
Αν η οικολογία κάποτε αντιμετωπιζόταν ως τάση, πλέον είναι αντικείμενο που απασχολεί την επικαιρότητα από κάθε σκοπιά πιο συχνά από ποτέ. Υπάρχει καλύτερη περίοδος από τις γιορτές για να μοιραστούμε μια δημιουργική και αισιόδοξη στάση ζωής κάνοντας την αρχή από την κουζίνα; Παραθέτουμε έξι επιλογές πραγματικά ξεχωριστών δώρων.
Fund-a-tree gift box: Σώζουμε τα δάση με ελαιόλαδο
Το φετινό καλοκαίρι καταστράφηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και στην Ελλάδα από τις πυρκαγιές. Η ελληνική εταιρεία "Odysea", που εδρεύει στη Βρετανία και εμπορεύεται ελληνικές ελιές και ελαιόλαδο από παραγωγό στην Εύβοια, λανσάρει την πρωτοβουλία "fund-a-tree gift box". Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η συγκέντρωση ποσού το οποίο θα αξιοποιηθεί στη δεντροφύτευση στις περιοχές που έχουν πληγεί, με την αγορά καλαθιών με προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.
Αποξηραντής τροφίμων: Για τον foodie της παρέας
Ένας τρόπος για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων είναι η αποξήρανσή τους. Μπορεί να γίνει στον φούρνο ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν πολύ πρακτικοί αποξηραντές που κάνουν εξαιρετική δουλειά και σε ελεγχόμενες συνθήκες. Εξάλλου τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ υγιεινά σνακ και με αυτόν τον τρόπο οι τροφές δεν καταλήγουν στον κάδο

Εξοπλισμός για φυσικές ζυμώσεις: Κάν’το όπως ο Rene Redzepi
Φτιάχνουμε ζυμωμένα λαχανικά με τη βοήθεια του "Starter Fermentation Kit", που περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε φυσική γαλακτική ζύμωση στο σπίτι σωστά και εύκολα. Το τέλειο δώρο για κάθε foodie.
Κάδος κομποστοποίησης: Για eco-geeks
Τεράστιες ποσότητες από φλούδες φρούτων και λαχανικών -και πολλά άλλα- καταλήγουν στα σκουπίδια, κάτι που έχει επίσης αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβές για το περιβάλλον. Οι κάδοι κομποστοποίησης αξιοποιούν ό,τι πετάγεται από τρόφιμα μετατρέποντάς το σε χρήσιμο λίπασμα.

"Food Waste: Οδηγός επιβίωσης": Για σκεπτόμενους μάγειρες-μαγείρισσες
Μία νέα "αναρχική" έκδοση από την "Gastronomy Essentials", που δημιουργήθηκε για να αφυπνίσει και κυρίως για να δώσει πρακτικές λύσεις και ιδέες καταπολέμησης της άσκοπης υπερκατανάλωσης αγαθών στις επαγγελματικές και στις οικιακές κουζίνες. Την έκδοση προλογίζει ο κριτικός γεύσης του Αθηνοράματος Δημήτρης Αντωνόπουλος.
Σκεύη που σφραγίζουν με κενό αέρος: Για τους πρακτικούς
Διατηρούμε έως πέντε φορές περισσότερο ωμές τροφές και μαγειρεμένο φαγητό που έχει περισσέψει αποθηκεύοντάς το σε ειδικά σκεύη και σακουλάκια από τα οποία αφαιρείται ο αέρας που τα αλλοιώνει. Πλένονται και στο πλυντήριο πιάτων.