Όλα για το bao

Τα γεμιστά ατμιστά ψωμάκια με καταγωγή την Κίνα και η πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του παγκόσμιου street food.

Bao Bun

Καταλαβαίνεις ότι ένα φαγητό ή μία γαστρονομική κουλτούρα γίνεται πραγματικό trend, όταν όλο και περισσότερα εστιατόρια ασχολούνται μανιωδώς με αυτά. Τα νέα spots δε, ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, επιδιώκοντας να προλάβουν τον τίτλο της αυθεντίας. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις -που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια της μανίας- είναι ασφαλώς και αυτή που σχετίζεται με τα bao buns.

Μετά την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία τους στα κορυφαία asian-orientated εστιατόρια, τα ατμιστά ψωμάκια ατμού κατακτούν και το πάντοτε δυναμικό πεδίο του street food (μιλάμε ασφαλώς για τον δυτικό κόσμο και όχι τους υπαίθριους πάγκους των ασιατικών πόλεων).

Γνωστά και ως baozi (包子), έχουν κινέζικη προέλευση και στην ουσία αποτελούνται από ατμιστή ζύμη και γέμιση από κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Τρώγονται, σχεδόν αποκλειστικά, με το χέρι.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το εν λόγω έδεσμα είναι η σύσταση του ζυμαριού, που βασίζεται στην κινέζικη συνταγή mantou, που προτιμάται στις νότιες περιοχές της αχανούς ασιατικής χώρας, Εκεί, το λευκό σιτάρι mantou -που δίνει το όνομά του στη συνταγή- καλλιεργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το ρύζι και τα bao συνηθίζεται να πωλούνται ελαφρώς προψημένα.

Σε αρκετές περιπτώσεις η γέμισή τους μπορεί να είναι γλυκιά, συνήθως με φρούτα ή μαρμελάδες. Πρόκειται για την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ιαπωνία, όπου τα bao είναι γνωστά ως manjū (饅頭, まんじゅう). 

Η γεύση και η γλυκύτητα της ζύμης είναι δύο στοιχεία που επιτρέπουν τον πειραματισμό, με το bao να χρησιμοποιείται πλέον και σε διαφορετικούς σχηματισμούς, πέρα από το κλασικό, στρογγυλό ψωμάκι: Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα σάντουιτς ή ακόμη και burgers.

Μία εκδοχή του bao με μεγάλη δημοφιλία στη Δύση είναι το gua bao του David Chang, που εδώ και μία δεκαπενταετία αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Momofuku. Η ζύμη χρησιμοποιείται ως taco, γεμίζει με μία παχιά φέτα πανσέτας (pork belly) και πλαισιώνεται με φύλλα μουστάρδας σε πίκλα και φρέσκα φιστίκια.

Τα gua bao, πολύ πριν το νεοϋορκέζικο εστιατόριο του Chang, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του δρόμου στην Ταϊβάν, εκεί όπου προσφέρονται με ψητό στήθος χοιρινού, αγγούρι και φρέσκο κρεμμύδι.

Στην Αθήνα 


Το "Tyler’s" στην Αρχελάου, το "Mr. Pug’s Canteen" στο Χαλάνδρι, το "Pink Flamingo" στα πέριξ του Συντάγματος και το "BAOBAE" στο Κολωνάκι είναι από τα μέρη που θα σου δώσουν μία καλή οπτική του προϊόντος.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

H σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη στα "17 Χωριά"

Μία φιλόξενη εμπειρία υποδοχής στη Νεμέα, με αφορμή τις "Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2025", το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
02/09/2025

Στα Ιλίσια υπάρχει το μάλλον πιο φθηνό εστιατόριο της Αθήνας

Μαμαδίστικο φαγητό, ατμόσφαιρα οικειότητας και λογαριασμός που δεν παίζει ποτέ πάνω από €10/άτομο.

Το café της Lacoste στο Μονακό είναι κάτι που αξίζει να δεις

Το εμβληματικό fashion brand κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της εστίασης και μάλιστα με σοβαρό στυλ.

Το Eleven Madison Park σερβίρει ξανά κρέας

Ένας από τους ναούς της παγκόσμιας γαστρονομίας εγκαταλείπει το 100% vegan μενού μετά από 4 χρόνια.

Επιστροφή στην πόλη με το πιο μυσταγωγικό σουβλάκι της Αθήνας

Post-διακοπών προσαρμογή στο κλεινόν άστυ, με το μέρος όπου το σουβλάκι δεν είναι πρόχειρο φαγητό, αλλά αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και φροντίδας.

Tα Taco Bell στην Αθήνα: To πρώτο κατάστημα έρχεται στο Χαλάνδρι

Το διεθνές street food brand θα σερβίρει τις μεξικάνικες γεύσεις του από την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου.

Το "Barbarossa Athens" δικαιώνει τη φήμη του παριανού brand με τη διεθνή παρουσία

Η αθηναϊκή έδρα του παριανού "Barbarossa", αγκαλιασμένη από ατμόσφαιρα χυτής πολυτέλειας, σερβίρει κουζίνα ελληνόστροφη και κοσμοπολίτικη, με έμφαση κυρίως στους θησαυρούς της θάλασσας και δευτερευόντως στη φαντεζί διαχείρισή τους.