Τα κρασιά που σαγήνευσαν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Εκλεκτές ετικέτες από το Κτήμα Βιβλία Χώρα συνόδεψαν τις κομψές δημιουργίες του diner de gala με το οποίο έκλεισε η μεγάλη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας στο λαμπερό «Makedonia Palace».

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας Βιβλία Χώρα Άρης Ράμμος

Την ανάγκη για μια πιο βιώσιμη γαστρονομική συνείδηση έφεραν στο προσκήνιο τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, στρέφοντας τον προβολέα τους στον κίνδυνο των ελληνικών θαλασσών από την υπεραλλίευση και την αλόγιστη κατανάλωση ψαριών που κινδυνεύουν όχι μόνο από τις κακές πρακτικές των επαγγελματιών, αλλά και τις κακές συνήθειες των καταναλωτών.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας Βιβλία Χώρα
Άρης Ράμμος

Έτσι, με τίτλο "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα", το μενού της λαμπερής γιορτής που τίμησε τους κορυφαίους της ελληνικής γαστρονομίας, συνδύασε την οικολογική ευαισθησία με την εξαιρετική γεύση, χάρη στις σπεσιαλιτέ που σχεδίασαν κι υπέγραψαν οι σεφ της βραδιάς, Σωτήρης Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρης Λαζάρου (από το εμβληματικό "Varoulko Seaside").

Με την έννοια της θαλασσοφαγίας χωρίς αποτύπωμα κατά νου, απολαύσαμε πιάτα όπως ο μαρινάτος κολιός με ρεβίθια και μπριάμ, ή τα αφροτηγανισμένα μικρόψαρα, παναρισμένα με άνηθο, μάραθο και βασιλικό, τις εντυπώσεις όμως έκλεψαν τα κυρίως πιάτα της βραδιάς, όπου η φινέτσα των σεφ απογειώθηκε χάρη στο ταίριασμα των πιάτων τους με εκλεκτές ετικέτες από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας βιβλία χώρα
Άρης Ράμμος

Η σούπα από μικρά πετρόψαρα, λόγου χάρη, με μελάνι σουπιάς, μαύρο σκόρδο και λαβράκι, παρουσιάστηκε σε εξαιρετική αρμονία με το Πλαγίως Λευκός 2021 Chardonnay, ενώ ένα ωραίο μπαρμπούνι πάνω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των 11 εκατοστών έγινε ταρτάρ και ήρθε με "χαβιάρι" καπνισμένης μελιτζάνας, κεντημένο με χουρμά και φιστίκι Αιγίνης, σ’ ένα συνδυασμό τρυφερού με καπνιστό και φρουτώδες, που συνομίλισε θαυμάσια με το Sole Βιδιανό του 2021 και την ολοζώντανη φρουτώδη του οξύτητα.

Όσο για τον ολόφρεσκο κρανιό με τη σφραγίδα της ΕΛΟΠΥ, αυτός είχε συνοδεία μια βελούδινη μους ξινού τραχανά και "γαλανόλευκο" αφρό αβγολέμονου, επιτρέποντας στο πλούσιο, αρμονικό στόμα του λευκού Κτήμα Βιβλία Χώρα 2021, µε την εξαιρετική δομή, τη δροσιστική οξύτητα και τη μεγάλη αρωματική επίγευση, να αναδείξει άψογα ένα πιάτο ύμνο στις αρετές της βιώσιμης αλιείας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας Βιβλία Χώρα
Άρης Ράμμος

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σουβλάκι με ψάρι ημέρας και άλλες θαλασσινές συγκινήσεις, στου Ρέντη

Ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων με τη γεύση της θάλασσας βρίσκεται αρκετά πιο μακριά από το νερό, σε ένα εστιατόριο που αξίζει την προσοχή σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
27/11/2025

Η Αθήνα γιορτάζει με νόστιμο τρόπο το Thanksgiving

Απόλαυσε την Ημέρα των Ευχαριστιών με τον πιο νόστιμο τρόπο σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια.

Μια γαστρονομική βραδιά, απευθείας από τη Σαντορίνη: Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Το 'Ekiben' του Άρη Βεζενέ μόλις άνοιξε και στη Γλυφάδα

Το 'Ekiben Kitchen South' φέρνει στα ΝΠ όλα τα assets του πολύ επιτυχημένου κόνσεπτ της οδού Σκούφου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, θα δοκιμάσεις ρουστίκ και στιλάτη κουζίνα

Εδώ και μισό αιώνα, αυτή η ταβέρνα στους Θρακομακεδόνες κουμπώνει το κλασικό με το μοντέρνο σε ένα μαγαζί με βαθιά ρουστικάνικη καρδιά.

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.