Οινικός οδηγός: Τα κρασιά που προτείνουμε για το γιορτινό τραπέζι

Φτιάξαμε έναν wine guide τεσσάρων σταδίων, για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε κατάλληλα τα εορταστικά σας μενού. Οινικές συμβουλές που θα σας χρησιμεύσουν στο καλύτερο ταίριασμα του φαγητού με το κρασί. Μην ξεχάσετε μαζί με το κρασί να έχετε το δροσερό νερό της Γαλλίας, το Badoit, που είναι ιδανικό στον εμπλουτισμό των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των κρασιών.

Οινικός οδηγός: Τα κρασιά που προτείνουμε για το γιορτινό τραπέζι

Φτιάξαμε έναν wine guide τεσσάρων σταδίων, για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε κατάλληλα τα εορταστικά σας μενού. Οινικές συμβουλές που θα σας χρησιμεύσουν στο καλύτερο ταίριασμα του φαγητού με το κρασί. Μην ξεχάσετε μαζί με το κρασί να έχετε το δροσερό νερό της Γαλλίας, το Badoit, που είναι ιδανικό στον εμπλουτισμό των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των κρασιών.

#1 Αφρώδες καλωσόρισμα

Το απόλυτο εορταστικό κρασί έχει φυσαλίδες. Υπάρχουν πολλά και καλά ελληνικά ξηρά αφρώδη, όπως το Ασύρτικο της Σαντορίνης ή το Ξινόμαυρο του Αμυνταίου, για να σερβίρετε στην αρχή στους καλεσμένους σας. Οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες δίνουν αμέσως το γιορτινό σύνθημα και η καλή οξύτητα προετοιμάζει τον ουρανίσκο για την απόλαυση του δείπνου.

Προτείνονται: Santo Wines - Sparkling Santo Brut (Ασύρτικο), Καρανίκα Brut Cuvee Speciale ­(Ξινόμαυρο)

#2 Ορεκτικά με λευκό ­παρτενέρ

Τα γιορτινά πρώτα πιάτα είναι συνήθως πληθωρικά. Οι σαλάτες περιέχουν φρούτα, όπως ρόδια και πορτοκάλια, ξηρούς καρπούς αλλά και αρωματικά τυριά. Σε όλες αυτές τις γεύσεις ταιριάζουν εξαιρετικά τα λευκά κρασιά, με έναν όμως σημαντικό διαχωρισμό. Για τα ελαφριά πιάτα προτιμήστε ένα δροσερό κι ευχάριστο Μοσχοφίλερο ή μια ευκολόπιοτη Μαλαγουζιά. Στην περίπτωση που έχετε έντονες και λιπαρές γεύσεις, όπως π.χ. καπνιστό χέλι, τότε προτιμήστε ένα λευκό που έχει περάσει από βαρέλι, όπως το Ασύρτικο και η Βηλάνα. ­

Προτείνονται:
Semeli Νασιάκος Μαντινεία 2017 (Μοσχοφίλερο), Κτήμα Μωραΐτη Μαλαγουζιά 2017 (Μαλαγουζιά), Assyrtiko Barrel Aged 2016 (Ασύρτικο), Βηλάνα Βαρέλι Κτήμα Λυραράκη 2017 (Βηλάνα), Aρμύρα Skouras chardonnay (Μαλαγουζιά)

Οινικός οδηγός: Τα κρασιά που προτείνουμε για το γιορτινό τραπέζι - εικόνα 1

#3 Εορταστικός ερυθρός σύντροφος

Για τους κλασικούς, που θα ετοιμάσουν γαλοπούλα με γέμιση από κιμά, κάστανα και κουκουνάρια, δεν υπάρχει καλύτερο ντουέτο από ένα Ξινόμαυρο Νάουσας. Τα αρώματα κόκκινων φρούτων και οι στρογγυλές τανίνες λιώνουν μαζί με το εορταστικό πουλερικό. Ενώ για εκείνους που θα επιλέξουν να μαγειρέψουν χοιρινό μαζί με φρούτα, η απάντηση είναι ένα μαλακό Αγιωργίτικο.

Προτείνονται: Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Terroir 2004 (Αγιωργίτικο), Καλή Ρίζα Κυρ-Γιάννη (Ξινόμαυρο), Skouras Νεμέα Grand Cuvee (Αγιωργίτικο)

#4 Τυριά, γλυκά κι επιδόρπια κρασιά

Το φινάλε συνήθως περιλαμβάνει πλατό τυριών με έντονη γεύση, όπως το stilton, το blue cheese και το Camembert. Ταιριάζουν με έντονα γλυκά κρασιά, όπως το Μοσχάτο Σάμου και Λήμνου. Όσο για το γλυκό, αν είναι κορμός ή κάποιο γλυκό με σοκολάτα, σύκο και σταφίδες, τότε βάλτε δίπλα του ένα εκρηκτικό Vinsanto Σαντορίνης.

Προτείνονται: Samos Anthemis 2012 (Μοσχάτο Σάμου), Μοσχάτος Λήμνου Χατζηγεωργίου 2017 (Μοσχάτο Λήμνου), Vinsanto Γαβαλά 2008 (Vinsanto Σαντορίνης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/09/2025

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.

Η Ταβέρνα της Ερμού έρχεται και είναι ό,τι λέει το όνομά της

Τι ακριβώς ετοιμάζει η Ergon στην καρδιά της Αθήνας.

Το Saint’s by Mpoumpou σερβίρει burger που κολάζει κι άγιο

Ένα funky pop μαγαζί με γευστικό focus στο smash burger κάνει τη διαφορά στο Νέο Ψυχικό.

Επιστροφή στο Manko Athens, για λίγο ακόμη καλοκαίρι

Το δημοφιλές σποτ του One&Only Aesthesis παρατείνει την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, σε ένα σκηνικό κοσμοπολίτικης γεύσης και φινέτσας.