Myrtos: Ο Ασημάκης Χανιώτης φέρνει λίγη ακόμη Ελλάδα στο Λονδίνο

Ο σημαντικός Έλληνας σεφ μόλις άνοιξε το εστιατόριό του στη βρετανική μητρόπολη και σερβίρει fine comfort γαλανόλευκης απόχρωσης.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο © Lisa Tse

Μερικά χρόνια πριν, μόλις στα 28 του έτη, ο Ασημάκης Χανιώτης γινόταν ο νεαρότερος σεφ που βρέθηκε ποτέ να ηγείται λονδρέζικης κουζίνας με 1 αστέρι Michelin στην τροπαιοθήκη της, με τη δουλειά του στο εμβληματικό Pied à Terre να θεωρείται εξαιρετική. Μάλιστα, ο σεφ Χανιώτης φρόντισε να εμπλουτίσει την ταυτότητα του εν λόγω εστιατορίου -στο οποίο παρέμεινε για 12 χρόνια- με πιάτα που φέρουν φαρδιά πλατιά την ελληνική καταγωγή του. Fast forward στο σήμερα, ο χαρισματικός γευσιπλάστης παρουσιάζει το επόμενο σημαντικό βήμα της λονδρέζικης πορείας του αλλά και ένα ακόμη σημαντικό σημείο ελληνικής γαστρονομίας στη βρετανική μητρόπολη, με το Myrtos.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 4
© Claude Okamoto

Ο Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε λοιπόν εδώ και λίγες ημέρες το δικό του εστιατόριο, στο South Kensington του Chelsea. Το μέρος φέρει το όνομα της διασημότερης παραλίας της Κεφαλονιάς, σαν ένας ευθύς φόρος τιμής στις ρίζες του σεφ-πατρόν και στις αναμνήσεις των παιδικών του καλοκαιριών.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 31
© Lisa Tse

Ο χώρος υποστηρίζει απολύτως το μοντέρνο ταξίδι στη γεύση και τη φιλοξενία της Ελλάδας, μαζί με αρκετές μοντέρνες νότες, γήινα χρώματα και υλικά, αλλά και αρκετό γαλάζιο τριγύρω.

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, που έχει επιμεληθεί το γενικότερο design και τη διακόσμηση, έχει μεριμνήσει ώστε στα τρία μεγάλα γυάλινα μπλοκ -που αντικατοπτρίζουν το main theme του μαγαζιού- να φιλοξενείται πραγματική άμμος από την παραλία του Μύρτου. 

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 30
© Lisa Tse

Στους τοίχους θα δεις πίνακες του Κεφαλλονίτη ζωγράφου Χρήστου Ράπτη, που συνυπάρχουν με ένα pod, με μία ελιά εντός του. Όλα τα τραπέζια είναι ροτόντες, κάτι που εξασφαλίζει την άνεση του επισκέπτη, ενώ το πράσινο μάρμαρο πρωταγωνιστεί στο εντυπωσιακό μπαρ και τον χώρο της κρύας κουζίνας.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 33
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 9
© Claude Okamoto

"Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την ελληνική κουζίνα, σίγουρα, αλλά επειδή είμαι γενικά παραδοσιακός άνθρωπος και λατρεύω τη γαστρονομία και την ιστορία μας, αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις κλασικές συνταγές" έλεγε ο Ασημάκης Χανιώτης σε παλαιότερη συνέντευξή του στο 'α' και αυτό ακριβώς επιδιώκει -και πράττει- εδώ.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 23
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 18
© Claude Okamoto

Η βασική κατεύθυνση είναι το fine comfort, με πιάτα ελληνικής υπογραφής να εξελίσσονται αρκετά και γνώριμες επιλογές (όπως πχ την τυροκαυτερή και τις άλλες αλοιφές, το στιφάδο, το σπετζοφάι) να 'κυνηγούν' διαφορετικά επίπεδα γεύσης και δημιουργικότητας.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 21
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 8
© Claude Okamoto

Το μενού (α λα καρτ αλλά και με τη δυνατότητα για ένα tasting menu 7-8 αντιπροσωπευτικών γεύσεων) συνδυάζει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με σύγχρονες ιδέες όπως το Snail Flatbread, μια πίτα με σαλιγκάρια στιφάδο και γραβιέρα Κρήτης, το Lobster Giouvetsi με κριθαράκι, μύδια και βασιλικό, και το Pink Bream Fricassee με πέντε αρωματικά βότανα και αυγολέμονο.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 12
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 19
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 13
© Claude Okamoto

Στα δε επιδόρπια, ο σεφ Χανιώτης κατευθύνεται από πιο κλασικά πράγματα (γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και λουκουμάδες) μέχρι πιο ιδιαίτερες γλυκές προσεγγίσεις σαν το Aegina Pistachio Cake (με Amaretto, crème fraîche και ελληνικό θυμαρίσιο μέλι) - σε κάθε περίπτωση όμως υπό το ίδιο ποιοτικό πρίσμα δημιουργικότητας με όλο το υπόλοιπο μενού.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 15
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 1
© Claude Okamoto

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 14
© Claude Okamoto

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως τα cocktails του Myrtos υπογράφει η πολυβραβευμένη ομάδα του Line Athens (νο.6 στην πιο πρόσφατη λίστα των The World's 50 Best Bars) - ο καλεσμένος έχει έτσι τη δυνατότητα να δοκιμάσει ποτά σαν το Mediterranean Martini με ελιές Καλαμών ή τη Rosemary Paloma με μέλι και γκρέιπφρουτ.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 26
© Lisa Tse

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 27
© Lisa Tse


Info

260-262 Brompton Road, South Kensington
Τηλ. 020 7052 0100
myrtoslondon.com

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
11/07/2025

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.

Knack & Snack: Η νέα πιτσαρία του Κεραμεικού είναι και στούντιο τέχνης

Γαστρονομική άφιξη με art vibe στο κέντρο της Αθήνας που ήδη προκαλεί (πολύ) θετικές εντυπώσεις.