Ο Σόλων

Ένα θαλασσινό στέκι στην Ακτή Θεμιστοκλέους που ξέρει από ούζο. Ρίξτε άγκυρα.

Ο Σόλων

Mare nostrum

Ένα θαλασσινό στέκι στην Ακτή Θεμιστοκλέους που ξέρει από ούζο. Ρίξτε άγκυρα.

Ο Σόλων - εικόνα 1

Ο χώρος, χωρισμένος σε δύο μικρές αίθουσες, είναι βαμμένος στα βασικά χρώματα (κίτρινο, κόκκινο, μπλε). Το λιτό ντεκόρ, ήτοι καραβάκια, ναυτικοί κόμποι, ένα σωσίβιο και δύο ξύλινες πόρτες-καθρέφτες από πλοίο, σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Εκτός από τα τραπέζια μέσα, μερικά ακόμη στο πεζοδρόμιο (ώστε, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, να συνδυάσετε θαλασσινή αύρα με εαρινή λιακάδα) σας καλούν για μια στάση: η παράκτια βόλτα στο Σαρωνικό είναι άκρως δελεαστική^ και αφού χαζέψετε τα καΐκια, τις πολυκατοικίες με την πιο ζηλευτή θέα του Πειραιά και ρουφήξετε αλμυρό αεράκι, ένα ουζάκι είναι η απολύτως λογική κατάληξη. Ένα; Όχι μόνο. Ο «Σόλων» προτείνει περί τα τριάντα (Απαλαρίνα και «Αντρίκειο» ούζο Κακίτση από τη Χίο, θεσσαλονικιό Μπαμπατζίμ, Πιτσιλαδή και Δίμηνο από τη Μυτιλήνη, Δύραμο από τη Δράμα, Δολύχι από την Ικαρία κ.ά.), οπότε εδώ μπορείτε να κάνετε άνετα μια μίνι ουζο-γευσιγνωσία.

Όχι ξεροσφύρι, βέβαια. Θα ξεκινήσετε με έντονη τυροκαυτερή, πλούσια μελιτζανοσαλάτα (μας άρεσε η χοντροκομμένη υφή της) και σαλάτα με γαύρο μαριναρισμένο που «ξαπλώνει» σε ένα βουναλάκι από ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, ραπανάκι, κόκκινο λάχανο, κάππαρη και ελιές. Θα συνεχίσετε με αχινοσαλάτα που μυρίζει θάλασσα, μύδια αχνιστά με θυμάρι, νόστιμη σουπιά τηγανητή σε ελαιόλαδο -στο μελάνι της- και αχινομακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και κρεμμυδάκι (προσωπικά θα ήθελα λίγο πιο λιτή τη σάλτσα, να αφήνει το άρωμα του αχινού να πρωταγωνιστήσει ανενόχλητο). Τα κρεατικά, πάντως, δεν αποκλείονται από τον κατάλογο, στην περίπτωση που προτιμάτε τις «γήινες» γεύσεις σε σχέση με τις σπεσιαλιτέ του βυθού. Όσο για τα γλυκά, είναι όλα ωραιότατα: ισορροπημένο κέικ σοκολάτας, νόστιμη πανακότα, μηλόπιτα με μπόλικο μήλο και λεπτή βάση και για μια πιο λιτή προσέγγιση, χαλβάς σιμιγδαλένιος. Στο σύνολο, ένα απροσποίητο μεζεδοπωλείο-ουζερί, όπου θα πάρετε μια γερή δόση αρμύρας σε καλές τιμές - ο «Σόλων» είναι δίκαιος.

Άντζελα Σταματιάδου
astamatiadou@athinorama.gr
INFO

Ο Σόλων, Ακτή Θεμιστοκλέους 284, Πειραιάς, 2104512340. Και μεσημέρι. € 18-22.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι νόστιμο συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Fuga

H σεφ Yuka Aoyama σε υποδέχεται για 4 βραδιές, με 2 μενού, σε 1 αξέχαστη εμπειρία, στον Κήπο του Μεγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.