© Λεωνίδας Τούμπανος
Υπήρχε μια εποχή, όχι πολλά χρόνια πριν, που ο πεζόδρομος της Θησέως αποτελούσε ένα από τα it places της Αθήνας, με το 'Drunk Sinatra' να φέρει τον τίτλο του πιθανότατα πιο viral μαγαζιού της περασμένης δεκαετίας στην πόλη. Fast forward στο σήμερα και με το Drunk να θεωρείται γλυκιά ανάμνηση, το ίδιο χωροταξικό πλαίσιο αποκτά δεύτερη ζωή και μάλιστα με πολύ βαριές γαστρονομικές υπογραφές. Ο εξαίρετος γευσιπλάστης Δημήτρης Κατριβέσης -κατά την εστιατορική επιστροφή του στην Αθήνα μετά από αρκετά χρόνια- και ο αστεράτος σεφ και restaurateur Ebbe Vollmer παρουσιάζουν το 'Smoku' και, προσεχώς, το 'Tasting Room'.

"Έχουμε όρεξη για να κάνουμε ωραία πράγματα, όπως έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν σε άλλα μαγαζιά. Θέλω να πιστεύω πως θα έχει ενδιαφέρον. Έχω καιρό να μαγειρέψω στην Αθήνα και δε σου κρύβω πως πολλοί φίλοι με ρωτούσαν πότε και πώς θα επιστρέψω. Απλά, περίμενα να βρεθεί κάτι ωραίο, κάτι που να ταιριάζει στα όσα εγώ αλλά και ο Ebbe είχαμε στο μυαλό μας. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν" μου λέει ο Δημήτρης Κατριβέσης, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του με τον Σουηδό δημιουργό.

Ας είμαστε ειλικρινείς, η δημιουργική ματιά και η ξεχωριστή προσέγγιση του σεφ Κατριβέση ήταν κάτι που έλειπε από την εστιατορική Αθήνα, ειδικά κατά την περίοδο της ευ τρώγειν άνοιξής της, τα τελευταία χρόνια. Και το come back συμβαίνει ήδη, σταδιακά, με αρκετά φιλόδοξα πλάνα.


Ολόκληρη η στοά της Θησεώς λοιπόν, αξιοποιείται από τους δύο συνεργάτες και την ομάδα τους, με πρώτο concept (που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες) το 'Smoku'. Συστήνεται ως μια γιαπωνέζικη παμπ - ένα izakaya bar που σερβίρει ποτά και cocktails, καθώς και φαγητό όπως εκείνο που θα συναντούσε κανείς σε ένα αντίστοιχο του Τόκιο: Yakitori, dumplings, ράμεν, donburi, ωμά και ωραία σνακ πλαισιώνουν τα όσα νόστιμα τοποθετεί στα ποτήρια ο Bar Manager Παναγιώτης Φράγκος, ο οποίος είναι αυτός που έχει επωμιστεί τη fine drinking εμπειρία του 'Smoku'.



Εδώ λοιπόν πίνεις highballs με ιαπωνικά ουίσκι, twisted classics αλλά και ιδιαίτερα signatures όπως το Pineapple Vanilla Smoku (τεκίλα, μεσκάλ, νέκταρ αγαύης με βανίλια) ή το Mango Teriyaki (gin, σάλτσα teriyaki, χυμό μάνγκο και sour mix) και τρως, μεταξύ άλλων, λιχουδιές σαν τις ελιές σε γιαπωνέζικη πίκλα με δενδρολίβανο και μαστίχα, ταρτάρ μοσχάρι με στρατσιατέλα και ρύζι σούσι καθώς και τα περίφημα σεβίτσε του ΔΚ.
"Μπροστά θέλουμε ένα ωραίο, κάπως πιο fun κομμάτι. Πίσω, θα συναντά κανείς προσεχώς το πιο γαστρονομικό μέρος, με ένα fine comfort εστιατόριο στο στυλ μας", δίνει το στίγμα ο Δημήτρης Κατριβέσης.


Στα βάθη της στοάς, το πάλαι ποτέ 'Rehab' λοιπόν θα συστήνεται σύντομα (από αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το έως τώρα χρονοδιάγραμμα) ως 'Tasting Room by Smoku'. Θα είναι ένα εστιατόριο 20 θέσεων, με ιαπωνική κατεύθυνση και μενού γευσιγνωσίας 9 σταδίων.
Στο πλευρό του Δημήτρη Κατριβέση εντός της κουζίνας, θα βρίσκεται ο σεφ Θάνος Βλάχος, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σε αρκετά projects ('Zebra', 'Mavro' κ.α.). "Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετές τεχνικές αλλά τα πιάτα θα είναι κατανοητά και νόστιμα. Θα μπλέξουμε ιδέες και υλικά, ενώ θα ακολουθείτε μια κυκλική οικονομία σε όλες τις εκδοχές του χώρου" ενημερώνει περαιτέρω ο σεφ Κατριβέσης.



Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, πως μέσα στις γιορτές ο εν λόγω χώρος θα είναι ανοιχτός, με πιο χαλαρό ύφος και θα σερβίρει το μενού του 'Smoku'. Εκτός από τα ποτά του 'Smoku', το φαγητό θα πλαισιώνεται με μια ωραία wine list, περίπου 70 ετικετών.
Και στις δύο συνθήκες, θα λαμβάνουν χώρα και αρκετά events και guests: Στο 'Smoku' θα σερβίρουν συχνά-πυκνά κάποια από τα κορυφαία μπαρ του πλανήτη σύμφωνα με τα The World's 50 Best Bars ενώ στο 'Tasting Room' θα μαγειρεύουν σε 4 hands dinners και άλλα sessions, μερικοί από τους σημαντικότερους σεφ της διεθνούς σκηνής.



Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχουν σκέψεις να γίνει εδώ και το ghost kitchen του 'Pantera Negra' αλλά και ένα επισκέψιμο κελάρι με κρασιά και ιαπωνικά ουίσκι. Περισσότερα, προφανώς, προσεχώς.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
