινοποιεία ανά χώρα:

Ελλάδα:
Oenops Wines / Δράμα
Αμπελώνες Μάρκου / Αττική
Κτήμα Μητραβέλα / Νεμέα
Κτήμα Γεροβασιλείου / Επανομή
Κτήμα Βιβλία Χώρα / Καβάλα
Κτήμα Δύο Ύψη
Mikra Thira / Σαντορίνη
Κτήμα Μικρού Τίτου
Κτήμα Άλφα / Αμύνταιο
Οινοποιείο Σαρρή / Κεφαλονιά
Seiradi – Paros Farming Community / Πάρος
Οινοποιείο Νεραντζή / Σέρρες
Οινοποιείο Αρβανιτίδη / Θεσσαλονίκη
Οινοποιείο Βενετσάνος / Σαντορίνη
Οινοποιείο Κόκκινος / Νάουσα
Οινοποιείο Μανουσάκη / Κρήτη
Κτήμα Κατσαρού / Κρανιά
Volacus Winery / Τήνος

Κύπρος:
Makarounas Boutique Winery / Λετύμπου

Ιταλία:
Luciano Sandrone / Piemonte
Le Macchiole / Tuscany
Montevertine / Tuscany
Sottimano
Capannelle / Tuscany
Alois Lageder / Alto Adige
Campagnola / Veneto
Angelo Negro / Piemonte
Benanti / Sicily
Lungarotti / Umbria
Il Poggione / Tuscany
Stomennano / Tuscany
Sa Raja / Sardinia
Zardetto / Veneto
Bosio Family Estates / Piemonte

Oino Vino
© Θάνος Λαϊνάς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!