Οδηγός Εστιατορίων

Μάγειρες εν βρασμώ (και) στη μεγάλη οθόνη

Τα σενάρια δύο νέων ταινιών πραγματεύονται πτυχές του μικρόκοσμου της εστίασης με focus στα ψυχολογικά πορτρέτα των «σεφ»-πρωταγωνιστών.

Boiling point Vertigo Films

Η διεθνής τάση προώθησης της γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια και στο σινεμά, ανέδειξε μεταξύ άλλων την πολύπλευρη αντίληψη του χώρου των εστιατορίων φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της ζωής εντός κουζίνας. Λογικό, αφού έχει στηθεί ολόκληρη μπίζνα (και) γύρω από τη μαγειρική ενώ η ίντριγκα πίσω από το πάσο εξάπτει πλέον τη φαντασία των φιλοπερίεργων. 

Πρόσφατα, οι αναζητήσεις προσωπικού στην εστίαση αυξήθηκαν λόγω έλλειψης δυναμικού, αρκετοί μάλιστα αναρωτήθηκαν "μα πού πήγαν οι μάγειρες;", ενώ άλλοι ξεκίνησαν debates σε συνέδρια και διαδικτυακούς διαξιφισμούς για το πώς οι επαγγελματικές κουζίνες μπορούν να γίνουν πιο ανθρώπινες σε όλα τα επίπεδα γιατί λαϊκιστί "ο κόμπος έφτασε στο χτένι". Η δημιουργικότητα προϋποθέτει ψυχραιμία και αφοσίωση και οι σεφ δεν είναι απλά τεχνίτες αλλά ο κινητήριος μοχλός μιας μπριγάδας της οποίας η ρουτίνα σε περιόδους αιχμής είναι συγκρίσιμη με τα director’s cut πλάνα μιας εν δυνάμει "Hell’s Kitchen". Είναι όμως και άνθρωποι, με αντοχές ψυχικές και σωματικές που συχνά εξαντλούνται. Το σεναριακό σύμπαν εδώ ακριβώς πατά καταγράφοντας μέρος μιας πραγματικότητας σε περισσότερο ή λιγότερο εύπεπτες ταινίες με αφηγηματική πλοκή. Η τέχνη εξάλλου μιμείται τη ζωή. 

Taste of Hunger
Henrik Ohsten Magnolia Pictures

Taste of Hunger
Henrik Ohsten Magnolia Pictures

Το trailer του "Taste of Hunger", αποκαλύπτει ένα σενάριο που επικεντρώνεται στην πυρετώδη ατμόσφαιρα μιας επαγγελματικής κουζίνας "υψηλής" εστίασης. Ανοίγοντας το διαβήτη του κεντρικού ρόλου, ο πρωταγωνιστής Carsten (Nikolaj Coster Waldau), χτίζει ένα ψυχογράφημα του εμμονικού με τη γεύση celebrity chef του fine dining εστιατορίου "Malus", που άνοιξε με την ανθρωπολόγο σύζυγό του Maggie (Katrine Greis-Rosenthal) στην Κοπεγχάγη. Το φιλόδοξο ζευγάρι είναι έτοιμο να ρισκάρει την σχέση και την οικονομική τους ασφάλεια σε μια προσπάθεια απόκτησης αστεριού Michelin.

Για την ιστορία, ο 40χρονος Coster Waldau είναι γνωστός για το ρόλο του Jamie Lannister στο Game of Thrones και φαίνεται να διαχειρίζεται τα μαχαίρια της κουζίνας το ίδιο επιδέξια με το σπαθί… Ο σεφ Bo Lindegaard ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ταινία ενώ λέγεται ότι υπήρχε και η γαστρονομική συνεισφορά του Rasmus Munk, σεφ και συνιδιοκτήτη του διάστερου "Alchemist" στην Κοπεγχάγη.

