Ο Πάνος Τσίκας είναι... "Loco" for real food

Ο άνθρωπος πίσω από της γεύσεις του «Loco», του νέου μεξικάνικου σουξέ του Κέντρου, χαίρεται να σερβίρει αληθινό φαγητό, μετά από χρόνια στην comme il faut λογική του fine dining.

Πάνος Τσίκας, Loco

Μεγαλωμένος στους Παξούς και με καριέρα που μετρά θητείες στις κουζίνες μερικών απ’ τα πιο prestigious εστιατόρια της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο Πάνος Τσίκας είδε την καραντίνα του 2020 να του χτυπά την πόρτα σαν ένα κάλεσμα προς τη δημιουργική απελευθέρωση. Μια αφορμή να επανατοποθετήσει τις προτεραιότητές του και να αξιολογήσει αν η διαδρομή που τον είχε περάσει από πόστα όπως το ιταλικό "Salumaio" της Κηφισιάς και το "Funky Gourmet" του Κεραμεικού, κι από εκεί στο μισελενάτο "Geranium", την εμβληματική Σαντορινιά "Selene" και τη "Σπονδή" του Παγκρατίου, τον είχαν φέρει πιο κοντά, ή πιο μακριά από τις πρώτες του μαγειρικές αναμνήσεις. Τότε που από τα 10 του χρόνια τρύπωνε στην κουζίνα της μητέρας του, για να μάθει να φτιάχνει φουρνιστό γαύρο με σκόρδο και μαϊντανό, αρνί φρικασέ και το αγαπημένο του σοφρίτο.

Loco

Την ευκαιρία να αφήσει πίσω την υπερεστίαση στη λεπτομέρεια του fine dining, και να στραφεί στην δημιουργική επαναπροσέγγιση του real food, τη βρήκε στο κάλεσμα του Αθηναγόρα Κωστάκου για να αναλάβει την κουζίνα του "Noema". Το μυκονιάτικο σουξέ του περασμένου καλοκαιριού έγινε για τον Πάνο Τσίγκα η αφορμή να δοκιμαστεί με κάτι τελείως διαφορετικό, ελαττώνοντας στο ελάχιστο την παρέμβασή του στην πρώτη ύλη. "Όταν δοκίμαζαν οι ξένοι το κυκλαδίτικο αρνάκι μας, που το ψήναμε όλο το βράδυ στο φούρνο, με τίποτα περισσότερο από αλάτι, λάδι και λεμόνι, πάθαιναν πλάκα – αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείς να τα βιώσεις σε ένα fine dining εστιατόριο", μας λέει όταν τον συναντούμε στη νέα, αθηναϊκή του έδρα: το "Loco".

Loco

Εδώ, πάλι κάτω από τη φτερούγα του Κωστάκου, ο Τσίγκας δοκιμάζεται σε μια άλλη real food πίστα. Χειροποίητος γύρος al pastor, από μαριναρισμένο ibericο με mole, από κοτόπουλο με πουρέ κουνουπιδιού, ή από strip loin με guacamole γίνονται ιδανικά fillings για τις μαλακές τορτίγες που ανοίγει η ομάδα του καθημερινά. Παράλληλα, πιάτα όπως το cordero con tahine, που είναι σιγομαγειρεμένος αρνίσιος λαιμός με καπνιστή μελιτζάνα και ταχίνι, αλλά και meat free επιλογές σαν τα bacalaitos, που είναι τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου, τυλίγονται από τα soft tacos του μενού, την ώρα που μπόλικα ωμά, σαν ταρτάρ από dry aged βοδινό με πιπεριά rocoto λειτουργούν σα μαγνήτης για το πολυσυλλεκτικό crowd που κρατά ασφυκτικά γεμάτο το νέο hot στέκι της οδού Καλαμιώρου στο Κέντρο.

Loco

Με τη μεξικανική κουζίνα να είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές τάσεις στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, και ίσως ό,τι πιο hot αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η θέση του Τσίκα στην κουζίνα το "Loco", είναι σαν να βρίσκεται στην κεφαλή μιας ναυαρχίδας που πλέει στον αφρό της pop γαστρονομικής κουλτούρας. Κι όμως, για τον ίδιο δεν είναι τόσο άγνωστα νερά. "Το μεξικάνικο ταιριάζει πολύ στις γεύσεις των Ελλήνων: χρησιμοποιεί κύμινο, χρησιμοποιεί κανέλα, και μπορεί εμείς να μην έχουμε τόσο καυτερές πιπεριές όσο εκείνοι, έχουμε όμως το μπούκοβο, έχουμε τις πιπεριές Φλωρίνης - τα καυτερά φαγητά δεν μας είναι άγνωστα. Επίσης, αγαπούν τον γύρο – πιο μαριναρισμένο απ’ τον δικό μας, αλλά οκ – ενώ μας αρέσουν τα όξινα όπως και σ’ αυτούς, τους αρέσουν τα ψάρια όμως και σ’ εμάς, και τα ωμά, που έχουν τη δική τους θέση στη μεξικανική κουζίνα, εδραιώνονται όλο και πιο πολύ πια στην ελληνική".

Τα ωμά ψαρικά του "Loco", πάντως, με μπροστάρη το σεβίτσε από μπλε καβούρι, με mango και passion fruit, αλλά και οι πληθωρικές του quesadilles, έχουν σίγουρα εδραιωθεί στις ορέξεις του Κέντρου, κερδίζοντας από τις πρώτες μέρες τα πρωτεία των best sellers. Κι αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιβραβεύσεις για τον Πάνο Τσίγκα, που, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο προηγούμενο κεφάλαιο της καριέρας του, θρέφεται από την ανταπόκριση του κόσμου. "Αυτό είναι που με παθιάζει: το ότι βλέπω παρέες να φεύγουν έχοντας ευχαριστηθεί πολύ το φαγητό τους, σε ένα μαγαζί που τους δίνει τη δυνατότητα να ξανάρθουν λίγες μέρες αργότερα, σίγουροι ότι θα φάνε εξίσου καλά. Ε, όσο περνά από το χέρι μου, θα φάνε και ακόμη καλύτερα".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Σολομός με στρατσιατέλα στο Matsuhisa Athens

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κομψό brunch του InterContinental Athens επαναναπροσδιορίζει το στυλ

Πρόσφατα ανανεωμένο, το "Artlounge" στο λόμπι του ξενοδοχείου υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν χώρο όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά την υψηλή φιλοξενία, δημιουργώντας το απόλυτο περιβάλλον για να ξεκινήσει η μέρα με γεύση και στιλ.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.