Ένας 'Zohos' φυτρώνει στο αθηναϊκό κέντρο

Το νέο εστιατόριο του 'Electra Palace Athens' βάζει στο επίκεντρο τη γη και τη θάλασσα της Ελλάδας, ανατρέχοντας σε μαγειρικές ρίζες.

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens

Ένα μάλλον κοινό μυστικό όσον αφορά τα εντός του αθηναϊκού κέντρου γευστικά δρώμενα, είναι η αξιόλογη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια του ξενοδοχείου 'Electra Metropolis Athens', όπου τόσο το χαλαρό και burger-oriented 'Λοbby' όσο και το δημιουργικό 'Metropolis Roof Garden', έχουν κάτι να πουν, το καθένα καβαλώντας το δικό του μήκος κύματος. Σε αυτά αλλά στο έτερο σποτ φιλοξενίας της γνωστής αλυσίδας, το 'Electra Palace', έρχεται να προστεθεί το 'Zohós'.

'Zohós' όπως ζοχός

Το άγριο χόρτο με τα οδοντωτά φύλλα που συναντάται σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία και τα νησιά είναι αυτό που βαφτίζει το νέο εστιατόριο, το οποίο βρίσκει έδρα σε έναν όμορφα διαμορφωμένο κήπο, με τραπεζάκια μοιρασμένα σε επίπεδα και ένα άκρως ευχάριστο περιβάλλον. 

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 3

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 8

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 10

Ακριβώς εκεί, ο executive chef Σάκης Βενέτης μαζί με τον chef de cuisine Χάρη Αντωνόπουλο, αντλούν έμπνευση από την ελληνική φύση, ερμηνεύουν δημιουργικά το γενικότερο πνεύμα του μεζέ και ραφινάρουν τη συνήθεια του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού, με πιάτα που ποντάρουν σε προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες από μικροπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

Όλα εδώ προσεγγίζονται με την ιδιαίτερη φροντίδα που επιτάσσει ο σεβασμός στην παράδοση αλλά και σύγχρονες τεχνικές, σε ένα γενικότερο πλαίσιο zero waste και nose-to-tail φιλοσοφίας.

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 5

Η επί το έργον μετάφρασή τους είναι προτάσεις σαν την ενδιαφέρουσα εκδοχή του γαύρου μαρινάτου που τυλίγει άγρια χόρτα και τα δύο μαζί σκεπάζονται με ένα dressing πράσινης πιπεριάς ή τα α λα dumplings στην εμφάνιση μυρωδάτα χορτοπιτάκια με πετιμέζι ροδιού, μάραθο και μαύρο σκόρδο.

Προχωρώντας στα ενδότερα του μενού, βρήκα θαυμάσια ιδέα (που συναντά προφανώς και μία πολύ καλή εκτέλεση) την κρεμμυδόπιτα Καρπάθου με χειροποίητο προσούτο προβατίνας μαζί με τα στοιχεία που της δίνει μία πάστα αμυγδάλου που παίζει στο πλάι. 

Το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας Zohós στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens 9

Στην περίπτωση του καλού ψητού καλαμαριού, η ουσία του μάλλον χάνεται πάνω σε μία πληθωρική ρεβιθάδα Σίφνου (σε κρέμα), σε αντίθεση με τις καλοτηγανισμένες κροκέτες μπακαλιάρου, με την έξοχη πάστα από πιπεριά Φλωρίνης - που στον αντίποδα με το προηγούμενο πιάτα, θα μπορούσε να είναι περισσότερη. 

Τέλος, όσον αφορά τα επιδόρπια, τις εντυπώσεις κερδίζει το παγωτό αγριομάραθο που συνοδεύει την πορτοκαλόπιτα. Στα συν η περιεκτική λίστα κρασιών και τα home cocktails με ελληνικά αποστάγματα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Zohos

Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 (ξεν. «Electra Palace Athens»), κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.