Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία!

Eίναι στο dna των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας να παρουσιάζουν στα πλαίσια των τελετών απονομής τις διαφορετικές όψεις της εθνικής μας γαστρονομίας, την πολυμορφία της και τις τελευταίες εξελίξεις που την εξελίσσουν και την ανανεώνουν.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία!

Eίναι στο dna των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας να παρουσιάζουν στα πλαίσια των τελετών απονομής τις διαφορετικές όψεις της εθνικής μας γαστρονομίας, την πολυμορφία της και τις τελευταίες εξελίξεις που την εξελίσσουν και την ανανεώνουν. Φέτος, λοιπόν, το «αθηνόραμα» κάλεσε δύο νέους και διακεκριμένους στο εξωτερικό Έλληνες σεφ που η κουζίνα τους θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον, για να δημιουργήσουν το μενού του dîner de gala.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 1
Ο executive chef του «Makedonia Palace», Σωτήρης Ευαγγέλου

Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος, οι δύο σεφ του πολυαναμενόμενου εστιατορίου «Delta» στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», έστειλαν σαφές μήνυμα φυσιολατρικής γαστρονομίας με τις γεύσεις που δημιούργησαν, εκπλήσσοντας όσους ήταν παρόντες στην απονομή των βραβείων στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας στο «Makedonia Palace», και εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα. Εμπνεύστηκαν από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια προϊόντα, και δημιούργησαν μια φυσιοκρατική πρόταση με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας. Το τελευταίο διατρέχει στιλιστικά την κουζίνα τους, πολύ λογικά, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Φέσκος διετέλεσε χρόνια assisant head chef του τριάστερου «Geranium» στην Κοπεγχάγη και 5ου στην κατάταξη των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου, και ο Παπαζαχαρίας, έμπειρος και ανερχόμενος στις R&D κουζίνες (Research and Developement), έχει εργαστεί σε διάσημα βραβευμένα και τριάστερα εστιατόρια, μεταξύ των οποίων το «Maaemo» στο Όσλο και το υποθαλάσσιο «Under» επίσης στη Νορβηγία.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 2
Προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις ΠΟΠ Καλαμάτα που υποστήριξε και όλο το μενού

Η αρχή έγινε με τον ιδανικό συνδυασμό του προζυμένιου ψωμιού αργής ωρίμανσης με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις ΠΟΠ Καλαμάτα που υποστήριξε και όλο το μενού. Από το πρώτο σνακ που προσγειώθηκε στα τραπέζια οι δύο σεφ έδωσαν το δικό τους γαστρονομικό όραμα και στιλ, καθώς η τάρτα φάβας καθόταν πάνω σε βότσαλα, σε μια φωλιά από σανό και άγρια χόρτα. Η τραγανότητά της ήταν κεντημένη με πίκλες λουλουδιών κουφοξυλιάς και αλύσσου, καρότου και πευκοβελόνων, που οι γεύσεις τους έσκαγαν σαν πυροτεχνήματα στο στόμα πάνω σ’ ένα σύννεφο πορτοκαλάτου ταραμά. Η «αιρετική» lager Mylos 1888 της Septem που μόλις κυκλοφόρησε, έχει την ιδανική, μεστή, φρουτώδη πικράδα για να αναδείξει τη βεντάλια των αρωμάτων που διαδέχονταν το ένα το άλλο στο στόμα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 3
Πίτα φάβας, ταραμάς καπνιστός με ξύλο πορτοκαλιάς, πίκλες κουφοξυλιάς, άλυσσου, καρότου και πευκοβελόνων σε απόλυτη αρμονία με την «αιρετική» lager Mylos 1888 της Septem που μόλις κυκλοφόρησε.
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 4
Το baby μαρούλι με λάδι πεύκου, κρέμα κρόκου και λουλούδια άγριου σκόρδου σερβιρίστηκε πάνω σε βότσαλα και απογειώθηκε με τη συνοδεία του Sauvignon Blanc 2019, Π.Γ.Ε. Επανομή, του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Η συνέχεια ήταν «πράσινη», με τη φρεσκάδα baby μαρουλιού, γεμισμένου με την απαλή νοστιμιά κρέμας από κρόκο αβγού, αλλά και γεμάτου αρώματα από λάδι πεύκου, γκλάσο δαμάσκηνων σε ζύμωση και λουλουδιών άγριου σκόρδου. Σε τέλεια συμφωνία με αυτήν τη συγχορδία ραφιναρισμένης φυτικότητας ήρθε η σπινθηροβόλα αρωματική φρουτώδης ευγένεια του Sauvignon Blanc 2019 από το Κτήμα Γεροβασιλείου που τα εξαιρετικά κρασιά του συνόδεψαν αρκετά πιάτα στο μενού - συντονίστηκε με τη γαστρονομική χλωροφύλλη του φαγητού, κολακεύοντάς την.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 5
Τα αισθησιακά μύδια γεμιστά με λαρδί, με νερό ντομάτας, πέταλα καπουτσίνου του Ολύμπου και λάδι κουφοξυλιάς σε ιδανική αρμονία με τη σομόν γοητεία του Ξινόμαυρου ροζέ 2020 Γεροβασιλείου.

