Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού

Ο Jean Charles Metayer μιλάει για την ψήφο εμπιστοσύνης του στην ελληνική μικροζυθοποιΐα και το ειδικό beer pairing μενού που θα παρουσιάσει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού

Πώς προέκυψε η ιδέα για το project του beer pairing στο «Le Pavillon Athens»; Είναι κάποια διαφαινόμενη τάση;
Η ιδέα ανήκει σε έναν καλό μας συνεργάτη, την Genius in Gastronomy. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη δύο παγκόσμιας κλάσης sommelier trainers, του Sören Polonius, προπονητή δύο παγκόσμιων πρωταθλητών sommeliers, και της Carole Stein, προπονήτριας της εθνικής ομάδας sommeliers της Αυστρίας, για το Wine & Sommelier Expert Festival 2021. Το δείπνο που ετοίμασα θα συνοδεύσουν οι μπίρες της εξαιρετικής μικροζυθοποιίας από τις Σέρρες, Siris Microbrewery, με τις ετικέτες Voreia και Happy Brewers. Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, το beer pairing είναι μια τάση που ανεβαίνει συνεχώς και σε αυτό έχουν συμβάλει οι μικροζυθοποιίες που δημιουργούνται ανά τον κόσμο.

Μπορεί η μπίρα να αποτελέσει μια εναλλακτική στο κρασί, αναφορικά με τη συνοδεία ενός γεύματος; Μπορεί να φέρει στο τραπέζι την ίδια πολυπλοκότητα και φινέτσα που φέρνει το wine pairing;
Έχει και την πολυπλοκότητα, και την ένταση και τη φινέτσα να σταθεί πλάι σε γαστρονομικά πιάτα. Αν και η μπίρα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ εξ ολοκλήρου το κρασί σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο, μπορεί να αποτελέσει μια μικρή έκπληξη, ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα σε κρασιά. Εδώ έρχεται να βοηθήσει ο sommelier. Το επάγγελμα του sommelier είναι ταυτισμένο (και όχι άδικα) με το κρασί: την εξειδικευμένη γνώση, το επιδέξιο σέρβις, αλλά και το συνδυασμό του με το φαγητό. Στην πραγματικότητα, όμως, ο sommelier είναι ένας επαγγελματίας που πρέπει να γνωρίζει σε βάθος όλα τα beverages. Ένα από αυτά είναι η μπίρα.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού - εικόνα 1
© Leonida Toumbanos

Η ελληνική σκηνή της μικροζυθοποιίας έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έχει διαμορφώσει και τη δυναμική ώστε να υποστηρίξει μια τέτοιου τύπου εστιατορική προσέγγιση;
Προφανώς και έχει: Οι μικροζυθοποιίες της χώρας παράγουν πολλές ειδικές και υπερ-ειδικές μπίρες, που θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε ένα δείπνο σαν και αυτό. Πολλές και διαφορετικές ποιοτικές μπίρες, που γίνονται συνεχώς καλύτερες. Με το δείπνο στο «Le Pavillon Athens», θέλουμε ακριβώς να αναδείξουμε και να τονίσουμε το ρόλο της μπίρας στη σύγχρονη γαστρονομία.

Ποιο είναι το πιο βασικό μειονέκτημα του beer pairing σε σχέση με το wine pairing, και σε ποια σημεία μπορεί να έχει αβαντάζ;
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οξύτητας. Οι περισσότερες μπίρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στερούνται οξύτητας. Είναι όμως ένα «μαγειρικό» beverage. Είναι δηλαδή ένα προϊόν το οποίο ο ζυθοποιός το μαγειρεύει κατά την παραγωγή. Έχει, λοιπόν, πολλά στοιχεία που μπορούν να ταιριάξουνε με τα πιάτα, και άλλα τόσα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την απόλαυση ενός δείπνου.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού - εικόνα 2

Το πρώτο Beer Pairing μενού του «Le Pavillon Athens» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου (μόνο με κρατήσεις), σε ένα event που ο Jean-Charles Métayer σχεδιάζει να επαναλάβει, αφιερώνοντάς το σε μια σειρά από άλλες μικροζυθοποιίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.