Λατίνι

Μοντέρνος χώρος, γραφική θέα, μεσογειακές γεύσεις με ελληνικό χρώμα^ ένα προσεγμένο πόστο στη Βάρκιζα για να αράζεις μεσημέρι-βράδυ.

Λατίνι

Πάνω απ' τις βάρκες

Μοντέρνος χώρος, γραφική θέα, μεσογειακές γεύσεις με ελληνικό χρώμα^ ένα προσεγμένο πόστο στη Βάρκιζα για να αράζεις μεσημέρι-βράδυ.

Λατίνι - εικόνα 1

Πάνω από το λιμανάκι όπου αράζουν οι ψαρόβαρκες της Βάρκιζας, το «Λατίνι» είναι ιδανικά πλασαρισμένο για να προσδώσει γραφικότητα στη θέα που αντικρίζεις από τα τραπέζια του. Το ίδιο το ρεστοράν δεν ακολουθεί τα κλισέ ψαθί στην καρέκλα και ξύλινο τραπέζι ταβέρνας, η λογική του ντεκόρ είναι σαφώς σύγχρονη, με μοντέρνα εξοχικού στυλ επίπλωση, δίπλα στους μικρούς φοίνικες και τις λευκές αποχρώσεις του στεγάστρου. Σαν το τριγωνικό ιστίο που του δάνεισε το όνομά του, το «Λατίνι» είναι τώρα το καλοκαίρι ένα πόστο εξόχως καλοκαιρινής απόλαυσης.

Το μενού έχει ευρύτητα, μεσογειακό χρώμα και έντονους ελληνικούς τόνους. Ξεκινάει με ωραία καλούδια της θάλασσας, όπως η αχινοσαλάτα, ο μαρινάτος γαύρος, η λακέρδα, αλλά ο παραδοσιακός σαντορινιός ντοματοκεφτές βάζει τοπική ελληνική νότα, ενώ ο «πύργος» με μελιτζάνες, κρεμμύδια, ντομάτες και χιώτικο τυρί εκφράζει το γαλανόλευκο πνεύμα, βαδίζοντας στα μονοπάτια του μοντέρνου food styling.

Οι γαρίδες «Λατίνια», από την άλλη, στρέφουν το βλέμμα εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, καθώς τυλιγμένες σε φύλλο μαζί με τυρί Philadelphia τηγανίζονται πολύ όμορφα (τραγανές και χωρίς λαδίλα) και σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα. Σε παρόμοιο μονοπάτι το «ρυζόφυλλο» που γεμίζεται με ψάρι και έχει ως βασικό ατού το μαστορικό τηγάνισμα. Σας προτείνω και τα ριζότο, διότι και ωραία χυλωμένα είναι και η γεύση τους εκφραστική, σ' εκείνο με γαρίδες-μύδια-ντομάτα το γευστικό τόνο δίνει μια πυκνή θαλασσινή σάλτσα bisque, ενώ στο «μασκαρπόνε» υπερτερεί ο πλούτος της στεριάς, αφού τα μανιτάρια πορτσίνι και το κρεμώδες τυρί γράφουν δυνατότερα από τα θαλασσινά.

Τα ψάρια δεν είναι πολλά, είναι όμως φρέσκα και με «άγρια» γεύση, αν κρίνω από τη ζουμερή τσιπούρα που μύριζε θάλασσα. Στα φιλέτα, παρά τις σύγχρονες νύξεις (π.χ. λιαστή ντομάτα), το στυλ είναι old fashioned. Σοκολατόπιτα, κρέμα μαστίχας και πάστα γιαουρτιού δίνουν ενδιαφέρουσες ιδέες για το φινάλε.

Δημήτρης Αντωνόπουλος
dantonopoulos@athinorama.gr
INFO

Λατίνι, Λ. Ποσειδώνος 3, Βάρκιζα, 2109655977. Και μεσ. Έως 1.30 π.μ. Τιμή: € 18-50.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.