Ιστιοπλοϊκός

Ναυτικός, ανάλαφρος κλασικισμός, προσεγμένη θαλασσοκεντρική κουζίνα και χαρισματικό πόστο: αυτή την εποχή για χάζι στη χειμωνιάτικη θάλασσα από το τζάμι.

Ιστιοπλοϊκός

Ναυτικός, ανάλαφρος κλασικισμός, προσεγμένη θαλασσοκεντρική κουζίνα και χαρισματικό πόστο: αυτή την εποχή για χάζι στη χειμωνιάτικη θάλασσα από το τζάμι.

Ιστιοπλοϊκός - εικόνα 1

Συνήθως ερχόμουν τα καλοκαίρια στον «Ιστιοπλοϊκό». Τα αραγμένα σκάφη σε ανεπαίσθητη κίνηση λειτουργούν χαλαρωτικά, με το νυχτερινό αεράκι να σε χαϊδεύει. Ξεφεύγεις. Η χειμωνιάτικη εκδοχή, πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι είχε τα δικά της θέλγητρα. Την ώρα που τσιμπολογούσαμε βασιλικό καβούρι με αντίδια και λεπτοκομμένο παντζάρι, με τα κυβάκια του φρέσκου τζίντζερ να βάζουν τη δροσιστική-εξωτική πινελιά τους, το ψιλόβροχο έκανε μικρές διαδρομές στο τζάμι και σε άφηνε να δεις σκούρα θάλασσα και σκούρο ουρανό σε κοντράστ με τα φώτα της ακτογραμμής.

Αυτόν τον καιρό στο εστιατόριο στην άκρη του Μικρολίμανου (αυτονομημένο από τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής), το οποίο ποντάρει στην κλασική αύρα του navy look, συντελούνται γευστικές αλλαγές, αλλά τα θαλασσινά χιτάκια παραμένουν γερά στη θέση τους: το γευστικό, ζουμερό χταπόδι (€ 11) που σοτάρεται με πράσινη ελιά και κάππαρη –μεσογειακό, λιτό μπιζουδάκι– και το καλαμάρι με πέστο βασιλικού (€ 11) που σερβίρεται πάνω σε τσιπς (στην περίπτωσή μας παραήταν αλμυρό). Η σαλάτα με παντζάρια, ξινόμηλο, καρύδια πεκάν και κρεμώδες κατσικίσιο τυρί πετυχαίνει ένα δροσερό, ανάλαφρο σύνολο, χωρίς να του λείπει ο χαρακτήρας, και το απλό ριζότο με σουπιά στο μελάνι της (€ 13) κρατάει το θαλασσινό τέμπο όμορφα, χωρίς να χρειάζεται πολλά παρελκόμενα. Για τη συνέχεια διάλεξα σφυρίδα σχάρας, με μια βραστή σαλατίτσα (μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, κολοκύθι, baby corn), περιποιημένη και al dente. Έχετε και την επιλογή του ψησίματος στο αλάτι, αλλά σε αυτό το περιβάλλον με το ξύλο και το classy classic δέρμα, τα πυροφάνια και τις εικόνες των ιστιοπλοϊκών στα κάδρα, εγώ ψήνομαι για ψητό ψάρι· και η κουζίνα εδώ είναι καλά προπονημένη. Από τα γλυκά, τώρα, είμαι σίγουρη ότι το πληθωρικό σουφλέ σοκολάτας (€ 8,50) είναι το πλέον δημοφιλές, ένεκα της γενικής σοκολατολατρίας, αλλά κι η εξελληνισμένη πανακότα (€ 8,50) με παστέλι και μοσχομυριστό γλυκό κουταλιού περγαμόντο έχει τις ιδιαιτερότητές της όταν θέλεις σχετικά «γαλανόλευκο» φινίρισμα – στα προτεινόμενα.

(+) Η θαλασσινή κουζίνα, η οποία «παίζει» μεταξύ κλασικού και πιο σύγχρονου. Η θέα στα σκάφη. Το σέρβις. (-) Κάποιες νέες συνταγές –βλέπε σφυρίδα ποσέ σε σάλτσα ελιάς– δεν έχουν ακόμη πετύχει την ισορροπία τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.