Και μετά βουτιά στη θάλασσα και στη νοστιμάδα, για να απολαύσουμε τον αισθησιασμό των μυδιών γεμισμένων με λαρδί που κολυμπούσαν σε αιθέριο umami νερού ντομάτας παρφουμαρισμένου με λάδι κουφοξυλιάς, και να τα χαρούμε με τη χίπικη πινελιά που έδωσαν τα πέταλα τριαντάφυλλων του Ολύμπου. Και πάλι η αρμονία βρέθηκε στα καλύτερά της με τη σομόν γοητεία του Ξινόμαυρου ροζέ 2020 Γεροβασιλείου, που η ντοματένια και φραουλένια δροσιά του έλαμψε δίπλα σ’ αυτό το πιάτο.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 6
Η γεμάτη γεύση του χταποδιού με κρέμα ντομάτας, εμουλσιόν «καμένου» βουτύρου, φουντούκια σε ζύμωση και πίκλες λουλουδιών διψούσε για ένα πλούσιο λευκό κρασί, και το πολύ σπάνιο Museum Collection 2018 από όλες τις λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Κτήμα Γεροβασιλείου (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier) αποδείχτηκε εξαιρετικός συνοδός.

Άσκηση πάνω στην ουσία της νοστιμιάς αποτέλεσε η σπεσιαλιτέ του χταποδιού. Σιγομαγειρεμένο καταρχάς μαζί με ντομάτες και άγριο σκόρδο σε ζύμωση που μπήκαν στη βάση του πιάτου ως ηλιόλουστη σάλτσα, ψήθηκε με ένα γκλάσο από γάρο χταποδιού και ντομάτα. Συνδυάστηκε κατόπιν με το φουντουκάτο βελούδο μιας εμουλσιόν από «καμένο» βούτυρο και πασπαλίστηκε με μια πούδρα φουντουκιών σε ζύμωση. Η γεμάτη γεύση του διψούσε για ένα πλούσιο λευκό κρασί, και το πολύ σπάνιο Museum Collection 2018 από όλες τις λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Κτήμα Γεροβασιλείου (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier) με την ώριμη φρουτώδη αρμονία ροδάκινου και μάνγκο αγκαλιασμένη από βανίλια βαρελιού και κάστανο αποδείχτηκε εξαιρετικός συνοδός.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 7
Τα ιδιαίτερα αρώματα των χοιρινών μάγουλων με πέρλες κρεμμυδιού, φύκια τρούφας, λουλούδια ρίγανης ανέδειξε το Evangelo 2019 Γεροβασιλείου, οινοποιημένο ακολουθώντας την κλασική συνταγή της κοιλάδας του Ροδανού με Syrah και Viognier.

