"Στοά Κεραμεικός": Η Γωγώ Δελογιάννη μαγειρεύει σε νέα γειτονιά

Το «Στοά Φιξ» έγινε «Στοά Κεραμεικός» μετακομίζοντας από την Ομόνοια στον Κεραμεικό και η Γωγώ Δελογιάννη πάνω από τις κατσαρόλες μαγειρεύει αγαπησιάρικα πιάτα με οικεία νοστιμιά.

Στοά Κεραμεικός

Μας συστήθηκε μέσα από τη μικρή οθόνη συμμετέχοντας στο MasterChef όταν είχε μόλις αποφασίσει να κάνει την τολμηρή μετάβαση από τη δικηγορία στη μαγειρική βάζοντας τα τηγάνια και τις κατσαρόλες στην επαγγελματική της καθημερινότητα. Γιατί "αυτό την έκανε χαρούμενη", είχε πει χαρακτηριστικά στην οντισιόν. Για τη Γωγώ Δελογιάννη ο λόγος, που το 2020, πήρε μια ακόμα τολμηρή απόφαση ανοίγοντας το γαστροκαφενείο "Στοά Φιξ" στην Ομόνοια όπου μαγειρεύοντας παραδοσιακά, χωρίς φιοριτούρες αλλά με την απαραίτητη προσωπική πινελιά, έκανε τη δική της κατάθεση ψυχής. Κάπως έτσι συνεχίζει και στο νέο της μαγαζί, αφού μεταφέρθηκε πριν λίγες μέρες σε γειτονιά του Κεραμεικού, στον χώρο που φιλοξενούσε το "Mayan". 

Στοά Κεραμεικός κεφτεδάκια1
Η σεφ φημίζεται για τα κεφτεδάκια της 

Στο κάδρο της κομψής μίνιμαλ ψηλοτάβανης σάλας, με τις μεγάλες τζαμαρίες, τα ξύλινα τραπέζια και τα πετρόλ πράσινα καθίσματα, η μακρόστενη μικρή ανοιχτή κουζίνα με την ξύλινη μπάρα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Αν δεν είστε μεγάλη παρέα, η μπάρα είναι ωραίο πόστο, δίνει πριβέ αίσθηση επιτρέποντας τις κλεφτές ματιές στη διαδικασία πριν το πάσο. Το μενού πατά σε στέρεες ελληνικές βάσεις, είναι σύντομο, χωρίς φλύαρες λεπτομέρειες, με 10-15 πιάτα που σερβίρονται στη λογική του μοιράσματος και οι μερίδες έρχονται στο τραπέζι σωστά μετρημένες, ούτε μικροσκοπικές, ούτε super πληθωρικές, όμως είναι χορταστικές. Οι πρώτες ύλες είναι κυρίως ελληνικής προέλευσης: Κρόκος Κοζάνης, πρόβειο προσούτο Ευρυτανίας, κόκορας Βοιωτίας, τραχανάς από το Ναύπλιο. Εδώ θα βρεις την κουζίνα της παρέας, με τις γνώριμες εκείνες σπεσιαλιτέ που αγαπάς, και εγκάρδια φτιάχνει η Γωγώ με τα μαγέρια της. Είναι το μαγαζί που θα περάσεις καλά τρωγοπίνοντας με Whitney Huston και Simply Red στα ηχεία. Τα πιάτα θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με προσθαφαιρέσεις ανάλογες της έμπνευσης, της εποχής και των προϊόντων που η σεφ βρίσκει στην αγορά. Στο τρέχον μενού,  τα φημισμένα -δικαίως- κεφτεδάκια της, ζουμερά και με ωραία κρούστα, μοσχοβολούν απλωμένα στη μεστή ντοματένια σάλτσα, με τις πολύ λεπτές λωρίδες τηγανητής πατάτας και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Πολύ καλό πιάτο είναι και ο "μαδημένος" σιγομαγειρεμένος κοκκινιστός κόκκορας Βοιωτίας που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με μπαχάρια και σερβίρεται με παπαρδέλες και κρέμα γραβιέρας, ήθελε ωστόσο επιπλέον αλάτι για να αναδειχτεί η νοστιμιά του. Δοκιμάστε και τον τηγανητό τραχανά με γάλα και κρεμύδι ενώ θα βρείτε και ωραιότατο χορτοφαγικό παστίτσιο με κιμά σόγιας.

Η κάβα τους αποτελείται μέχρι στιγμής από 20 ετικέτες κρασιών του ελληνικού αμπελώνα εκ των οποίων τρεις είναι house wines. Το ροζέ τους που δοκιμάσαμε, ελαφρά φρουτώδες και αρωματικό, με υπέροχα ισορροπημένη οξύτητα, ταίριαξε μια χαρά με τον κόκορα. 

(+) Η κουζίνα έχει τη θέρμη που αναζητάς σε μια χαλαρή έξοδο.
(-) Οι ελλειπώς αλατισμένες παπαρδέλες με τον κόκορα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.