"Κάρλα": Για νιβατό και τσίπουρα στη... Θεσσαλία του Κεραμεικού

Άνοιξε πριν λίγο καιρό σε στενό του Κεραμεικού τρατάροντας νόστιμους μεζέδες που συνοδεύουν τσίπουρο και κρασί.

Κάρλα

Ποια είναι η έμπνευση της φωτεινής κόκκινης επιγραφής στον τοίχο του καφενέ-μεζεδοπωλείου στο στενό της Λεωνίδου, που γράφει με μεγάλα καλλιγραφικά γράμματα "Κάρλα"; Δεν είναι κάποια εξωτική παρουσία αλλά η λίμνη κοντά στις γενέτειρες τριών φίλων από τα περίχωρα της Λάρισας, από την οποία όλοι τους έχουν όμορφες αναμνήσεις. Έδωσαν λοιπόν το όνομά της στο μαγαζί που σηματοδοτεί τη νέα αρχή τους σε μια "εναλλακτική" περιοχή με μισογκρεμισμένα κτήρια, πάλαι ποτέ συνεργεία, άλλα κακότεχνα μουντζουρωμένα από "επαναστάτες" του καλλιτεχνικού δηθενισμού και άλλα καλυμμένα με graffiti, πραγματικά έργα τέχνης. 

Μεγάλες τζαμαρίες και περιβάλλον διαμορφωμένο στους κώδικες παλιού καφενείου, διάχυτη χαλαρή αύρα, τραπέζια κλασικά μαρμάρινα με βαριά σκαλιστή βάση, καρέκλες Ζαππείου στον εξωτερικό χώρο και ξύλινες ταβερνοπωλείου στον ψηλοτάβανο εσωτερικό. Στο πατάρι, πάνω από το μπαρ και την μικρή ανοιχτή κουζίνα, μπόλικα φυτά εσωτερικού χώρου και μοναδικό στολίδι στον τοίχο, λίγο πιο πέρα από την μπάρα, ένα κάδρο με φωτογραφία από συλλογή του Τάκη Τλούπα, του "ποιητή του Θεσσαλικού κάμπου", με θέμα την "Κάρλα". Έχει τη δική του προσωπικότητα και ιστορία ο Κεραμεικός και τέτοια μαγαζιά, λιτά και απέρριττα του πάνε πολύ. 

Κάρλα

Ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Γιώργος είναι μερακλήδες, αγαπούν την κουζίνα και την κουλτούρα του τόπου τους και το δείχνουν. Είναι ανοιχτόκαρδοι τύποι, και το μαγαζί τους δείχνει ότι γνωρίζουν πώς να βρίσκουν χαρά στα απλά. Αρκετά μάλιστα από τα προϊόντα τους όπως τυριά και αλλαντικά έρχονται από τη Λάρισα. "Είμαστε το μαγαζί της παρέας, φιλεύουμε τον κόσμο τους μεζέδες του μαζί με το τσίπουρο, το κρασί και την μπύρα τους όπως και στη Λάρισα, για να μην τα πιούν "ξερoσφύρι”", λέει ο Νίκος και η Βασιλική, που σερβίρει, φέρνει στο τραπέζι τσίπουρο μαζί με κόκκινο και ροζέ κρασί από μικρά ιδιόκτητα αμπέλια στο Μακρυχώρι, για γευστική δοκιμή. Σε πιατάκια έρχονται ένα βουτυράτο κεφαλοτύρι από τη Λάρισα και λεπτές φέτες χοιρομέρι από το Μακρυχώρι. Στην κουζίνα, ο νεαρός μάγειρας Κώστας Πλασταράς, πάνω από τα τηγάνια και τη σχάρα με το κομψό μαύρο μπερεδάκι του αποδεικνύει ότι έχει "νόστιμο" χέρι, που αγαπά τις καθαρές γεύσεις και σέβεται την καλή πρώτη ύλη. Ψήνει σωστά τα πλευρώτους και αρνείται να τα "λούσει" με σιρόπι βαλσαμικού αλλά τα σερβίρει ραντισμένα με βινεγκρέτ λεμονιού δίπλα σε νιβατό. Τα βαριά καρυκεύματα δεν έχουν θέση στα ράφια και φαίνεται στα νόστιμα ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες country και την ωραία δουλεμένη κρύα κρέμα παρμεζάνας του. "Το’ χει" και με τα ωμά και θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας το μοσχαρίσιο καρπάτσο με κρούστα σιναπόσπορου και βαλεριάνα. 

Ο κατάλογος με τα ποτά τους έχει αρκετές επιλογές, η κάβα τους είναι περιορισμένη, με προτάσεις από οινοποιείο της Θεσσαλίας, 2-3 δικά τους κρασιά και τσίπουρο. Το πρωί από τις 10 έως τις 12 σερβίρουν μόνο καφέ, τσάι και σοκολάτα. 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βεργιώτικο

Στο ατμοσφαιρικό του εστιατόριο στη Βέροια, ο Νίκος Μαλλιάρας συνεχίζει να υπηρετεί επίμονα την τέχνη του κρέατος και την απόλαυση του μακριά από τις συνήθεις ταξιδιωτικές συντεταγμένες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
08/10/2025

Οινικά ταξίδια και μουσικές βραδιές στα ViBo τον Οκτώβριο

Το πρόγραμμα των ViBo Bistrot υπόσχεται έναν μήνα γεμάτο με οινικές γευσιγνωσίες και ζωντανή μουσική.

Το κυριακάτικο brunch με θέα επιστρέφει στο New Hotel

Πιάτα που φέρνουν στο προσκήνιο την ελληνική παράδοση αλλά και τον διεθνή χαρακτήρα του New Hotel επιστρέφουν για να τα απολαύσεις.

Γιατί φέτος το καλοκαίρι όλοι στην Πάρο μιλούσαν για την "Πεζούλα"

Το καινούργιο καφενείο στο χωριό Μάρμαρα δείχνει το δρόμο για την τίμια μαγειρική που έχει ανάγκη το νησί.

Γιατί τώρα έχεις την καλύτερη ευκαιρία να δοκιμάσεις τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Αν ετοιμάζετε απόδραση για τη Θεσσαλονίκη, αυτή η λίστα είναι το μόνο που χρειάζεστε για να απολαύσετε τις καλύτερες γεύσεις της σε μοναδικές τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό happening της χρονιάς. Αν, πάλι, δεν ετοιμάζετε, αυτή η λίστα ίσως σας κάνει να το ξανασκεφτείτε…

Στην Ηλιούπολη, για το ολοκαίνουριο 'Son Athens'

Το νέο εστιατόριο στη ζωηρή γειτονιά των ΝΠ έκανε μόλις ντεμπούτο, με τολμηρό φαγητό, αγάπη για το κρασί και ψαγμένες μουσικές.

Οι νέες προσθήκες στο μενού του ‘Μυστικού Κήπου’ δεν πρέπει να μείνουν μυστικές

Έφτασαν τα καινούργια πιάτα του Μυστικού Κήπου και ιδού τι μας γυάλισε.