Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο

Μετά το επιτυχημένο ανατολίτικο street food της «Feyrouz», σειρά έχει, ακριβώς απέναντι, ο λιτός χώρος που φιλοξενεί γλυκές γεύσεις ίδιας φιλοσοφίας και καλό καφέ.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο

Μίνιμαλ, ανοιχτόχρωμο και χαρούμενο, το γλυκό «Feyrouz» έχει μελετημένα στηθεί χωρίς τραπέζια, για περαστικούς, που θα λαχταρήσουν μια ή και δυο γλυκιές μπουκιές, μαζί με έναν μυρωδάτο καφέ στο μπρίκι, επί τόπου ή σε πακέτο για τον δρόμο. Όπως μου εξηγεί ο Ανδρέας Κιλτσικσής, εμπνευστής και ψυχή του μαγαζιού, το «Feyrouz» ανήκει στην ίδια φιλοσοφία με τα μουχαλεμπιτζίδικα (για κρεμώδη γλυκά με βάση το γάλα) ή τα κιουνεφιτζίδικα (ειδικευμένα στα σιροπιαστά), της παλιάς οθωμανικής παράδοσης και αποτελεί συνδυασμό και των δύο.

Σ΄ ένα σκαμπό, μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, απολαμβάνω έναν «φευγάτο» καφέ με καρδάμωμο και αφήνω στο στόμα μου να απλωθεί το άρωμα και η γεύση ενός ιδιαίτερου σεκέρ παρέ, που στολίζεται με μια ροζέτα από τσαλαφούτι και μανούρι. Όλα τα γλυκά, παρά την παραδοσιακή τους βάση, έχουν ένα προσωπικό «Feyrouz» άγγιγμα.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο - εικόνα 1
Ο υιός Ανδρέας με τη μητέρα Ελένη-Φεϋρούζ

Στη βιτρίνα, τα γλυκά στα ταψιά είναι χωρισμένα σε μικρά κομμάτια, για να μπορείς να πάρεις μαζί ή να δοκιμάσεις περισσότερα, κάτι σαν finger food: μπακλαβάς από δικά τους φύλλα yufka με φυστίκι Αιγίνης, κιουνεφέ με κρητική μυζήθρα και σιρόπι μελιού από ρείκι και κουμαριά, καζάν ντιπί με κρούστα από ζαχαροκάλαμο, ραβανί με γέμιση από χοσάφι.

Στην κατηγορία «κρέμες Ανατολής» βλέπω μουχαλεμπί με σταφίδες και τριμμένη καρύδα, αυθεντικό ασουρέ, ρυζόγαλο με μπασμάτι, κανέλα Κεϋλάνης και πορτοκάλι… Υπάρχουν και οι «τρούφες»: healthy μπάρα καμπάκα (κολοκύθα, σταφίδες, κρασί και μέλι), το αγαπημένο τζεζεριέ με καρότο, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι από μούρα, οι αϊβάδες με κυδώνι, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς, κανελογαρύφαλα.

Το «Feyrouz» γεμίζει με άρωμα γλυκιάς Ανατολής το κέντρο - εικόνα 2
Το σεκέρ παρέ, παρέα με καφέ στο μπρίκι

Μια άλλη γοητευτική κατηγορία είναι τα σερμπέτια: κουρκουμάδα με σουμάκ, τσάι του βουνού και λουίζα, χαλκόνα με γλυκόριζα, ασμάρα με ιβίσκο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Στα ζεστά ροφήματα με φρούτα, μπαχαρικά και ελληνικά βότανα, θα ζητήσετε τσάι αλά τούρκα με περγαμόντο, βερμπένα λεβάντε με λουίζα, τσάι του βουνού και χαμομήλι, χουρμαδόσουπα με γάλα αμυγδάλου και μπαχάρι από τζίτζιφα. Όλα έχουν κάτι, που σε ταξιδεύει.

Και βέβαια, ταιριάζουν γάντι με τον καφέ στο μπρίκι (ibrik), που αλέθεται επί τόπου, με ειδικό καβούρδισμα για μπρίκι. Το ειδικό χαρμάνι «Feyrouz», o arabien με καρδάμωμο κι ένας μονοποικιλιακός colombiana single estate. Το «Feyrouz», όμως, δεν θα σταθεί εδώ. Ήδη ετοιμάζεται το επόμενο, πολύ ενδιαφέρον βήμα…

i Feyrouz | Καρόρη 23 & Aγάθωνος, Aθήνα | Τηλ: 2130318060

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στα χαμηλά της Ευριπίδου παίζει ένα από τα πιο true καφενεία της Αθήνας

Όλοι οι λόγοι που το Καφενείο Καστέλλο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στο κέντρο της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/10/2025

Κάτι τρέχει στο εμπορικό κέντρο Λαιμού, στο Κολωνάκι

Νέες αφίξεις αναμένονται στο πάντοτε ενδιαφέρον σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

Μπουφές την Κυριακή: Ταρατσάτο brunch με θέα Ακρόπολη στο Rodopou & Beyond

Το εστιατόριο του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue μας συστήνει τη δική του εκδοχή brunch, σε συνδυασμό με φανταστική θέα.

Στου Ψυρρή παίζει ένα από τα πιο urban cool μέρη της Αθήνας

Νόστιμη κουζίνα, listening bar, ανοιχτόκαρδος χώρος, κοσμοπιλίτικη εσάνς, όμορφη αυλή, όλα σε ένα.

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.

Το Ex Machina γίνεται 2 ετών και το γιορτάζει με έναν εκλεκτό καλεσμένο

Δύο κεράκια στην τούρτα για το sui generis εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά, με ένα ξεχωριστό dinner στις 25 Οκτωβρίου.

Στο 'Dopios Glyfada' για μεζεδοφαγία με φαντασία κι εντοπιότητα διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια

Δεύτερη έδρα για το δημοφιλές new style μεζεδοπωλείο που συνεχίζει το ταξίδι του στα νότια προάστια της πόλης.