Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο

Μετά το επιτυχημένο ανατολίτικο street food της «Feyrouz», σειρά έχει, ακριβώς απέναντι, ο λιτός χώρος που φιλοξενεί γλυκές γεύσεις ίδιας φιλοσοφίας και καλό καφέ.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο

Μίνιμαλ, ανοιχτόχρωμο και χαρούμενο, το γλυκό «Feyrouz» έχει μελετημένα στηθεί χωρίς τραπέζια, για περαστικούς, που θα λαχταρήσουν μια ή και δυο γλυκιές μπουκιές, μαζί με έναν μυρωδάτο καφέ στο μπρίκι, επί τόπου ή σε πακέτο για τον δρόμο. Όπως μου εξηγεί ο Ανδρέας Κιλτσικσής, εμπνευστής και ψυχή του μαγαζιού, το «Feyrouz» ανήκει στην ίδια φιλοσοφία με τα μουχαλεμπιτζίδικα (για κρεμώδη γλυκά με βάση το γάλα) ή τα κιουνεφιτζίδικα (ειδικευμένα στα σιροπιαστά), της παλιάς οθωμανικής παράδοσης και αποτελεί συνδυασμό και των δύο.

Σ΄ ένα σκαμπό, μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, απολαμβάνω έναν «φευγάτο» καφέ με καρδάμωμο και αφήνω στο στόμα μου να απλωθεί το άρωμα και η γεύση ενός ιδιαίτερου σεκέρ παρέ, που στολίζεται με μια ροζέτα από τσαλαφούτι και μανούρι. Όλα τα γλυκά, παρά την παραδοσιακή τους βάση, έχουν ένα προσωπικό «Feyrouz» άγγιγμα.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο - εικόνα 1
Ο υιός Ανδρέας με τη μητέρα Ελένη-Φεϋρούζ

Στη βιτρίνα, τα γλυκά στα ταψιά είναι χωρισμένα σε μικρά κομμάτια, για να μπορείς να πάρεις μαζί ή να δοκιμάσεις περισσότερα, κάτι σαν finger food: μπακλαβάς από δικά τους φύλλα yufka με φυστίκι Αιγίνης, κιουνεφέ με κρητική μυζήθρα και σιρόπι μελιού από ρείκι και κουμαριά, καζάν ντιπί με κρούστα από ζαχαροκάλαμο, ραβανί με γέμιση από χοσάφι.

Στην κατηγορία «κρέμες Ανατολής» βλέπω μουχαλεμπί με σταφίδες και τριμμένη καρύδα, αυθεντικό ασουρέ, ρυζόγαλο με μπασμάτι, κανέλα Κεϋλάνης και πορτοκάλι… Υπάρχουν και οι «τρούφες»: healthy μπάρα καμπάκα (κολοκύθα, σταφίδες, κρασί και μέλι), το αγαπημένο τζεζεριέ με καρότο, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι από μούρα, οι αϊβάδες με κυδώνι, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς, κανελογαρύφαλα.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο - εικόνα 2
Το σεκέρ παρέ, παρέα με καφέ στο μπρίκι

Μια άλλη γοητευτική κατηγορία είναι τα σερμπέτια: κουρκουμάδα με σουμάκ, τσάι του βουνού και λουίζα, χαλκόνα με γλυκόριζα, ασμάρα με ιβίσκο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Στα ζεστά ροφήματα με φρούτα, μπαχαρικά και ελληνικά βότανα, θα ζητήσετε τσάι αλά τούρκα με περγαμόντο, βερμπένα λεβάντε με λουίζα, τσάι του βουνού και χαμομήλι, χουρμαδόσουπα με γάλα αμυγδάλου και μπαχάρι από τζίτζιφα. Όλα έχουν κάτι, που σε ταξιδεύει.

Και βέβαια, ταιριάζουν γάντι με τον καφέ στο μπρίκι (ibrik), που αλέθεται επί τόπου, με ειδικό καβούρδισμα για μπρίκι. Το ειδικό χαρμάνι «Feyrouz», o arabien με καρδάμωμο κι ένας μονοποικιλιακός colombiana single estate. Το «Feyrouz», όμως, δεν θα σταθεί εδώ. Ήδη ετοιμάζεται το επόμενο, πολύ ενδιαφέρον βήμα…

i Feyrouz | Καρόρη 23 & Aγάθωνος, Aθήνα | Τηλ: 2130318060

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Sumosan

Το αγαπημένο ασιατικό των διεθνών A-listers "πάτησε" στην αθηναϊκή ακτογραμμή με πόστο στο πολυτελές O&O Aesthesis, και μολονότι οι γεύσεις του είναι σε αιχμηρό επίπεδο, λίγο καλύτερο κούρδισμα στη συνολική εμπειρία θα το βοηθήσει να αφήσει αποτύπωμα αντάξιο της φήμης του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/08/2025

Εδώ απολαμβάνεις την καλύτερη μητροπολιτική θέα της Αθήνας αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο ατού του

Στο "Mappemonde", το rooftop εστιατόριο και μπαρ του ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel-MGallery" γεύσεις, ποτά και περιβάλλον ακολουθούν fine χορογραφία.

Γεύση από Σύρο, μέσα από δυο βραβευμένες κουζίνες

Η "ήσυχη" Κυκλάδα με την κληρονομική αρχοντιά κρύβει κι ένα ανερχόμενο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Το προσεγγίζουμε με τα λόγια ανθρώπων που το διαμορφώνουν μέσα από την αξιόλογη δουλειά τους.

Στη σοφιστικέ βεράντα της Σαντορίνης για πιάτα βαθιάς νοστιμιάς

Επιβλητική θέα και μοναδική ατμόσφαιρα ανοίγουν την όρεξη, πριν αναλάβει η κουζίνα του Γιάννη Φυντάνη.

Ο Πέτρος Δήμας και το Makris Athens κάνουν στάση στο Λονδίνο

Νόστιμες βραδιές με ξεχωριστά dinners ετοιμάζει στη βρετανική μητρόπολη και το Carousel London ο πολυβραβευμένος σεφ.

Ποια είναι η νέα πρόταση fine dining που συζητιέται στην παραλιακή της Αθήνας

Μια γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, υψηλή αισθητική και δημιουργικές γεύσεις.

Wet Stories που αξίζει να ζήσεις στη Σαντορίνη

Μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια αξέχαστη εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, σε μια από τις δημοφιλέστερες Κυκλάδες.