
Μερικά χρόνια πριν, μόλις στα 28 του έτη, ο Ασημάκης Χανιώτης γινόταν ο νεαρότερος σεφ που βρέθηκε ποτέ να ηγείται λονδρέζικης κουζίνας με 1 αστέρι Michelin στην τροπαιοθήκη της, με τη δουλειά του στο εμβληματικό Pied à Terre να θεωρείται εξαιρετική. Μάλιστα, ο σεφ Χανιώτης φρόντισε να εμπλουτίσει την ταυτότητα του εν λόγω εστιατορίου -στο οποίο παρέμεινε για 12 χρόνια- με πιάτα που φέρουν φαρδιά πλατιά την ελληνική καταγωγή του. Fast forward στο σήμερα, ο χαρισματικός γευσιπλάστης παρουσιάζει το επόμενο σημαντικό βήμα της λονδρέζικης πορείας του αλλά και ένα ακόμη σημαντικό σημείο ελληνικής γαστρονομίας στη βρετανική μητρόπολη, με το Myrtos.

Ο Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε λοιπόν εδώ και λίγες ημέρες το δικό του εστιατόριο, στο South Kensington του Chelsea. Το μέρος φέρει το όνομα της διασημότερης παραλίας της Κεφαλονιάς, σαν ένας ευθύς φόρος τιμής στις ρίζες του σεφ-πατρόν και στις αναμνήσεις των παιδικών του καλοκαιριών.

Ο χώρος υποστηρίζει απολύτως το μοντέρνο ταξίδι στη γεύση και τη φιλοξενία της Ελλάδας, μαζί με αρκετές μοντέρνες νότες, γήινα χρώματα και υλικά, αλλά και αρκετό γαλάζιο τριγύρω.
Μάλιστα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, που έχει επιμεληθεί το γενικότερο design και τη διακόσμηση, έχει μεριμνήσει ώστε στα τρία μεγάλα γυάλινα μπλοκ -που αντικατοπτρίζουν το main theme του μαγαζιού- να φιλοξενείται πραγματική άμμος από την παραλία του Μύρτου.

Στους τοίχους θα δεις πίνακες του Κεφαλλονίτη ζωγράφου Χρήστου Ράπτη, που συνυπάρχουν με ένα pod, με μία ελιά εντός του. Όλα τα τραπέζια είναι ροτόντες, κάτι που εξασφαλίζει την άνεση του επισκέπτη, ενώ το πράσινο μάρμαρο πρωταγωνιστεί στο εντυπωσιακό μπαρ και τον χώρο της κρύας κουζίνας.


"Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την ελληνική κουζίνα, σίγουρα, αλλά επειδή είμαι γενικά παραδοσιακός άνθρωπος και λατρεύω τη γαστρονομία και την ιστορία μας, αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις κλασικές συνταγές" έλεγε ο Ασημάκης Χανιώτης σε παλαιότερη συνέντευξή του στο 'α' και αυτό ακριβώς επιδιώκει -και πράττει- εδώ.


Η βασική κατεύθυνση είναι το fine comfort, με πιάτα ελληνικής υπογραφής να εξελίσσονται αρκετά και γνώριμες επιλογές (όπως πχ την τυροκαυτερή και τις άλλες αλοιφές, το στιφάδο, το σπετζοφάι) να 'κυνηγούν' διαφορετικά επίπεδα γεύσης και δημιουργικότητας.


Το μενού (α λα καρτ αλλά και με τη δυνατότητα για ένα tasting menu 7-8 αντιπροσωπευτικών γεύσεων) συνδυάζει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με σύγχρονες ιδέες όπως το Snail Flatbread, μια πίτα με σαλιγκάρια στιφάδο και γραβιέρα Κρήτης, το Lobster Giouvetsi με κριθαράκι, μύδια και βασιλικό, και το Pink Bream Fricassee με πέντε αρωματικά βότανα και αυγολέμονο.



Στα δε επιδόρπια, ο σεφ Χανιώτης κατευθύνεται από πιο κλασικά πράγματα (γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και λουκουμάδες) μέχρι πιο ιδιαίτερες γλυκές προσεγγίσεις σαν το Aegina Pistachio Cake (με Amaretto, crème fraîche και ελληνικό θυμαρίσιο μέλι) - σε κάθε περίπτωση όμως υπό το ίδιο ποιοτικό πρίσμα δημιουργικότητας με όλο το υπόλοιπο μενού.



Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως τα cocktails του Myrtos υπογράφει η πολυβραβευμένη ομάδα του Line Athens (νο.6 στην πιο πρόσφατη λίστα των The World's 50 Best Bars) - ο καλεσμένος έχει έτσι τη δυνατότητα να δοκιμάσει ποτά σαν το Mediterranean Martini με ελιές Καλαμών ή τη Rosemary Paloma με μέλι και γκρέιπφρουτ.


Info
260-262 Brompton Road, South Kensington
Τηλ. 020 7052 0100
myrtoslondon.com
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.