Το στιφάδο είναι από τα αγαπημένα φαγητά του ελληνικού ουρανίσκου και η νεωτεριστική εκδοχή του που δοκιμάσαμε έγραψε δυνατά. Τα χοιρινά μάγουλα μέλωσαν μετά το σιγομαγείρεμα με γάρο αρνιού, τα πικλαρισμένα κρεμμύδια της γαρνιτούρας έδωσαν απόηχους ξιδάτης δροσιάς γεμισμένα με μανιτάρια και σόγια μανιταριών, η σάλτσα, φτιαγμένη με το ζωμό του κρέατος αρωματισμένου με λεμονοθύμαρο και υπαινικτικές νότες κερασιών σε ζύμωση, ήταν μια βάση γαστρονομικής ευτυχίας πασπαλισμένη με λουλούδια ρίγανης. Το κρασί που ήπιαμε μ’ αυτό το πιάτο ήταν κόκκινο και ξεχωριστό, το Evangelo 2019, οινοποιημένο με την κλασική συνταγή της κοιλάδας του Ροδανού με Syrah και Viognier, πρόβαλε ζωντανά τις ιδιαίτερες γεύσεις και τα αρώματα του πιάτου με την ευγενική, φρουτώδη και πικάντικη στρογγυλάδα του, υλοποιώντας μια αρμονία αξιώσεων.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 8
Η κρέμα γιαουρτιού, με μύρτιλα σε ζύμωση, γύρη και πανσέδες ήταν ακόμα μία έκφραση φινετσάτης λουλουδιαστής φυσιολατρίας

Το γλυκό φινάλε ήταν ακόμη μία έκφραση φινετσάτης λουλουδιαστής φυσιολατρίας. Μπροστά μας ένα στεφάνι από πανσέδες να σχηματίζουν ένα ιδεατό άνθος με γύρη στο κέντρο του και να κάθονται πάνω σε μια ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού, περικυκλωμένη από τη χαρακτηριστική γεύση μύρτιλων σε ζύμωση. Μαζί του ταίριαξε χέρι-γάντι η Μαστίχα M Dry με την κομψή αρωματική και γευστική ένταση της μαστίχας σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα. Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν επίσης τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S. Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και το φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 9
Κομψό φινάλε με την αρωματική και γευστική ένταση της Μαστίχας M Dry που συνόδευσε αρμονικά το επιδόρπιο

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 10
Στο τέλος της βραδιάς δοκιμάσαμε δυο καινούργια ιδιαίτερα χαρμάνια Nespresso Professional δημιουργημένα για να ταιριάζουν ωραία με γάλα, το απαλό Bianco Delicato και το δυναμικό Bianco Intenso.

Ο καφές στο τέλος της βραδιάς ήταν Nespresso Professional, σε δύο καινούργια ιδιαίτερα χαρμάνια σχεδιασμένα ώστε να ταιριάζουν ωραία με γάλα. Ο απαλός Bianco Delicato αναδίδει αρωματικές νότες καραμέλας και μπισκότου, ενώ ο Bianco Intenso είναι πιο δυναμικός για να δίνει πολύ πετυχημένους cappuccino και latte.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: H γαστρονομία της βραδιάς ήταν ένα homage στη φυσιοκρατία! - εικόνα 11
Τα πιάτα του δείπνου συνόδευσαν τα premium ιταλικά νερά S. Pellegrino light sparkling Φυσικό Μεταλικό Νερό από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και Acqua Panna Φυσικό Μεταλικό νερό από την Τοσκάνη.

Οι γεύσεις της Ελλάδας εξελίσσονται, ανθίζουν και προχωράνε, εντυπωσιάζοντάς μας.

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021: METRO Cash & Carry, Acqua Panna - S.Pellegrino, Άλτις Ελαιόλαδο, Nespresso Professional, Le Monde Υποστηρικτές: Κτήμα Γεροβασιλείου, Μ Dry, Septem

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.