Κουτούκι του 54

Κατεβαίνεις τα σκαλιά και βρίσκεις ένα στέκι νόστιμο και… χειροποίητο, έξτρα φιλικό, μεσημέρι-βράδυ.

Κουτούκι του 54

Κατεβαίνεις τα σκαλιά και βρίσκεις ένα στέκι νόστιμο και… χειροποίητο, έξτρα φιλικό, μεσημέρι-βράδυ.

Κουτούκι του 54 - εικόνα 1

Ο χώρος ήταν ταβέρνα από το 1954, είναι 54 τετραγωνικά, και βρίσκεται στο 54 της Πανόρμου. Μια χαριτωμένη σύμπτωση του σύμπαντος των αριθμών έδωσε στο «Κουτούκι του 54» το όνομά του. Τη χάρη του, πάλι, του την έδωσαν ο Φιλήμων και ο Άλκης, οι οποίοι έντυσαν πριν από δύο χρόνια την προϋπάρχουσα πέτρα στον τοίχο του πρώην «Λιάφου» με χωριάτικα, μάλλινα υφαντά και πολύχρωμα κεντητά μαξιλαράκια σε αφθονία, ενώ έστρωσαν τραπεζομάντιλα πλεκτά με βελονάκι (σαν στο σπίτι της γιαγιάς σου). Όλο αυτό το ζεστό χωριάτικο στιλ το συμπλήρωσαν με ολίγον από έθνικ και φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες.

Καθισμένη κάτω από την Καρέζη-Χιονάτη που πλαισιωνόταν από τα επτά γεροντοπαλίκαρα (η θέση δίπλα στη Βουγιουκλάκη-Μανταλένα ήταν πιασμένη), ήπια την πρώτη γουλιά από το κρασί μου τσιμπολογώντας μπουρεκάκια από φύλλο κρούστας με παστουρμά και ελάχιστη ντομάτα να τα ελαφραίνει κομμάτι, χορτοπιτάκια, ντοματοκεφτέδες (θα ήθελα πιο έντονη την ντομάτα και συνεπώς λιγότερο το αλεύρι) και αφράτα σουτζουκάκια, περιποιημένα, με κύμινο στη σωστή δόση. Εκτός των κλασικών συνταγών, βέβαια, στο εν λόγω κουτούκι κάνουν και τα δικά τους· η φαντασία, άλλωστε, είναι ανθρωποποιός ιδιότητα και κανείς δεν θα υποστηρίξει το αντίθετο. Φτιάχνουν, ας πούμε, κάτι «λουκουμάδες» με κολοκυθανθούς και φέτα. Ή ένα κοτόπουλο γιαουρτλού, το οποίο, εκτός από πιπεριά και τις απαραίτητες πιτούλες, έχει και κάρι – για παραπάνω ένταση με άρωμα Ινδίας. Οι πατάτες «ρατατούιγ» (όχι από την ομώνυμη γαλλική συνταγή, από το ποντικάκι-μάγειρας της Pixar), βραστές σε κουρκούτι αβγού, με μια δροσερή σος, δεν μου φάνηκαν και φοβερές. Αλλά ήρθε η πλούσια σπιτική καρυδόπιτα με απαλό σιρόπι και με αποζημίωσε... γλυκά.

Up: Η ζεστασιά του χώρου – σαν παρεΐστικο κουκούλι. Η μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις. Down: Καλή η προσωπική έμπνευση στις συνταγές, αλλά δεν πετυχαίνει πάντοτε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.