Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Luca Piscazzi

"Ο τελευταίος μου σταθμός προτού να έρθω στην Ελλάδα το 2020, ήταν το 'La Dame de Pic' της Anne-Sophie Pic στο Λονδίνο. Βρισκόμουν εκεί ως chef de cuisine από την έναρξη της λειτουργίας του εστιατορίου μέχρι τη στιγμή που κέρδισε το πολυπόθητο δεύτερο αστέρι, και κοντά στην άκρως επιδραστική αυτή σεφ έμαθα τι σημαίνει ακρίβεια στο μαγείρεμα και την τεράστια σημασία που έχουν οι συνδυασμοί των γεύσεων. Η πρόταση να αναλάβω το εστιατόριο 'Pelagos' στο 'Four Seasons' της Αθήνας ήρθε ακριβώς τη στιγμή που αισθανόμουν έναν κύκλο να κλείνει και ήθελα πλέον να παρουσιάσω κάτι εντελώς δικό μου".

"Είμαι υπέρμαχος της λιτής φιλοσοφίας του 'less is more' με λίγα υλικά σε κάθε πιάτο, που αποδίδουν όμως τη γεύση τους στο έπακρο. Κάθε φορά που δημιουργώ ένα καινούργιο πιάτο ξεκινώ από το βασικό υλικό που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση και στη συνέχεια αναζητώ τα υπόλοιπα στοιχεία που θα την ολοκληρώσουν. Δίνω μεγάλη βάση στην εποχικότητα της πρώτης ύλης, που με οδηγεί ως προς τα προϊόντα που θα επιλέξω, και στην ξεχωριστή εμπειρία που θέλω να προσφέρω με κάθε πιάτο. Μου αρέσει επίσης πολύ να πειραματίζομαι με νέες τεχνικές αλλά και υλικά που δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω στο παρελθόν".

Luca Piscazzi

"Όταν ήρθε ο πρώτος Χρυσός Σκούφος και το αστέρι Michelin για το 'Pelagos' μέσα στην περίοδο της πανδημίας, αισθάνθηκα φυσικά τεράστια χαρά. Για κάθε σεφ, πιστεύω, ένα βραβείο σημαίνει πως η δουλειά που κάνει αναγνωρίζεται και αποτελεί ένα κίνητρο για εκείνον και την ομάδα του να συνεχίσουν την προσπάθεια και να γίνονται διαρκώς καλύτεροι. Για εμένα προσωπικά, οι γαστρονομικές διακρίσεις είναι σημαντικές, χωρίς να γίνονται αυτοσκοπός, επειδή πριν απ’ όλα μαγειρεύω επειδή μου αρέσει να μαγειρεύω και απολαμβάνω τη διαδικασία".

Luca Piscazzi

"Τα ελληνικά προϊόντα με έχουν ενθουσιάσει και το ελληνικό στοιχείο γενικότερα είναι κάτι που θέλω να υπάρχει στο εστιατόριο. Αυτή ήταν, άλλωστε, η κεντρική ιδέα πίσω από τα θεματικά μενού 'Pelagos on tour' που δημιουργήσαμε θέλοντας να προωθήσουμε τα προϊόντα της Ελλάδας και να προσφέρουμε ένα κομμάτι της κουλτούρας της ως εμπειρία στο τραπέζι. Προηγουμένως, βέβαια, ταξίδεψα ο ίδιος σε πολλές μεριές της Ελλάδας, προκειμένου να εμπνευστώ και να κατανοήσω κάθε τόπο και ομολογώ ότι γοητεύτηκα όχι μόνο από τις ομορφιές αλλά και από τα προϊόντα που δοκίμασα. Ορισμένα ιδίως, όπως το καρίκι, οι φούσκες και η στάκα, που δεν είχε τύχει να δοκιμάσω, αισθάνομαι πως μου άνοιξαν τα μάτια σε κάτι καινούργιο με τη δύναμη της γεύσης τους".

