Enoteca

Ένας σπιτικός κήπος στο Χαλάνδρι όπου το κρασί πρωταγωνιστεί και το συνοδεύουν καλοφτιαγμένα πιάτα ιταλικής κουζίνας. Όταν βρίσκεσαι στην «Enoteca», είναι σαν να ταξιδεύεις στην Ιταλία. Ίσως επειδή εκεί η παράδοση των wine-restaurants είναι τόσο έντονη όσο πουθενά αλλού.

Enoteca

Ένας σπιτικός κήπος στο Χαλάνδρι όπου το κρασί πρωταγωνιστεί και το συνοδεύουν καλοφτιαγμένα πιάτα ιταλικής κουζίνας. Όταν βρίσκεσαι στην «Enoteca», είναι σαν να ταξιδεύεις στην Ιταλία. Ίσως επειδή εκεί η παράδοση των wine-restaurants είναι τόσο έντονη όσο πουθενά αλλού.

Enoteca - εικόνα 1

Εδώ και χρόνια, η «Enoteca» μοιάζει κάπως με το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Κόντρα σε κάθε μόδα, είναι το εστιατόριο που αγκαλιάζει τους wine lovers και προτάσσει το κρασί περισσότερο από το φαγητό. Κάτι που εξηγείται εύκολα αν λάβετε υπόψη ότι ο ιδιοκτήτης Κώστας Τουλουμτζής έζησε χρόνια στην Τοσκάνη, αλλά ταυτόχρονα είναι αυτή την περίοδο και εκλεγμένος πρόεδρος της παγκόσμιας ένωσης σομελιέ.

Η κάρτα ξεκινά με την πολύ πλούσια λίστα κρασιών και καταλήγει στα πιάτα του μενού. Η υπόδειξη που σου κάνουν είναι ότι πρώτα θα πρέπει να διαλέξεις το κρασί που θα ήθελες να πιεις και στη συνέχεια τα πιάτα που θα ταιριάζουν μ' αυτό. Ένα concept που μπορεί να μη μας είναι οικείο, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Εκτός από την απλή λίστα με τα ελληνικά κρασιά, υπάρχει και η «βίβλος», στην οποία πολλά οινικά διαμάντια, όπως τα Chateau Latour και Petrus, παρατάσσονται σε διαφορετικές χρονιές και εντυπωσιακά καλές για εστιατόριο τιμές.

Με υπόδειξη του ιδιοκτήτη, πήραμε ένα Sauvignon blanc του οινοποιείου Τετράμυθος, που αποδείχτηκε πολύ καλή επιλογή. Από τα πιάτα δοκιμάσαμε μια πολύ νόστιμη σαρδέλα τηγανητή με κάππαρη, μελωμένα αλλά και al dente μαύρα λινγκουίνι με μελάνι σουπιάς και καλαμαράκι. Πολύ καλό ήταν και το λουκάνικο Τοσκάνης με φασόλια –μια brut, αλλά εξαιρετική γεύση– και το καλοφτιαγμένο βιτέλο τονάτο. Μη χάσετε το μοσχάρι γάλακτος πανέ στο τηγάνι: φτιάχνεται με βούτυρο clarifie΄ και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό και έντονα αρωματικό. Για το τέλος, μια πληθωρική και πολύ γευστική κρεμ μπριλέ.

Το «λημέρι» για τους λάτρεις του κρασιού τώρα το καλοκαίρι βρίσκεται στην πίσω πλευρά μιας μονοκατοικίας της Λεωφόρου Πεντέλης, όπου απλώνεται μια δροσερή αυλή – σαν σπιτική, γεμάτη δέντρα με ασβεστωμένους κορμούς και μυρωδιές από εσπεριδοειδή.

INFO

ENOTECA Λ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, 2106890238. Έως 1 π.μ. Κλειστά Κυρ. Tιμή: € 25-35.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι νόστιμο συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Fuga

H σεφ Yuka Aoyama σε υποδέχεται για 4 βραδιές, με 2 μενού, σε 1 αξέχαστη εμπειρία, στον Κήπο του Μεγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.