Φωνή βοόντος για το περιβόητο τρίτο αστέρι Michelin στο «Noma»

Δε θα διαφωνήσω με το τρίτο αστέρι του «Noma» σε μια εποχή που η κρήνη-ουρητήριο του Duchamp και η κονσέρβα του Warhol θεωρούνται έργα σταθμοί που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της τέχνης τον 20ο αιώνα. Όμως…

Φωνή βοόντος για το περιβόητο τρίτο αστέρι Michelin στο «Noma»

Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε το τρίτο αστέρι στο «Noma» της Δανίας, το το επί τέσσερις φορές ανακηρυγμένο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Φυσικά και δεν θα διαφωνήσω σε μια εποχή που η κρήνη-ουρητήριο του Duchamp και η κονσέρβα του Warhol θεωρούνται έργα σταθμοί που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της τέχνης (και της αισθητικής θα έλεγα) τον 20ο αιώνα. Κατά συνέπεια γιατί όχι και ο Retzepi για την εξαιρετική κουζίνα, που αξίζει ένα ξεχωριστό ταξίδι. Όμως....

Επειδή, με βάση το θόρυβο που γίνεται για τη νέα μεγάλη αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Σκανδιναβική κουζίνα, ο Κόκκινος Οδηγός με αυτήν τη βράβευση την καθαγιάζει, θα παρατηρήσω τα εξής. Εάν κάποια γηραιά Σκανδιναβή δοκιμάσει τα εν λόγω πιάτα, η πιθανότητα να αναγνωρίσει κάτι από την όποια τοπική γευστική παράδοση είναι κάτω και από μηδενική. Άρα ουδεμία σχέση έχει το φαγητό του Retzepi με την εν λόγω παράδοση. Δε θα δυσκολευτώ, βέβαια, να συμφωνήσω ότι η δουλειά του εν λόγω σεφ είναι αξιόλογη ερευνητικά κρινόμενη και ως εξ αυτού δικαιούται αυτή ή κάποια άλλη διάκριση.

Παράλληλα όμως θα τονίσω ότι το κόκκινο βιβλιαράκι απευθύνεται σε εκατομμύρια κοινούς θνητούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί η κρήνη του Duchamp ή οι επαναστατικές προσεγγίσεις του Adria άξιζαν ένα ξεχωριστό ταξίδι ή επίσκεψη, και επ’ αυτού έχω ίδιαν αντίληψη. Κατά συνέπεια, η βράβευση αυτή χωρίς διευκρίνιση για το τι αφορά μάλλον αποπροσανατολίζει το κοινό που αγαπά το πολύ καλό φαγητό, χωρίς όμως να έχει τις απαραίτητες γνώσεις που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει και να αξιολογεί προσεγγίσεις αυτού του είδους. Άρα με τη βράβευση αυτή, η μεγάλη πλειοψηφία των φίλων της υψηλής γαστρονομίας εξαπατά και παράλληλα απογοητεύει τους περισσότερους που ξοδεύουν ένα σεβαστό ποσό για να ζήσουν την απόλυτη αυτή εμπειρία. Έχω ήδη αρκετά σχόλια από φίλους και επαγγελματίες που είχαν την περιέργεια και τόλμησαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Antonius Caviar μας ξαναμαθαίνει όσα ξέρουμε για το χαβιάρι

Το ξέρατε ότι μια πινελιά χαβιάρι μπορεί να απογειώσει ένα αυγό ποσέ πάνω σε σπαράγγια ή να κάνει έναν ατρεπτικά ταιριαστό συνδυασμό με τη μπανάνα;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2025

La Suite Lounge

Ο νέος executive chef του "St. George Lycabettus" Στέφανος Παπανικολάου παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα μιας μαγειρικής γραφής που έχει ενδιαφέρον και τα φόντα να εξελιχθεί στο μέλλον.

Το Kaliya σε μια νέα, νόστιμη εποχή

Το βραβευμένο εστιατόριο της Σαντορίνης πατά σε σταθερή βάση και τοπική παραγωγή, με βαθύ σεβασμό στην ελληνική κουζίνα που εμπλουτίζεται με παγκόσμιες επιρροές.

Τα αγαπημένα εστιατόρια της Δάφνης Καραβοκύρη

Κάθε εβδομάδα, ένας αναγνωρίσιμος κάτοικος της πρωτεύουσας μας μιλά για τα αγαπημένα του στέκια.

Che: Τι γεύση μας αφήνει ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια του Πειραιά;

Αναλαμβάνοντας εκ νέου την επιμέλεια της κουζίνας, ο Θάνος Στασινός επιχειρεί ένα πάντρεμα των νοτιοαμερικάνικων και ασιατικών γεύσεων που αγαπά και γνωρίζει σε βάθος.

Πάσχα στην Αθήνα: Επιχείρηση Μαγειρίτσα

Πού και πώς θα απολαύσεις την παραδοσιακή αχνιστή λιχουδιά του Μεγάλου Σαββάτου.