Saloon

Τριάντα έξι χρόνια ιστορίας είναι παραπάνω από αρκετά για να το χαρακτηρίσουν κλασικό. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί. Καλλιτεχνικό στέκι επί χρόνια –όλοι έχουν περάσει από δω–, σου βγάζει αυτόν το χαρακτήρα με την πατίνα του χρόνου.

Saloon

Τριάντα έξι χρόνια ιστορίας είναι παραπάνω από αρκετά για να το χαρακτηρίσουν κλασικό. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί.

Saloon - εικόνα 1

Είναι μερικοί χώροι με άρωμα άλλης εποχής. Λίγοι πλέον – μας έφαγε, βλέπετε, ο μοντερνισμός. Λειτουργούν ως γοητευτικό (και λίγο cult) σκηνικό. Κάπως έτσι είναι και το «Saloon». Καλλιτεχνικό στέκι επί χρόνια –όλοι έχουν περάσει από δω–, σου βγάζει αυτόν το χαρακτήρα με την πατίνα του χρόνου. Παλιομοδίτικα φωτιστικά κρέμονται απ' το ταβάνι με τα ξύλινα δοκάρια, ενώ βελουτέ υφάσματα στα καναπεδάκια, κόκκινες βελούδινες κουρτίνες, καρέκλες σαλούν, μια renaissance ταπετσαρία και Τζον Γουέιν, Γκλεν Φορντ και Τσαρλς Μπρόνσον στα κάδρα διανύουν τον ωκεανό μεταξύ ευρωπαϊκού piano-restaurant και Άγριας Δύσης.

Το «γουέστερν» συνεχίζεται στον κατάλογο με εξώφυλλο «Λούκυ Λουκ». Οι κεφτέδες «Τέξας» είναι αρκετά πικάντικοι, με κρασάτη σος, μια σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ντομάτα και παρμεζάνα έρχεται να σβήσει την κάψα, το απλό (μόνο με λεμονάκι), μαστιχωτό ψητό χαλούμι σφυρίζει τη λήξη για τα ορεκτικά και μετά αρχίζουν τα ωραία κλασικά: σνίτσελ αλ Ανγκλέζ με μπέικον και τυρί («κρατούσε» λίγο παραπάνω λάδι στην περίπτωσή μας) αλλά και Χόφμαν, και Χολστάιν για εναλλακτική και φιλέτα σε παραλλαγές. Δοκίμασα φιλέ μινιόν με σος Μαδέρα, το οποίο ήρθε σωστά ψημένο, με στρογγυλές τηγανητές πατάτες και ρύζι με λαχανικά· όπως όλα τα κρεατικά στη δεκαετία του '80 δηλαδή. Αλλού θα γκρίνιαζα, εδώ όμως έτσι πρέπει να είναι. Εντάξει, το μενού έχει και μακαρονάδες, και light κοτόπουλο σχάρας. Αλλά, προσωπικά, σε ένα εστιατόριο που ονομάζει τα φιλέτα του «Ποταμίτης», «Χατζιδάκις» και «Κώστας Μύρης», εγώ φιλέτο θα διάλεγα. Το γλυκό, κρέπα με παγωτό και σος σοκολάτας, συνεχίζει στον ίδιο κλασικό παρονομαστή.

Το soundtrack μελωδίες πιάνου –χωρίς… πυροβολισμούς–, τις οποίες μπορείς να ακούσεις (και) πίνοντας ποτό στη μεγάλη μπάρα. Οι χώροι που κουβαλούν αναμνήσεις είναι ιδανικοί για να σχεδιάσεις τα… επόμενα. Η συνέχεια είναι μεγάλο πράγμα – πού και πού την ψάχνουμε και δεν τη βρίσκουμε.

INFO

SALOON Αλκμάνος 36, Ιλίσια, 2107242208. Από τις 7 μ.μ. Πιάνο. Κυρ. & μεσημ. Έως 1 π.μ. Τιμή: € 22-25.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.