
Επίδειξη γευστικής… διπλωματίας: «βατές» εκφάνσεις Ασίας σε περιβάλλον δυτικότροπης αισθητικής στην Κηφισιά.

«Rapa Nui» είναι το Νησί του Πάσχα. Το σχετικά καινούργιο εστιατόριο της οδού Γορτυνίας (αντικατέστησε το «Far East»), αντί για πολυνησιακό μινιμαλισμό τύπου moai –έτσι λέγονται εκείνες οι χαρακτηριστικές μονολιθικές φιγούρες του νησιού–, προτιμάει πέτρινες πλάκες στις κολόνες, ξύλο και μέταλλο σε λιτές –αν και τελικά λίγο αυστηρές– γραμμές. Στη μικρή αυλή του «Nui», όμορφη και χαλαρωτικά μοντέρνα, τα διακριτικά σποτάκια ρίχνουν Asian hip διάθεση στα ζευγάρια των διπλανών τραπεζιών, κυρίως των 30 και 40, που προς το παρόν σιγοπίνουν το «ορεκτικό» κοκτέιλ τους κουβεντιάζοντας. ήρθαμε νωρίς.

Γρήγορα έρχεται η «εισαγωγική» Fung Wang Phi σαλάτα, με τραγανά φύκια πασπαλισμένα με σουσάμι, ακολουθούμενη από καλοφτιαγμένα nigiri με τόνο και σολομό. Το wasabi, πάντως, δεν το τσιγκουνεύονται (πιθανόν γι’ αυτό δεν εμφανίζεται έξτρα ποσότητα στο πλάι) και η ένταση της κάψας «χτυπάει» υψηλά επίπεδα. Πίσω μου η στήλη με τρεχούμενο νερό κερνάει ηχητική δροσιά, με ολίγον από feng shui, μέχρι να αριβάρουν τα maki με takouan –δηλαδή τουρσί από daikon (γιαπωνέζικο ραπάνι)–, τα οποία αποδεικνύονται ενδιαφέρουσα vegetarian περίπτωση. Τα επόμενα inside out με καβούρι και ρύζι βρασμένο σε κόκκινο λάχανο, εξ ου και το μοβ χρώμα, είναι ικανοποιητικά, αν και χωρίς περαιτέρω εξάρσεις. H «Nui special duck», πάπια σε κουρκούτι με τρίχρωμες πιπεριές (€ 23), λειτουργεί ως εναλλακτική της πάπιας Πεκίνου, με πιο «μαγειρευτό» στιλ γέμισης για τις πιτούλες σου, ενώ και το λεπτοκομμένο μοσχάρι, σε απλό συνδυασμό με μάνγκο (€ 26), δένει όμορφα σε μια γλυκά αρωματική μείξη. Έπειτα από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε γιατί, παρότι γλυκοκοιτάζαμε το molten cake, καταλήξαμε σε μια key lime tart (€ 10) διά του δύο. Ανοίγω το fortune cookie μου, το οποίο μπορεί να μην πολυταιριάζει με το αντι-φολκλόρ περιβάλλον, αλλά έχει την πλάκα του ως διαδικασία. «Η δουλειά σου θα αποδώσει καρπούς», αποφαίνεται το μελλοντολογικό χαρτάκι. Προς το παρόν, μου αποδίδει μια πολύ ωραία τάρτα, με την οξύτητα του γλυκολέμονου να φρεσκάρει το στόμα. (+) Aν και τις τιμές εν γένει δεν τις λες χαμηλές, τα € 27 για 12 τεμάχια nigiri είναι έμμεση προτροπή. (-) Η τεμπούρα δεν ήταν επιτυχημένη. Στο crab & cream Rangoon το καβούρι σχεδόν δεν το καταλάβαινες. Info
NUI Γορτυνίας 11, Κεφαλάρι, 2108013553. Και μεσημέρι. Έως 1 π.μ. Κυρ. μπουφές (1-6 μ.μ.) € 28,90, παιδ. € 14,50