Sale Bianco

Ένα ιταλικό σημαιάκι καρφώνει στην οδό Μπότσαρη της Γλυφάδας το μενού του Salvatore Andolina, σε ένα νεόκοπο εστιατόριο που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει τους πιστούς του.

Sale Bianco

Ένα ιταλικό σημαιάκι καρφώνει στην οδό Μπότσαρη της Γλυφάδας το μενού του Salvatore Andolina, σε ένα νεόκοπο εστιατόριο που ήδη φαίνεται να έχει κερδίσει τους πιστούς του.

Sale Bianco - εικόνα 1

Έξω είχε αυτήν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του νοτισμένου από βροχή εδάφους – ψιλόβρεχε. Μέσα­ μύριζε τρούφα την ώρα που μπήκαμε. Κι έξοδο βραδιού Παρασκευής μύριζε, με τιτιβιστές κουβέντες ανεβασμένων ντεσιμπέλ, παραγγελίες και καλωσορίσματα των ελαφρώς καθυστερημένων στο τραπέζι... Έντονες προσω­πικότητες και οι Έλληνες και οι Ιταλοί (βλ. «Una faccia, una razza» και λοιπά διαπολιτισμικά­ ρητά), κάνουν αναπόφευκτα αισθητή την παρουσία τους. Άμα θες το λες βαβούρα, άμα θες το λες ζωντάνια. πάντως, το φαγητό είναι κοινωνικό πράγμα, όχι βωβός κινηματογράφος. Όσο για τη «σκηνογραφία» του, το «Sale Bianco» είναι μάλλον... ιταλο-μαξιμαλιστική: από τη μια, λ.χ., έχεις σφαιροειδείς γλόμπους τυλιγμένους σε χρυσά ελάσματα και κρυσταλλάκια και από την άλλη, περιέργως, ένα «σιρίτι» από ντομάτες, πιπερίτσες, σκόρδα κι ελιές να διατρέχει τον τοίχο, αλά τρατορία.

Με φόντο ένα ξύλινο παραθυρόφυλλο που στήθηκε σε μία από τις κολόνες (ως δείγμα μιας παράδοξης εσωτερικής αρχιτεκτονικής), πρώτα δοκιμάζουμε σαλατικά που πλουταίνουν σε γεύση με κόκκινο σταφύλι και γκοργκοντζόλα, απλά και ορεκτικότατα. Η ζύμη της πίτσας που ακολουθεί είναι υπόδειγμα λεπτότητας/λιτότητας. και όσο για την ντομάτα, τη μοτσαρέλα, το λεπτοκομμένο ιταλικό λουκάνικο και τη λίγη μαύρη τρούφα, κάνουν σαφές το focus της κουζίνας της γείτονος στα καθαρά υλικά. Τα σπαγκέτι με θαλασσινά πάντως (γαρίδες, καραβίδες, γυαλιστερές και μύδια) –μαύρο σαν κάρβουνο τοπίο χάρη στο μελάνι– νομίζω ότι είναι ένα πιάτο πιο πληθωρικό­ παρά εκφραστικό. τις σωστά βρασμένες παπαρδέλες με προσούτο και μανιτάρια πορτσίνι τελικά τις προτιμώ. Κατάληξη ένα αφράτο, σωστό τιραμισού, αν και με λίγο παραπάνω υπογραμμισμένη την αίσθηση του λικέρ, και γκράπα Alexander, κερασμένη, που βολτάρει από τραπέζι σε τραπέζι σε ένα μπουκάλι με βρυσάκι, σταλάζοντας ακόμη λίγη Ιταλία.

(+) Το ευγενικό, αρκετά γρήγορο σέρβις. Το συνεπές στις ιταλικές αρχές φαγητό.

(-) OK, Παρασκευή βράδυ, αλλά παραήταν πυκνή η διάταξη των τραπεζιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Sale Bianco

Μάρκου Μπότσαρη 10, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.