"Το πηγάδι": Κρητικό τσιμπούσι σε σύγχρονη προσέγγιση

pigadi

Για τους σταθερούς επισκέπτες του Ρεθύμνου το "Πηγάδι" δεν χρειάζεται συστάσεις. Εξάλλου, το εστιατόριο- αναφορά της πόλης συνεχίζει ακάθεκτο εδώ και είκοσι χρόνια τη διαδρομή του στην δημιουργική πλευρά της κρητικής γεύσης, με μπούσουλα την έμφυτη ευρηματικότητα και βάση στις εκλεκτές πρώτες ύλες. 

pigadi

Εμπνευσμένο από αλλοτινές εποχές του πάει πολύ το σημείο του σ ’ένα όμορφο βενετσιάνικο σοκάκι της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, το οποίο στέγαζε κάποτε έναν στάβλο! Πολλά άλλαξαν από τότε, όχι όμως το επιβλητικό -και ομώνυμο- πηγάδι της εσωτερικής αυλής από την εποχή των Ενετών που υπογραμμίζει την νοσταλγική ατμόσφαιρα. Είτε στα τραπεζάκια της αυλής είτε σε αυτά του λιθόστρωτου στενού, όλη η ομάδα του "Πηγαδιού" φροντίζει να μεταδώσει την τοπική γαστρονομική παράδοση, μέσα από πιάτα με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, χωρίς να παραβλέπει και ορισμένες πιο σύγχρονες προσεγγίσεις.

pigadi

Με εξαιρετική πρώτη ύλη από τη γενναιόδωρη γη της Κρήτης, η κλασική μορφή της τοπικής παράδοσης ανασκευάζεται τόσο- όσο, που μεταφράζεται σε ενδιαφέρουσες αλλά εμποτισμένες με οικειότητα γεύσεις. Μελετημένη comfort ένταση θα συναντήσετε στον  κρητικό κόκορα μαγειρεμένο σε λιάτικο κρασί και φρέσκια τομάτα, συνοδεία παραδοσιακού ξινόχοντρου.

pigadi

Οι γευστικές εκπλήξεις άλλοτε ξυπνούν μνήμες –όπως το αρνί στο πήλινο με γραβιέρα, φέτα και φρέσκια τομάτα – κι άλλοτε είναι πρωτόγνωρες – όπως τα αρνίσια παϊδάκια σχάρας με σάλτσα από θυμαρίσιο μέλι, ενώ πολύ καλή δουλειά γίνεται και στο καπνιστήριο τους και απόδειξη είναι η ζουμερή χοιρινή καπνιστή μπριζόλα με σάλτσα κάπαρης.

Φυσικά, η πολύ προσεγμένη κάβα με ετικέτες κυρίως από τον κρητικό αμπελώνα και με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες κάθε περιοχής, συμπληρώνουν την καλοφαγική εμπειρία, ενώ από τη λίστα των επιδορπίων δεν λείπει η φημισμένη του σφακιανή πίτα αλλά και το αναπάντεχο σουφλέ σοκολάτας με χειροποίητο παγωτό δυόσμου. 

Ξανθουδίδου 31, Ρέθυμνο, 2831 027522, pigadi-crete.com,
Instagram: topigadi, Facebook:To Pigadi

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
06/11/2025

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.