Πώς η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος μπορεί να γίνει βιώσιμη;

Ο κοινός ορισμός ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος που θα αντικατοπτρίζει τη συμβολή της κτηνοτροφίας στη βιοποικιλότητα και την τοπική οικονομία.

Oι νέες έξυπνες κοπές κρέατος shutterstock

Η Γαλλική Interbev στις Βρυξέλλες προσκάλεσε, τις αδελφές διεπαγγελματικες των χωρών μελών, μεταξύ των οποίων και η ΕΔΟΚ, με τις οποίες θα κηρύξουν την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κτηνοτροφίας ( SELMA ) και προσωπικότητες του τομέα σε επίπεδο πολιτικό και θεσμικό με θέμα το κοινό μέλλον του κλάδου. Αρκετοί Υπουργοί Γεωργίας και ευρωβουλευτές από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν παρόντες και ζήτησαν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη βιωσιμότητα. Αυτός ο κοινός ορισμός ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος θα πρέπει, σύμφωνα με αυτούς, να αντικατοπτρίζει τη συμβολή της κτηνοτροφίας στη βιοποικιλότητα και την τοπική οικονομία.

Το "παρών" έδωσαν παράγοντες από κάθε κατηγορία όπως επαγγελματίες της κτηνοτροφίας (εκπρόσωποι του κλάδου, κτηνίατροι), επιστημονικοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες (ThinkTank, ακαδημαϊκοί ερευνητές, εκπρόσωποi του FAO) και υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ό Jean-François Guihard, πρόεδρος της INTERBEV, στην εισαγωγή του συνεδρίου και κατά την προσφώνηση του ανέφερε ότι "Δεν είναι η οικολογική μετάβαση που τρομάζει τους εκπροσώπους του κλάδου των βοοειδών, των αιγοπροβάτων και των ιπποειδών. Αυτό που αποδοκιμάζουμε είναι η απουσία οράματος, η ασυνέπεια των αποφάσεων και των δημόσιων πολιτικών, καθώς και οι αντιφατικές εντολές που θολώνουν τις μελλοντικές μας προοπτικές. […]. Θέλουμε να ορίσουμε συλλογικά ποια είναι τα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης βιώσιμων παραγωγών κρέατος που θέλουμε να διατηρήσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης." O Pascal Canfin, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: "Για να πετύχει αυτή η μετάβαση, υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αποπολωθεί το θέμα, να ξεφύγουμε από την ιδεολογία, να δούμε τα πράγματα με τον πιο ρεαλιστικό δυνατό τρόπο... Το σημερινό σύστημα επιβάλλει περιορισμούς στον παραγωγό, τον υπεύθυνο  που είναι ο λιγότερο σε θέση να κάνει τα πράγματα να αλλαξουν σε όλο το εύροςαπόμόνα τους, πρέπει να λάβουμε  υπόψιν μας ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας. "

Ποιο κομμάτι κρέατος για ποιο φαγητό

Ο Marc Fesneau, Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Εθνικής Κυριαρχίας Τροφίμων πιστεύει όπως και η Irena Šινκο, Υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας, ότι : "Είναι λάθος να πούμε ότι όλα θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε πλέον κτηνοτροφία και παραγωγή. Πρέπει να βάλουμε σε προοπτική τη θέση της κτηνοτροφίας με τη χρησιμότητά της : τόσο για τη διατροφή του πληθυσμού, όσο και για την απεξάρτηση μας από τον άνθρακα, χάρη στις φυσικές εισροές της λίπανσης του εδάφους, όπως και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών " Τονίστηκε επίσης ότι "εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε  τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια, ώστε  να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη του τρόπου ζωής μας ". Ο Norbert Totshnig, Ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας, Δασών, Περιφερειών και Διαχείρισης Υδάτων της Αυστρίας επέμενε στην ανάγκη να αντιληφθούμε τον μετασχηματισμό των διατροφικών μας συστημάτων ως "μια διαδικασία που δεν πρέπει να θεωρείται μόνο οικολογικά αλλά μάλλον οικολογικά-κοινωνικά πολύπλευρη - οικονομικά βιώσιμη, οικολογικά εφικτή και κοινωνικά ισορροπημένη. "

Αναγνώριση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας από την UNESCO

Η συνοχή μεταξύ των εμπορικών και περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, με κοινή ανησυχία σε όλα τα επίπεδα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ώστε να τονίσουν τα πολλά οφέλη του μοντέλου καλλιέργειας λιβαδιών για το περιβάλλον (αποθήκευση άνθρακα, διατήρηση της βιοποικιλότητας κ.λπ.). Σύμφωνα με αυτούς, αυτοί οι δείκτες πρέπει να εκτιμηθούν και από την άποψη της βιώσιμης κτηνοτροφίας από την Ένωση. 'Έκαναν δε, μια κοινή έκκληση για συμφωνία σε έναν ορισμό της βιωσιμότητας, όρος sine qua non για την προστασία και την προώθηση της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη. 

