Apolis

Η θέα γκανιάν a priori. Δέκα χρόνια την προτάσσει. Τώρα όμως η αυτονόμηση του ανανεωμένου εστιατορίου δημιουργεί μια αμφίδρομη σχέση φαγητού και οπτικής, δίνοντας ακόμη μία αφορμή να έρθεις εδώ.

Apolis

Η θέα γκανιάν a priori. Δέκα χρόνια την προτάσσει. Τώρα όμως η αυτονόμηση του ανανεωμένου εστιατορίου δημιουργεί μια αμφίδρομη σχέση φαγητού και οπτικής, δίνοντας ακόμη μία αφορμή να έρθεις εδώ.

Apolis - εικόνα 1

Το μάτι χορταίνει πρώτο. Στο σκαρφαλωμένο στα ψηλά της Πετρούπολης «Apolis» το γκρο πλαν της Αθήνας σού μιλάει άμεσα σε επίπεδο εικόνας, σε φτιάχνει με αστικό «χαλί» κάτω από τα πόδια σου και φωτάκια που τρεμοπαίζουν. Αυτή η αίσθηση του ανοιχτού ουρανού χωρίς παρεμβολές, αυτό το βλέμμα που δεν σκοντάφτει σε βάζουν σε mood ρεμβασμού (ομολογώ ότι χάθηκα για λίγο). Ο χώρος του εστιατορίου, πάντως, αυτονομημένος πλέον από εκείνον του καφέ, παρότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη θέα, σιγοντάρει: ανάμεσα στους φοίνικες, τις ελιές και τα πεύκα, το νέο ντεκόρ είναι χαλαρά μοντέρνο, σε τόνους του γκρι, με λίγες πινελιές έντασης – φούξια, κίτρινες και τιρκουάζ. Μου άρεσε!

Apolis - εικόνα 2

Η πιτσιρικαρία των δυτικών προαστίων πιάνει πόστο ένα επίπεδο παρακάτω, στο κυκλαδίτικο μπαράκι, εδώ όμως ο κόσμος είναι πολυσυλλεκτικός. Έρχεται από διάφορα σημεία της πόλης να τη δει… με άλλο μάτι. Να χαλαρώσει. Κι είναι ωραίο που βρίσκει πιάτα –κατά βάση μεσογειακά– καλοφτιαγμένα κι ευπαρουσίαστα. Κάποιες αστοχίες, όπως η λίγο άνευρη, «συμπαγής» μους από φινόκιο που συνοδεύει τις γαρίδες σοτέ ή τα λίγο λιγότερο βρασμένα γκαργκανέλι, γρήγορα ξεχνιούνται λόγω της γενικής καλής εικόνας, η οποία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του νέου σεφ Σωτήρη Κουκουναρά. Στο μιλφέιγ λαχανικών το πέστο σού σπάει τη μύτη, το rib-eye ψήνεται σωστά και το απολαμβάνεις, το παβέ από φρέσκια σφυρίδα σε σάλτσα από λιμοντσέλο εμφανίζεται με ένα περίτεχνο στρωματάκι λαχανικών (λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, baby corn κ.ά.). Την ώρα που βουτούσα το κουτάλι μου στη μαλακή τάρτα σοκολάτας (λίγο υδαρής, σαν ντελικάτο sponge cake φαντάσου τη) δεν με πείραζε που δεν είχα φύγει ακόμη για διακοπές. Αυτές οι μέρες είναι οι καλύτερες για… εντός πόλεως τουρισμό. Hit the road. UP: To πανοραμίκ. Η προσιτή πολυσυλλεκτικότητα της κουζίνας. Η αίσθηση αιώρησης. DOWN: Το μεγάλο μενού, το οποίο αναγκαστικά οδηγεί σε λαθάκια. Μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις

το δρόμο αν δεν ξέρεις την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες

Apolis

Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/10/2025

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.

Πώς και γιατί η Αθήνα γέμισε με designάτα burgerάδικα

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πώς ζουμερά μπιφτεκόψωμα μπορούν να συνυπάρξουν με instagramικές ντιζαϊνιές, μάθε πως υπάρχουν λόγοι. Πολύ συγκεκριμένοι.

Στην Ταβέρνα της Ερμού τρως πιάτα που σου ζεσταίνουν την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

Στα χαμηλά της Ευριπίδου παίζει ένα από τα πιο true καφενεία της Αθήνας

Όλοι οι λόγοι που το Καφενείο Καστέλλο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στο κέντρο της πόλης.

Κάτι τρέχει στο εμπορικό κέντρο Λαιμού, στο Κολωνάκι

Νέες αφίξεις αναμένονται στο πάντοτε ενδιαφέρον σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.