Bασίλαινας

Το πρώτο μενού του άρτι αφιχθέντα Ρενάτο Μεκόλι και οι πολύ γλυκές τιμές κάνουν τον «Βασίλαινα» κελεπούρι.

Bασίλαινας

Το πρώτο μενού του άρτι αφιχθέντα Ρενάτο Μεκόλι και οι πολύ γλυκές τιμές κάνουν τον «Βασίλαινα» κελεπούρι.

Bασίλαινας - εικόνα 1

Καμιά εικοσαριά μέρες έχει ανοίξει ο «Βασίλαινας» και τα πρώτα δείγματα της καινούργιας του φάσης είναι πολύ ελκυστικά. Ειδικά, μάλιστα, αν λάβεις υπόψη ότι οι τιμές έχουν μειωθεί και πέφτουν ανέτως κάτω από τα € 30 για ένα δείπνο τριών πιάτων. Ο σεφ του μαγαζιού Ρενάτο Μεκόλι έχει ωραίες ιδέες. Να, όπως αυτή η πολύ φινετσάτη άγλυκη κολοκυθόσουπα, που το παρφουμάρισμά της με κύμινο την κάνει οριεντάλ. Το μαρινάτο γαύρο φανταστείτε τον σαν εξαιρετικό τάπας. στακάτο, δροσερό το ψάρι και πολύ γραμμένη η αρωματική γεύση μαρμελάδας ντομάτα σε τραγανό ψωμάκι – το αντίθετο του λαϊκισμού, αλλά ταυτόχρονα πολύ οικείο.

Ωραία ιδέα και η φρουτώδης γλύκα της πολέντας με ξερά βερίκοκα, που συνοδεύει πανσέτα ψημένη εν κενώ. Αυτήν την τεχνική του σιγομαγειρέματος των κρεάτων σε κενό αέρος τη χρησιμοποιούν πολύ και δίνει ωραία αποτελέσματα.

Το χοιρινό κότσι, λ.χ., γίνεται εξαιρετικό φρικασέ, με τη ζουμερή σάρκα να θυμίζει μαγείρεμα σπιτικής μαρμίτας, με τη σάλτσα εξόχως μυρωδάτη, ελαφριά και ξινούτσικη και τα σέσκουλα πολύ ταιριαστά. Το χοντρό αλάτι στο κρέας δίνει τόνο και παιχνίδι υφής, τόσο στο χοιρινό όσο και στο αρνάκι γάστρας. Το δεύτερο γευστικό τρυφερούδι κάνει παρέα με δυνατό ριζότο, το οποίο αρωματίζει μπόλικος άγριος μάραθος. Άλλη μία σπεσιαλιτέ κρέατος που μας άρεσε ήταν το καραμελωμένο μοσχαράκι οσομπούκο με τον πολύ γευστικό και απέριττο πουρέ πατάτας.

Πήραμε μονότερμα το κρέας, όμως, οπότε ας εστιάσουμε και στη θάλασσα. Με το ψητό λαβράκι ο Μεκόλι κάνει επίδειξη τεχνικής (σούπερ τραγανή πέτσα, ζουμερή σάρκα), συνδυάζοντάς το με τραγανό και μελωμένο πράσο, σπανάκι κι ελαφρύ πουρέ σελινόριζας. Στο κριθαρότο, επίσης, το al dente μαγείρεμα του δίνει εξαιρετική υφή και το λάδι γαρίδας πολύ βαθιά γεύση.

Επιτυχημένα είναι και τα γλυκά. Ανάλαφρο και πολύ ελληνικό το γιαούρτι (μους) αρωματισμένο με μαστίχα και τραγανίσματα μαρμελάδας πορτοκάλι. Πολύ φίνο το σουφλέ σοκολάτας με home-made παγωτό βανίλια. Ωραίο το ταίριασμα σιμιγδαλένιου χαλβά με σάλτσα καραμέλας και κρέμα τυριού.

(+) Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η αίσθηση οικειότητας των σπεσιαλιτέ. (-) Κάποιες μαγειρικές μικρο-αστοχίες (π.χ. οι παραψημένες γαρίδες στο κριθαρότο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι 'Βερσαλλίες' έφεραν τη γεύση της μεσσηνιακής γης στην Αθήνα

Ο δεινός τροφοσυλλέκτης και μάστορας στην ανάδειξη της ατόφιας γεύσης με εύστοχους συνδυασμούς, ψησίματα στις φωτιές και τσουκάλια στον ξυλόφουρνο, Γιάννης Κούμανης, ήρθε με τα μπαγκάζια του γεμάτα στο Symposio at Ark.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
11/11/2025

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

Η μικρή -και νόστιμη- Σικελία του Παλαιού Φαλήρου

Σε έναν κομψό και φωτεινό χώρο με αίσθηση χαλαρής πολυτέλειας, δοκιμάζεις ιταλιάνικες σπεσιαλιτέ από τον σεφ Λευτέρη Ρούτση.

Το πιάτο της εβδομάδας: Το κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι στο 'Travolta'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Μαμαλούκα: Γιορτάζει εφτά χρόνια με pop up menu και ένα διήμερο γεύσεων που αξίζει να δοκιμάσεις

Το δημοφιλές εστιατόριο της Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί σε μία γιορτή γεύσεων με επίκεντρο την Ελλάδα. Ιδού όλα όσα μπορούμε να περιμένουμε.

Η Ταβέρνα της Ερμού

Στα χαμηλά της Ερμού, στην καρδιά της ίσως πιο παρατημένης στην υπερτουριστική της μοίρα περιοχή της Αθήνας, ένα ολοκαίνουριο ταβερνάκι - εστιατορικό "παιδί" της Ergon - υψώνει ανάστημα, κρατώντας τη γευστική του πρόταση νόστιμη, τίμια, καθαρή και περήφανα ελληνική.

Ιταλική κουζίνα και αγάπη για το κρασί στο Πασαλιμάνι

Στο ατμοσφαιρικό του περιβάλλον του Flavino, το μενού ισορροπεί ανάμεσα σε αγαπημένα ιταλικά πιάτα και πιο ψαγμένες προτάσεις