Δοκίμιο νέας ελληνικής κουζίνας στο «Point a»

Στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Ηρώδειον», που αγαπάει πολύ την τέχνη, απέναντι από την Ακρόπολη, υπάρχει ένα ωραίο εστιατόριο που εξελίσσει την παράδοση.

Δοκίμιο νέας ελληνικής κουζίνας στο «Point a»

Στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Ηρώδειον», που αγαπάει πολύ την τέχνη, απέναντι από την Ακρόπολη, υπάρχει ένα ωραίο εστιατόριο που εξελίσσει την παράδοση με ψαγμένη, νέα ελληνική κουζίνα.

Δοκίμιο νέας ελληνικής κουζίνας στο «Point a» - εικόνα 1

Aν νομίζετε ότι ξέρετε άριστα την Αθήνα, πρέπει να κάνετε το τεστ του roof top με την καλύτερη θέα όχι μόνο του ίδιου του Παρθενώνα αλλά και του Μουσείου της Ακρόπολης. Λίγοι θα το περάσουν με επιτυχία, καθώς το restaurant-bar του ξενοδοχείου «Ηρώδειον» είναι από εκείνα τα διαμαντάκια που είναι άγνωστα στους πολλούς –Αθηναίους εννοώ, διότι οι ξένοι επισκέπτες πλειοψηφούν– αλλά αξίζουν όλη την προσοχή μας. Ε λοιπόν, το «Point a» απέχει μόλις 289 μέτρα από το ναό και 85 από το μουσείο, κι αυτό το πλασάρισμα προσφέρει μια καθηλωτική εικόνα της φωτισμένης νότιας πλευράς του αλλά και του χαριτωμένου ναού της Απτέρου Νίκης. Τώρα, που ανοίγεται στην πόλη, είναι καιρός να το γνωρίσετε.

Δοκίμιο νέας ελληνικής κουζίνας στο «Point a» - εικόνα 2

Οι επικεφαλής σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης βλέπουν με πολύ σύγχρονη και δημιουργική ματιά την ελληνική κουζίνα. Οι γεμιστές τους ντομάτες και πιπεριές, λ.χ., κρέμονται από ένα φυτό ή ακουμπούν σε «χώμα» από μαύρο ψωμί και συνδυάζουν την εντυπωσιακή εμφάνιση με μια πολύ πετυχημένη νεωτεριστική απόδοση της κωνσταντινουπολίτικης γλύκας. Το κλασικό χταπόδι με μακαρονάκι μετατρέπεται σε κόκκινα ραβιόλια γεμισμένα με το ραγού του χταποδιού, που το χρώμα τους μαρτυράει την πυκνή φυσική γεύση των συμπυκνωμένων χυμών του.

Ο εμπνευσμένος από την Κρήτη συνδυασμός ευγενώς αιχμηρών ασκορδουλάκων με καρπάτσιο παστού μπακαλιάρου δίνει μια ωραία σαλάτα με νεροκάρδαμο και ταιριαστή καλοκαιρινή τρούφα. Το έξυπνα σερβιρισμένο ιμάμ μπαϊλντί φέρει τα «χνάρια» των σεφ, καθώς έρχεται σκεπασμένο από στάχτη καπνιστής μελιτζάνας, χρειάζεται όμως περισσότερη γλύκα κρεμμυδιού για να πιάσει πιο γερά το νήμα της κλασικής γεύσης.

Δοκίμιο νέας ελληνικής κουζίνας στο «Point a» - εικόνα 3

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο «μουσακά στο σήμερα», καθώς το ωραίο πικάντικο ταρτάρ μοσχαριού χρειάζεται μπεσαμέλ για να πλησιάσει το πρωτότυπο. Η γέμιση του ναξιώτικου πατούδου γίνεται σεσκουλοντολμάς γεμιστός με ρύζι και συκωτάκι, δίπλα σ’ ένα μελωμένο κότσι αρνιού σερβίρισμένο με γλυκοπατάτα και ψητά σκόρδα. Κορυφαίο πιάτο η βελούδινη, ξινή κακαβιά με αχινό και ξινοτύρι Μυκόνου με μια ωραία σφυρίδα καπνισμένη με μυρωδικά του βουνού. Τέλος, πλάι σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πιάτα όπως το πολύ ωραίο σεβίτσε λαβράκι, ταιριασμένο με συριανό λουκούμι αρωματισμένο με τζίντζερ φαντάζουν πολύ ταιριαστά.

Στα γλυκά η μελόπιτα της Σίφνου με ανθότυρο και αβγά συμπληρώνεται από μια κρέμα βγαλμένη θαρρείς από κυψέλη, μαζί με άρωμα λευκής τρούφας και κουμκουάτ. Οι λουκουμάδες γίνονται τραγανά churros και σερβίρονται με απαλή μους ρυζόγαλου, λευκή σοκολάτα και σάλτσα φρούτων του δάσους. Οι chocomaniacs, τέλος, θα δουν το αντικείμενο του πόθου τους να έρχεται κρυμμένο μέσα σε φύλλο κάκτου μαζί με μαρμελάδα φραγκόσυκου, που ξεπροβάλλει μέσα από σοκολατένιο χώμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.