Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι

Τα κρασοβάρελα κι οι γάστρες στη θέση τους και τα όργανα καθ' οδόν: στην ιστορική ταβέρνα της Πλατείας Θεάτρου θα βρεθούν δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι

Τα κρασοβάρελα κι οι γάστρες στη θέση τους και τα όργανα καθ' οδόν: στην ιστορική ταβέρνα της Πλατείας Θεάτρου θα βρεθούν δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι - εικόνα 1

Από το 1927 έδιναν κι έπαιρναν τα καρτούτσα, οι φασολάδες, οι ρέγγες, οι γαρδούμπες και τα μαγειρευτά στην «Κληματαριά», το οινομαγειρείο που έστησε ο κύριος Γεροδήμος κάτω από τη Βαρβάκειο, δίπλα στα δερματάδικα, τα τσαγκαράδικα, τα εργαστήρια και τις βιοτεχνίες του Ψυρρή. Μερακλής ο ίδιος, θέλησε να το μετατρέψει σε διασκεδαστήριο, ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊωάννου πέρασαν από εκεί με τις ορχήστρες τους και μαζί με τους μπουζουκο-μπαγλαμάδες ήρθαν κι οι μηνύσεις και το σχετικό κυνήγι από τη χωροφυλακή.

Το 1961, όταν έκλεισε το εστιατόριο «Κοσμικό» της Ομόνοιας, αναζήτησε εκεί στέγη ως «Νέο Κοσμικό», αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Το όνομα που είχε σταμπαριστεί στην καρδιά του κόσμου ήταν η «Κληματαριά» και σε αυτό επέστρεψε στην επόμενη φάση, έπειτα από άλλη μία βραχύβια απόπειρα μετονομασίας, όταν το χώρο πήραν το 1996 η Μαρία Σώτου και ο Περικλής Σπυρίδων και τον ξαναζωντάνεψαν, δουλεύοντάς τον για πρώτη φορά και βράδυ και συνεχίζοντας (και) τη μουσική του παράδοση.

Η «Κληματαριά» κλείνει τα 90 με ένα διήμερο γλέντι - εικόνα 2

Το ένα μέρος της –καινούργιας, με παλιά δαντέλα– συνταγής έχει κατσαρόλες, ταψιά και γάστρες, και μαζί τους αρνάκι με κολοκυθάκια, κότσι με πατάτες, γεμιστά, μελιτζάνες γιαχνί και «καρνίγερι», ένα είδος μουσακά δικής τους έμπνευσης, χωρίς μπεσαμέλ, με τυριά και φρέσκια ντομάτα. Το άλλο, μια και ο Περικλής εκτός από φυσικός είναι και μουσικός, έχει ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και λαϊκά, ενίοτε λίγο… πειραγμένα, πάντα με φόντο τα κρασοβάρελα.

Έτσι την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, οπότε και η ιστορική «Κληματαριά» γιορτάζει τα 90 της χρόνια με ένα μεγάλο διήμερο γλέντι, από τις 8.30 μ.μ. και μετά θα βρεθούν στην Πλατεία Θεάτρου δεκάδες μουσικοί που έχουν περάσει από εκεί: ο σταρ του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο «Χαΐνης» Δημήτρης Αποστολάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο κιθαρίστας Δημήτρης Λάππας, οι Ρεμπελέτικο, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Νίκος Σαραγούδας, η Κατερίνα Τσιρίδου και όχι μόνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κληματαριά

Πλατεία θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/12/2025

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", ανέδειξε για πέμπτη χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με μια λαμπερή τελετή απονομής την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού.

Ένα μητροπολιτικό bar restaurant με ελληνική ψυχή στον Πειραιά

Προορισμός εκλεκτής καλοφαγίας για όσους βολτάρουν στο μεγάλο λιμάνι.