Τι είναι αυτά τα Pet Nat κρασιά τέλος πάντων;

Με μια βόλτα στα wine bars της πόλης και μια γρήγορη ματιά στους καταλόγους, θα δούμε να εδραιώνονται σιγά σιγά τα Pet Nat κρασιά. Τι είναι τελικά αυτή η σχετικά νέα τάση;

κρασί

Αρχικά, για να μπούμε στο κλίμα, η ονομασία Pet Nat προέρχεται από τουςγαλλικούς όρους "Pétillant Naturel", φυσικό αφρώδες κρασί δηλαδή. Είναι μια καινούρια ανακάλυψη; Οχι. Στην πραγματικότητα η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται και Méthode Ancestrale, έχει τις ρίζες της πίσω στο 16ο αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε κατά λάθος -όπως συχνά συνέβαινε με αρκετές σπουδαίες ανακαλύψεις- από ένα μοναχό στο Limoux της Γαλλίας, ο οποίος διαπίστωσε την ύπαρξη φυσαλίδων στο εμφιαλωμένο και σφραγισμένο του κρασί. Μερικούς αιώνες αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας των 90s, τα Pet Nat ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο από τον Christian Chaussard στο Λίγηρα, ο οποίος ξεκίνησε τους πειραματισμούς, ακολουθώντας τα βήματά του κι άλλοι οινοποιοί του Λίγηρα.

Πώς όμως παράγονται τα Pet Nat; Για να επιτύχουμε τις φυσαλίδες, ουσιαστικά πρέπει να εγκλωβίσουμε το CO₂ που παράγεται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την εμφιάλωση του κρασιού πριν την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τη μέθοδο αυτή με τη μέθοδο παραγωγής Σαμπάνιας! Στη Μéthode Traditionnelle, που χρησιμοποιείται για τη Σαμπάνια, πραγματοποιούνται δύο αλκοολικές ζυμώσεις, με το CO₂ να εγκλωβίζεται στη δεύτερη. Επίσης, η Σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας.

Τα κρασιά Pet Nat, που πλέον παράγονται σκόπιμα, είναι φυσικά κρασιά, δηλαδή ελαχίστων παρεμβάσεων από τον οινολόγο. Είναι συνήθως αφιλτράριστα, γι’ αυτό στο ποτήρι μας πρέπει να περιμένουμε ένα θολό, με ένα πιο ρουστίκ στυλ κρασί, με ζωηρές φυσαλίδες. Θα συναντήσουμε κυρίως αρώματα εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι και κίτρο, πυρηνόκαρπων όπως το βερίκοκο και τροπικών φρούτων. Δε λείπουν και τα αρώματα ζυμών, ενώ συχνά θα εντοπίσουμε μια φυτικότητα ή θα γευτούμε λίγα εναπομείναντα αζύμωτα σάκχαρα.

Χάρη στη φρεσκάδα τους και τη δροσιστική τους οξύτητα, τα Pet Nat μπορούν να καταναλωθούν σαν απεριτίφ, αλλά και να συνοδεύσουν μια μεγάλη γκάμα φαγητών, όπως θαλασσινά, φρέσκιες σαλάτες, ακόμα και πικάντικη κουζίνα. Είναι κρασιά με σχετικά χαμηλό αλκοόλ και προσφέρονται για άμεση κατανάλωση. Μπορούμε βέβαια να τα κρατήσουμε για ένα με δύο χρόνια, αλλά γιατί να περιμένουμε και να χάσουμε αυτές τις ζωηρές μπουρμπουλήθρες;

Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε κάτι διαφορετικό για να δοκιμάσετε, επιλέξτε ένα Pet Nat, ανοίξτε το πώμα crown και απολαύστε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
22/10/2025

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.