'Smoku': Η επιστροφή του Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα

Ο χαρισματικός δημιουργός, μαζί με τον αστεράτο Ebbe Vollmer δίνουν ξανά ζωή σε μία από τις δημοφιλέστερες αθηναϊκές στοές, με ένα φιλόδοξο και ενδιαφέρον κόνσεπτ.

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα © Λεωνίδας Τούμπανος

Υπήρχε μια εποχή, όχι πολλά χρόνια πριν, που ο πεζόδρομος της Θησέως αποτελούσε ένα από τα it places της Αθήνας, με το 'Drunk Sinatra' να φέρει τον τίτλο του πιθανότατα πιο viral μαγαζιού της περασμένης δεκαετίας στην πόλη. Fast forward στο σήμερα και με το Drunk να θεωρείται γλυκιά ανάμνηση, το ίδιο χωροταξικό πλαίσιο αποκτά δεύτερη ζωή και μάλιστα με πολύ βαριές γαστρονομικές υπογραφές. Ο εξαίρετος γευσιπλάστης Δημήτρης Κατριβέσης -κατά την εστιατορική επιστροφή του στην Αθήνα μετά από αρκετά χρόνια- και ο αστεράτος σεφ και restaurateur Ebbe Vollmer παρουσιάζουν το 'Smoku' και, προσεχώς, το 'Tasting Room'. 

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Έχουμε όρεξη για να κάνουμε ωραία πράγματα, όπως έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν σε άλλα μαγαζιά. Θέλω να πιστεύω πως θα έχει ενδιαφέρον. Έχω καιρό να μαγειρέψω στην Αθήνα και δε σου κρύβω πως πολλοί φίλοι με ρωτούσαν πότε και πώς θα επιστρέψω. Απλά, περίμενα να βρεθεί κάτι ωραίο, κάτι που να ταιριάζει στα όσα εγώ αλλά και ο Ebbe είχαμε στο μυαλό μας. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν" μου λέει ο Δημήτρης Κατριβέσης, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του με τον Σουηδό δημιουργό. 

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ας είμαστε ειλικρινείς, η δημιουργική ματιά και η ξεχωριστή προσέγγιση του σεφ Κατριβέση ήταν κάτι που έλειπε από την εστιατορική Αθήνα, ειδικά κατά την περίοδο της ευ τρώγειν άνοιξής της, τα τελευταία χρόνια. Και το come back συμβαίνει ήδη, σταδιακά, με αρκετά φιλόδοξα πλάνα. 

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ολόκληρη η στοά της Θησεώς λοιπόν, αξιοποιείται από τους δύο συνεργάτες και την ομάδα τους, με πρώτο concept (που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες) το 'Smoku'. Συστήνεται ως μια γιαπωνέζικη παμπ - ένα izakaya bar που σερβίρει ποτά και cocktails, καθώς και φαγητό όπως εκείνο που θα συναντούσε κανείς σε ένα αντίστοιχο του Τόκιο: Yakitori, dumplings, ράμεν, donburi, ωμά και ωραία σνακ πλαισιώνουν τα όσα νόστιμα τοποθετεί στα ποτήρια ο Bar Manager Παναγιώτης Φράγκος, ο οποίος είναι αυτός που έχει επωμιστεί τη fine drinking εμπειρία του 'Smoku'.

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εδώ λοιπόν πίνεις highballs με ιαπωνικά ουίσκι, twisted classics αλλά και ιδιαίτερα signatures όπως το Pineapple Vanilla Smoku (τεκίλα, μεσκάλ, νέκταρ αγαύης με βανίλια) ή το Mango Teriyaki (gin, σάλτσα teriyaki, χυμό μάνγκο και sour mix) και τρως, μεταξύ άλλων, λιχουδιές σαν τις ελιές σε γιαπωνέζικη πίκλα με δενδρολίβανο και μαστίχα, ταρτάρ μοσχάρι με στρατσιατέλα και ρύζι σούσι καθώς και τα περίφημα σεβίτσε του ΔΚ. 

"Μπροστά θέλουμε ένα ωραίο, κάπως πιο fun κομμάτι. Πίσω, θα συναντά κανείς προσεχώς το πιο γαστρονομικό μέρος, με ένα fine comfort εστιατόριο στο στυλ μας", δίνει το στίγμα ο Δημήτρης Κατριβέσης. 