Boiling Point
Vertigo Films

Ήδη συζητιέται πολύ και το επίσης πρόσφατο "Boiling point", που αποτυπώνει την αμείλικτη πίεση στην κουζίνα ενός εστιατορίου, στην οποία ο επικεφαλής σεφ (Stephen Graham) με την μπριγάδα του προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε έναν αγώνα αντοχής την ίσως πιο δύσκολη μέρα του χρόνου. Η ταινία εστιάζει στην "σκοτεινή" πλευρά της κουζίνας ενός εστιατορίου και την ένταση που επικρατεί πίσω από το λαμπερό σκηνικό της σάλας αποτυπώνοντας την ωμή πραγματικότητα, όσο είναι δυνατό να αποτυπωθεί κινηματογραφικά. Ο σκηνοθέτης Philip Barantini είναι και ηθοποιός που όμως βιοπορίστηκε δουλεύοντας σε κουζίνες για 12 χρόνια ξεκινώντας από χαμηλά για να φτάσει στη θέση του head chef . Αντλεί λοιπόν σημαντικό περιεχόμενο από αληθινές εμπειρίες του στο χώρο της φιλοξενίας περιγράφοντας γλαφυρά τις δύσκολες συνθήκες στην "χύτρα" της κουζίνας. Η ταινία συμμετείχε στα βραβεία BIFA 2021 (British Independent Film Awards) με 11 υποψηφιότητες αποσπώντας συνολικά 4 (Καλύτερου Ήχου, Casting, Β’ γυναικείου ρόλου, Κινηματογράφησης).

Κάπου εδώ θα συμπληρώσω ότι κάθε εργασιακό περιβάλλον διαφέρει όπως και οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία σε νευραλγικές θέσεις. Η διαχείριση του άγχους σε συνθήκες πίεσης δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτη. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στον κινηματογράφο υπάρχει η μυθοπλασία και το δραματικό στοιχείο που εξασφαλίζουν την εμπορική επιτυχία… Τροφή για σκέψη.

Taste of Hunger
Σκηνοθεσία: Christoffer Boe
Παραγωγή: Louise Vesth
Διανομή: Magnolia Pictures
Σενάριο: Tobias Lindholm και Christoffer Boe
Πληροφορίες προβολής εδώ

Boiling point
Σκηνοθεσία: Philip Barantini
Σενάριο: Phillip Barantini, James Cummings
Διανομή: Vertigo Films
Πληροφορίες προβολής εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Ασημάκης Χανιώτης για δύο βραδιές στο "Lindos Village"

Ο νεαρότερος σεφ που κέρδισε αστέρι Michelin στο Λονδίνο το 2020, θα βρίσκεται για δύο βραδιές στην κουζίνα του "Thalatta Fine Dining Restaurant" και μαζί με τον Executive Chef των "Lindos Hotels" Σταύρο Μανουσάκη θα ετοιμάσουν ένα μενού που οι καλεσμένοι θα απολαύσουν με φόντο την αμφιθεατρική θέα του κόλπου των Βληχών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
26/05/2022

O σπουδαίος Alex Atala μαγειρεύει στο "Zillers" με τον Παύλο Κυριάκη

Ο παγκοσμίου κλάσης Βραζιλιάνος σεφ έρχεται καλεσμένος του εστιατορίου Zillers και του σεφ Παύλου Κυριάκη για ένα 4 hands που θα σπάσει ταμεία.

Χαραλαμπόπουλος-Ποιμενίδης φέρνουν "Theion" άρωμα Ελλάδας στο Γκίλντφορντ

Με την μπαγκέτα στην κουζίνα στα χέρια του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και τον Ανέστη Ποιμενίδη δεξί του χέρι, το εστιατόριο "Theion" των Αντώνη Δεναξά και Γιάννη Θεοδώρου περνά στη νέα εποχή του.

Διεθνούς κύρους σεφ κάνουν το "Thama" τους στην Τήνο

Μια γαστρονομική συνάντηση με γεύσεις εμπνευσμένες από την κουζίνα της Τήνου, θα πραγματοποιηθεί σε ένα διεθνών προδιαγραφών "Chefs Dinner" στο "Thama" του Δημήτρη Κατριβέση.

"Cultivos": Η κουλτούρα του καφέ κάνει στάση στη Κυψέλη

Στην πιο μποέμικη αθηναϊκή συνοικία, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, άνοιξε πρόσφατα ένα στέκι όπου ο speciality καφές συστήνεται συντροφιά με προτάσεις που το καθιστούν πέρασμα ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ.

"Italian job" με co-stars Σκουλά-Saccheri στο "Ortigia"

Το "αλάνι" του street food και ένας εναλλακτικός ζεν πρεμιέ της ιταλικής κουζίνας συμπράττουν στα βόρεια ενώνοντας τη μαγειρική τους "τρέλα".

Οι "Νomade et sauvage" για μια μέρα στο "Surfer Maya"

Το fast casual εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει τις "pop up" εκδηλώσεις του με τη σκυτάλη να παίρνει η ομάδα των "νομάδων" "Νomade et sauvage".