Το ιδανικό οινικό pairing με τα Σαρακοστιανά από το Κτήμα Χατζημιχάλη

Η περίοδος της Σαρακοστής, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους αποτοξίνωσης, είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε τη διατροφική μας ρουτίνα, επιλέγοντας μη κρεατοφαγικά γεύματα. Με τι κρασί όμως θα συνδυάσουμε τα όσπρια, τα θαλασσινά και τα λαδερά;

Κτήμα Χατζημιχάλη

Τα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι φυσικά πολλά. Όλα όμως έχουν ένα σκοπό: να μας προετοιμάσουν ψυχικά και διατροφικά για το Πάσχα. Η κραιπάλη των Αποκριών ήταν σίγουρα απολαυστική για όλους, μας οδήγησε όμως στην ανάγκη να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά, το κρέας και το ψάρι. Δε χρειάζεται να πελαγώνουμε για το τι θα μαγειρέψουμε﮲ το κρέας είναι σίγουρα μια εύκολη επιλογή, υπάρχουν όμως αμέτρητες νηστίσιμες συνταγές που είναι εξίσου νόστιμες και σίγουρα θρεπτικές, καθώς ακολουθούν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Επιτρέπονται τα οστρακοειδή, θαλασσινά, άφθονα λαχανικά και όσπρια, χορτοφακικές πίτες, ξηροί καρποί και φρούτα. 

Κτήμα Χατζημιχάλη

Από τη νηστεία εξαιρείται το κρασί, που συνεχίζουμε να το καταναλώνουμε με περισσή χαρά, αφού είναι εξαίρετος συνοδός των σαρακοστιανών μεζέδων. Στα οινικά αυτά ταιριάσματα έχουμε σύμμαχο το Κτήμα Χατζημιχάλη, με μια ευρεία συλλογή από κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά για κάθε περίσταση. 

Κτήμα Χατζημιχάλη

Ένα κρασί για κάθε πιάτο της Σαρακοστής  

Από αυτά, θα διαλέξουμε το Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών όπως άνθη λεμονιάς, υψηλή οξύτητα, ορυκτότητα και δροσιστική επίγευση. Όλα αυτά το  καθιστούν ιδανικό κρασί για να συνοδεύσουμε τα φρούτα της θάλασσας: κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, χτένια. Κι αν δε μπορούμε να αντισταθούμε στα φρέσκα ψάρια, θα το πιούμε δίπλα σε ένα καρπάτσιο από λαυράκι ή σε γαύρο μαρινάτο. 

Κτήμα Χατζημιχάλη ασύρτικο

Κτήμα Χατζημιχάλη

Η φάβα, τα ρεβύθια, το καλαμάρι με πέστο, οι λαχανοντολμάδες και το σπανακόρυζο με μπόλικο λεμόνι αποζητούν ένα επίσης "λεμονάτο" κρασί, όπως τη λευκή φιάλη του Κτήματος Χατζημιχάλη, ένα χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, που ξεδιπλώνονται σε κάθε γουλιά γεύσεις από λεμόνι, αχλάδι και κυδώνι, αλλά και μυρωδιές από ξύσμα λεμονιού, βότανα και γιασεμί. Ένα κρασί με έντονη φρεσκάδα και ζωηρή οξύτητα.

Κτήμα Χατζημιχάλη

Οι παραδοσιακές πίτες, όπως χορτόπιτες με σέσκουλα και μυρώνια, πατατόπιτες, μανιταρόπιτες και πιπερόπιτες θα φλερτάρουν επιτυχώς με την κρεμώδη υφή, το βοτανικό χαρακτήρα και την ισορροπημένη γεύση του Alfega Λευκούαπό Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά και Ρομπόλα, με τις δύο πρώτες ποικιλίες να δίνουν μια πιο φρουτώδη διάσταση στο κρασί, ενώ η Ρομπόλα να ενισχύει την επίγευση. Ωραίο ταίριασμα επίσης με ψητά λαχανικά, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες.

Κτήμα Χατζημιχάλη μαλαγουζιά

Με το ριζότο θαλασσινών ή τις γαρίδες στο γκριλ μάς περιμένει η Μαλαγουζιά Δρυός. Ένα κρασί με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, εξωτικά φρούτα, γκρέιπφρουτ και ίχνη βανίλιας λόγω της ελάχιστης ωρίμανσης (1 μήνα) σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, του 20% του χαρμανιού. Συντροφεύει ακόμα νηστίσιμα spring rolls και ψητά λιπαρά ψάρια. Οι μπάμιες με γλυκόξινη σάλτσα, τα γεμιστά με πλιγούρι και θαλασσινά και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα ντομάτας ανοίγουν τις πύλες για το ροζέ κρασί και το Αlfega Ροζέ είναι σίγουρα αυτό που ψάχνουμε. Αναζωογονητικό και γευστικό, αυτό το χαρμάνι από Grenache Rouge, Μαλαγουζιά και Syrah μάς εντυπωσιάζει με τα έντονα αρώματα φράουλας, βατόμουρου και τριανταφυλλιάς, την ισορροπημένη οξύτητα και το ελαφρύ φινετσάτο σώμα. 

Κτήμα Χατζημιχάλη

Μια οικογένεια, μια οινική ιστορία 

Άλλωστε, δε μπορούμε παρά να εμπιστευτούμε το Κτήμα Χατζημιχάλη, όχι μόνο για το σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά και για κάθε μας οινική αναζήτηση. Η μακρόχρονη πορεία του από το 1973 δείχνει την αγάπη του ιδρυτή του, Δημήτρη Χατζημιχάλη, για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού στο οικογενειακό οινοποιείο στην Κοιλάδα Αταλάντης, ξεκινώντας από την αυλή του σπιτιού του. Προκειμένου να καλύψει το κόστος για τους πρώτους αμπελώνες, δημιούργησε ένα αγρόκτημα που εξέτρεφε γαλοπούλες, εξού και η απεικόνισή της στο έμβλημα του κτήματος. Το μεσοκλίμα της Αταλάντης, με το ισορροπημένο οικοσύστημα που ευνοεί την ωρίμανση των σταφυλιών, τον έπεισαν να επενδύσει στη γη αυτή και σήμερα ο Δημήτρης Χατζημιχάλης, μαζί με τους δύο γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη, συνεχίζουν την παράδοση, επεκτείνοντάς την σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό κι εμείς αγαπάμε τα κρασιά του Κτήματος, αφού ξέρουμε ότι θα βρούμε αυτό που καλύπτει οποιαδήποτε περίσταση κι ανάγκη μας. Η Σαρακοστή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για γευσιγνωσία συνοδεία μεζέ, κάνοντας έτσι πιο ενδιαφέρουσα την περίοδο της νηστείας!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".