Luca Piscazzi

"Αυτό το 'una faccia una razza' που λένε για τους Ιταλούς και τους Έλληνες πιστεύω ότι ισχύει ως ένα βαθμό και για τις κουζίνες μας. Υπάρχουν σίγουρα ορισμένα κοινά πιάτα και τεχνοτροπίες, βρίσκω όμως πως η ελληνική κουζίνα έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μυρωδικά της. Μου αρέσει επίσης πολύ η comfort διάσταση που έχει, σε σχέση για παράδειγμα με τη γαλλική, ευνοώντας την κοινωνικοποίηση, το μάζεμα γύρω από το τραπέζι και τη χαλαρή απόλαυση. Εκεί που βρίσκω ότι υστερεί είναι η ποικιλομορφία, διότι, αν και πιστεύω πως υπάρχουν τοπικές συνταγές, στις περισσότερες περιπτώσεις συναντάς τα ίδια πιάτα. Στην Ιταλία, λ.χ., έχουμε είκοσι περιφέρειες και καθεμιά έχει τη δική της τοπική κουζίνα που την κάνει να διαφέρει από τις υπόλοιπες. Το τοπικό στοιχείο είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα και πιστεύω πως θα το εκτιμήσουν και οι σύγχρονοι επισκέπτες από το εξωτερικό, που αποζητούν το μοναδικό και το αυθεντικό για τις διακοπές τους".

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 
Χορηγοί / Υποστηρικτές

ΑΒ Βασιλόπουλος
S.Ρellegrino - Acqua Panna
Ελ Γκρέκο
Sixt
M Dry

Με την υποστήριξη
Υπουργείο Τουρισμού
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Υπο την αιγίδα
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Δήμος Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Cabbanes': Το σχεδόν speakeasy fine dining της Μυκόνου

Στα ορεινά της Ελιάς και το εστιατόριο του 'Myconian Villa Collection', ο νεαρός σεφ Φίλιππος Σταμπουλής έχει κάτι να πει.

"Koan": Το απροσπέραστο new entry στην έναστρη σκηνή της Κοπεγχάγης

Μινιμαλιστικό, στιλάτο, αιθέριο, με κορεάτικη αύρα σε δανέζικο γευστικό υπόστρωμα. Ο σεφ Kristian Baumann δημιούργησε ένα sui generis εστιατόριο που το λατρεύουν η Κοπεγχάγη και οι γκουρμέ του πλανήτη

Το "Cisore" φέρνει θαλασσινή φινέτσα στη Λευκάδα

Το εστιατόριο του νεαρού σεφ Τάσου Γεωργάκη μπαίνει στη λίστα των καλοκαιρινών μας φαβορί, στρώνοντας τα τραπέζια του στα βοτσαλάκια της Λυγιάς κι απλώνοντας επάνω τους μια κομψή θαλασσινή πρόταση που συνδυάζει τεχνική αρτιότητα και φινετσάτη γεύση, με βαθιά αγάπη και γνώση για τη θάλασσα και τα καλούδια της.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Rooster"

Το ολοήμερο στέκι που δένει αρμονικά multi-cultural και μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φόντο τα χρώματα της θάλασσας και του ηλιοβασιλέματος, μάς περιμένει στο νησί του Ιπποκράτη για τις θερινές μας συναντήσεις.

Επόμενος γαστρονομικός προορισμός: Αντίπαρος

Τρεις άκρως ορεκτικές εξελίξεις κάνουν φέτος το στίγμα της Αντιπάρου να αναβοσβήνει στο γαστρονομικό μας ραντάρ πιο δυνατά από ποτέ, ανοίγοντάς μας όρεξη για έναν καλοφαγικό προορισμό στα σπάργανα.

Qhera | Θηρασιά

Ρεμβάζοντας από το καλύτερο παρατηρητήριο του ηφαιστείου, ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο και απολαμβάνεις μια μοναδική φάση favela meets Capri και φυσικά τις μοντέρνες ελληνικές θαλασσινές γεύσεις του Φάνη Μαϊκαντή ("Panigyri").