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 17
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 18
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα βάθη της στοάς, το πάλαι ποτέ 'Rehab' λοιπόν θα συστήνεται σύντομα (από αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το έως τώρα χρονοδιάγραμμα) ως 'Tasting Room by Smoku'. Θα είναι ένα εστιατόριο 20 θέσεων, με ιαπωνική κατεύθυνση και μενού γευσιγνωσίας 9 σταδίων. 

Στο πλευρό του Δημήτρη Κατριβέση εντός της κουζίνας, θα βρίσκεται ο σεφ Θάνος Βλάχος, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σε αρκετά projects ('Zebra', 'Mavro' κ.α.). "Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετές τεχνικές αλλά τα πιάτα θα είναι κατανοητά και νόστιμα. Θα μπλέξουμε ιδέες και υλικά, ενώ θα ακολουθείτε μια κυκλική οικονομία σε όλες τις εκδοχές του χώρου" ενημερώνει περαιτέρω ο σεφ Κατριβέσης.

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 19
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 25
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 22
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, πως μέσα στις γιορτές ο εν λόγω χώρος θα είναι ανοιχτός, με πιο χαλαρό ύφος και θα σερβίρει το μενού του 'Smoku'. Εκτός από τα ποτά του 'Smoku', το φαγητό θα πλαισιώνεται με μια ωραία wine list, περίπου 70 ετικετών. 

Και στις δύο συνθήκες, θα λαμβάνουν χώρα και αρκετά events και guests: Στο 'Smoku' θα σερβίρουν συχνά-πυκνά κάποια από τα κορυφαία μπαρ του πλανήτη σύμφωνα με τα The World's 50 Best Bars ενώ στο 'Tasting Room' θα μαγειρεύουν σε 4 hands dinners και άλλα sessions, μερικοί από τους σημαντικότερους σεφ της διεθνούς σκηνής. 

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 23
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 24
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Smoku και το Tasting Room by Smoku από τον Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχουν σκέψεις να γίνει εδώ και το ghost kitchen του 'Pantera Negra' αλλά και ένα επισκέψιμο κελάρι με κρασιά και ιαπωνικά ουίσκι. Περισσότερα, προφανώς, προσεχώς.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Simul γίνεται 10 ετών και ετοιμάζεται να το γιορτάσει

Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά σβήνει δέκα κεράκια στην τούρτα της ζωής του και μεριμνά για γεύση και πάρτι, με δυο ξεχωριστά events, στις 2 και 9 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/11/2025

Το εστιατόριο-ναυαρχίδα των ελληνικών θαλασσών εξακολουθεί να πλέει στα γαλήνια πελάγη της νοστιμιάς

Και ξεχωρίζει, για όλους τους σωστούς λόγους, πάντοτε με έναν ικανότατο καπετάνιο στο πηδάλιο της κουζίνας του.

Τι γεύση μας αφήνει η 'Ντίβα' του Κολωνακίου

Το σέξι και ατμοσφαιρικό μπιστρό της Πατριάρχου Ιωακείμ φέρει τη μαγειρική σφραγίδα του σεφ Δημήτρη Κατσάνου και σερβίρει νόστιμα ποτά της Bar Etiquette.

Προσκύνημα στο 'Sushimou', τον omakase ναό της Σκούφου

Στο sui generis εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, τα ψάρια εξακολουθούν να τραγουδούν, σε δείπνα ευστρόφως λιτά, οριακά τελετουργικά και βαθιά συγκινητικά.

"Libertine Drinkery": Ένα αυθεντικό urban στέκι

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι με καλό φαγητό, προσεγμένα cocktails και μια ατμόσφαιρα που κάνει τις καθημερινές να μοιάζουν λίγο καλύτερες.

Θωμάς Μάτσας και Αριστοτέλης Ζέρβας μαγειρεύουν για τον ένα χρόνο της 'Strigglaς'

Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στο Μαρούσι και την κουζίνα του τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, για μια δημιουργική βραδιά, με ένα 4 hands dinner και αρκετές εκπλήξεις.

Στου Ψυρρή για new age ελληνικότητα και πιάτα με ιδιαίτερο άγγιγμα

To εστιατόριο που έχει αποθεωθεί από το TripAdvisor, ξεχωρίζει για την πολύ ξεχωριστή ελληνική του κουζίνα.