Bασίλαινας

Το πρώτο μενού του άρτι αφιχθέντα Ρενάτο Μεκόλι και οι πολύ γλυκές τιμές κάνουν τον «Βασίλαινα» κελεπούρι.

Bασίλαινας

Το πρώτο μενού του άρτι αφιχθέντα Ρενάτο Μεκόλι και οι πολύ γλυκές τιμές κάνουν τον «Βασίλαινα» κελεπούρι.

Bασίλαινας - εικόνα 1

Καμιά εικοσαριά μέρες έχει ανοίξει ο «Βασίλαινας» και τα πρώτα δείγματα της καινούργιας του φάσης είναι πολύ ελκυστικά. Ειδικά, μάλιστα, αν λάβεις υπόψη ότι οι τιμές έχουν μειωθεί και πέφτουν ανέτως κάτω από τα € 30 για ένα δείπνο τριών πιάτων. Ο σεφ του μαγαζιού Ρενάτο Μεκόλι έχει ωραίες ιδέες. Να, όπως αυτή η πολύ φινετσάτη άγλυκη κολοκυθόσουπα, που το παρφουμάρισμά της με κύμινο την κάνει οριεντάλ. Το μαρινάτο γαύρο φανταστείτε τον σαν εξαιρετικό τάπας. στακάτο, δροσερό το ψάρι και πολύ γραμμένη η αρωματική γεύση μαρμελάδας ντομάτα σε τραγανό ψωμάκι – το αντίθετο του λαϊκισμού, αλλά ταυτόχρονα πολύ οικείο.

Ωραία ιδέα και η φρουτώδης γλύκα της πολέντας με ξερά βερίκοκα, που συνοδεύει πανσέτα ψημένη εν κενώ. Αυτήν την τεχνική του σιγομαγειρέματος των κρεάτων σε κενό αέρος τη χρησιμοποιούν πολύ και δίνει ωραία αποτελέσματα.

Το χοιρινό κότσι, λ.χ., γίνεται εξαιρετικό φρικασέ, με τη ζουμερή σάρκα να θυμίζει μαγείρεμα σπιτικής μαρμίτας, με τη σάλτσα εξόχως μυρωδάτη, ελαφριά και ξινούτσικη και τα σέσκουλα πολύ ταιριαστά. Το χοντρό αλάτι στο κρέας δίνει τόνο και παιχνίδι υφής, τόσο στο χοιρινό όσο και στο αρνάκι γάστρας. Το δεύτερο γευστικό τρυφερούδι κάνει παρέα με δυνατό ριζότο, το οποίο αρωματίζει μπόλικος άγριος μάραθος. Άλλη μία σπεσιαλιτέ κρέατος που μας άρεσε ήταν το καραμελωμένο μοσχαράκι οσομπούκο με τον πολύ γευστικό και απέριττο πουρέ πατάτας.

Πήραμε μονότερμα το κρέας, όμως, οπότε ας εστιάσουμε και στη θάλασσα. Με το ψητό λαβράκι ο Μεκόλι κάνει επίδειξη τεχνικής (σούπερ τραγανή πέτσα, ζουμερή σάρκα), συνδυάζοντάς το με τραγανό και μελωμένο πράσο, σπανάκι κι ελαφρύ πουρέ σελινόριζας. Στο κριθαρότο, επίσης, το al dente μαγείρεμα του δίνει εξαιρετική υφή και το λάδι γαρίδας πολύ βαθιά γεύση.

Επιτυχημένα είναι και τα γλυκά. Ανάλαφρο και πολύ ελληνικό το γιαούρτι (μους) αρωματισμένο με μαστίχα και τραγανίσματα μαρμελάδας πορτοκάλι. Πολύ φίνο το σουφλέ σοκολάτας με home-made παγωτό βανίλια. Ωραίο το ταίριασμα σιμιγδαλένιου χαλβά με σάλτσα καραμέλας και κρέμα τυριού.

(+) Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η αίσθηση οικειότητας των σπεσιαλιτέ. (-) Κάποιες μαγειρικές μικρο-αστοχίες (π.χ. οι παραψημένες γαρίδες στο κριθαρότο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.