Γιορτή Μπαξεβάνη

Γλυκιά, φιλόξενη θέρμη. εκφραστική, new wave ελληνική κουζίνα. και τα μεσημέρια της Κυριακής η ατμόσφαιρα σου κάνει χαλαρωτικό μασάζ.

Γιορτή Μπαξεβάνη

Γλυκιά, φιλόξενη θέρμη. εκφραστική, new wave ελληνική κουζίνα. και τα μεσημέρια της Κυριακής η ατμόσφαιρα σου κάνει χαλαρωτικό μασάζ.

Γιορτή Μπαξεβάνη - εικόνα 1

Η «Γιορτή Μπαξεβάνη» είναι από πολλές πλευρές ένα μέρος χαρισματικό. Πρώτα απ’ όλα για τη μοναδική της τοποθεσία – βρίσκεται στο δάσος Δαφνίου, περικυκλωμένη από δέντρα. Ύστερα, υπάρχει μια τόσο ζεστή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο μαγαζί την Κυριακή το μεσημέρι, που σε παροτρύνει να το κάνεις στέκι σου. Έχει μια ιδιότυπη, χαρούμενη σπιτική αύρα το ντεκόρ με τις λουλουδάτες κουρτίνες και τα πολύχρωμα φωτάκια… Διαφορετική μεν, αλλά χωρίς να της λείπει καθόλου η θέρμη, είναι κι η σάλα της «βιβλιοθήκης» με τα πιο «καλά» καθίσματα. Ακούς το θετικό βουητό ανθρώπων, που είναι μοιρασμένοι σε μεγάλες παρέες και καλοπερνάνε και συ νιώθεις όμορφα. Κι ακόμα περισσότερο όταν ο Γιάννης Μπαξεβάνης σερβίρει την εξελιγμένη, βαθύτατης νοστιμιάς ελληνική κουζίνα του.

Τα ψωμιά του (χωριάτικο και χαρουπιού) είναι για φίλημα, και θα θέλαμε να τα αγοράσουμε για το σπίτι. Ο δημοφιλής ντολμάς παίρνει εδώ άλλο δρόμο, αφού σερβίρεται με μια πολύ εκφραστική κυμινάτη σάλτσα, ενώ μια σαλάτα με φινόκιο απογειώνεται χάρη στα υπέροχα ψητά αμύγδαλα που περιέχει. Το διαμάντι, πάντως, είναι το χαλούμι σερβιρισμένο με μια εξαιρετική μαρμελάδα σύκου που της πάει πολύ το φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άλλη μια ντελικατέσεν που θα θέλαμε να αγοράσουμε).

Οι συνταγές του Μπαξεβάνη είναι πολύ πρωτότυπες. Το ζουμερό κουνέλι «βάφεται» με μια πυκνή σάλτσα περγαμόντου και συνδυάζεται ωραία με πουρέ γλυκοπατάτας. Στις γεμιστές, αποξηραμένες μελιτζάνες την παράσταση κλέβει η εξαιρετική πιπεριά Φλωρίνης, δίπλα τους γεμισμένη με μυρωδάτο κιμά (πιάτο από μόνη της). Τα al dente ρεβίθια ταιριάζουν απίστευτα με τα χόρτα που ψήνονται μαζί τους στο πήλινο. Οι παπαρδέλες είναι μεγάλη ζημιά έτσι όπως ρουφάνε τη νοστιμάδα του χωριάτικου κόκορα που συντροφεύουν.

Και τα γλυκίσματα αντάξια του φαγητού: δυνατό σουφλέ σοκολάτας, ωραιότατη σοκο-μούς με μπανάνα.

Up: Η απίστευτη θετική αύρα του μέρους, η εξαιρετική τοποθεσία του και η εκφραστική πρωτοτυπία των γεύσεων. Down: Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αλά Μπαξεβάνης δεν πρέπει να λείπει από ένα μενού που εστιάζει στο κρέας.

Περισσότερες πληροφορίες

Γιορτή

Τέρμα Ιεράς Οδού, Δαφνί, Χαϊδάρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/12/2025

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.