Η INTERBEV είναι η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Κτηνοτροφίας και Κρέατος, που ιδρύθηκε το 1979 με πρωτοβουλία οργανώσεων που εκπροσωπούν τη γαλλική κτηνοτροφία και βιομηχανία κρέατος. Αντανακλά την επιθυμία των επαγγελματιών στον τομέα των βοοειδών, των αιγοπροβάτων να προσφέρουν στους καταναλωτές υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα που αναγνωρίζονται σε ολόκληρο τον κλάδο. Συγκεντρώνει και προωθεί τα κοινά συμφέροντα της κτηνοτροφίας, της βιοτεχνίας, της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, που αποτελεί μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην επικράτειά μας. Προκειμένου να ενσωματωθούν καλύτερα οι προσδοκίες της κοινωνίας, οι επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα έχουν συγκεντρωθεί γύρω από μια προσέγγιση κοινωνικής ευθύνης, το "Κοινωνικό Σύμφωνο", το οποίο στοχεύει να ανταποκριθεί καλύτερα συλλογικά στις προκλήσεις όσον αφορά το περιβάλλον, την προστασία των ζώων, τη δίκαιη αποζημίωση για τους παράγοντες του   τομέα και την ελκυστικότητα των επαγγελμάτων του στην υπηρεσία λογικής και ποιοτικής διατροφής. Σήμερα, αυτή η προσέγγιση, που δεσμεύει τον κλάδο στην υπεύθυνη και βιώσιμη υπόσχεση με το σύνθημα: "Αγαπήστε το κρέας, τρώτε καλύτερα. ", διενεργείται από μια ομώνυμη συλλογική καμπάνια επικοινωνίας, με την υπογραφή "Φυσικά Flexitarians. "

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα: Ταβέρνες και εστιατόρια για την Τσικνοπέμπτη

Από παραδοσιακές ταβέρνες και μοντέρνα steak restos μέχρι σταθερά upscale στέκια κρεατοφαγίας και σουβλατζίδικα με οινικές αναζητήσεις: από όλα εκείνα τα σημεία της πόλης, δηλαδή, που τιμούν στο κρέας σε όλες τις μορφές του και ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν για την Τσικνοπέμπτη, ανάβοντας τα κάρβουνα και προετοιμάζοντας τις σχάρες τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

To Dine Athens επιστρέφει

To Restaurant Week της Αθήνας επανέρχεται για 8η χρονιά.

4 παλιές ψαροταβέρνες της Αττικής - αφορμή για εκδρομή που αξίζει να κρατήσεις μυστικό

Ταβερνάκια με προσωπικότητα σε γραφικούς προορισμούς, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από την πόλη.

Νέος executive chef, νέα μενού και νέες γαστρονομικές εμπειρίες στο "Rooftop" του "St. George Lycabettus"

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, τη γευστική εμπειρία "Dome dining" μέσα σε ένα "Bubble" περιβάλλον με φόντο όλη την Αθήνα.

Ο Παύλος Κυριάκης είναι ο νέος executive chef στο 'Elaia' του 'Kapsaliana Village'

Αλλαγή σκυτάλης στο βραβευμένο εστιατόριο του κρητικού χωριού-ξενοδοχείου.

"Lesante Cape": Η ελληνική φιλοξενία συναντά την υψηλή γαστρονομία μέσα από τις δημιουργίες του Σταύρου Υφαντίδη

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Lesante Collection στη Ζάκυνθο βάζει τη γεύση στο επίκεντρο αντλώντας έμπνευση από την ελληνική παράδοση.

Τι σημαίνει να είσαι σεφ-πατρόν στην εστιατορική Αθήνα του τώρα

Άνταμ Κοντοβάς, Δήμος Σαμουράκης και Χάρης Νικολούζος μιλούν για την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο.