Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα;

Στο «Lagom», που θα ανοίξει σύντομα στη Βουλιαγμένη, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Σταμάτη Μαρμαρινού συναντά ένα ανερχόμενο σκανδιναβικό modus vivendi. Λεπτομέρειες εντός.

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα;

Στο «Lagom», που θα ανοίξει σύντομα στη Βουλιαγμένη, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Σταμάτη Μαρμαρινού συναντά ένα ανερχόμενο σκανδιναβικό modus vivendi.

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα; - εικόνα 1
Τόνος με ταρτάρ χωριάτικης σαλάτας, κινόα, ψητό καρπούζι και σορμπέ αγγούρι

«Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται» σημαίνει μέσες άκρες «Lagom» στα σουηδικά. Είναι μια λέξη συνδεδεμένη με ένα lifestyle ηρεμίας και ισορροπίας, ένα σκανδιναβικό… «παν μέτρον άριστον», τρόπον τινά. Το οποίο, πέρα από το ότι συζητιέται αρκετά τελευταία τόσο σαν στιλιστική τάση όσο και σαν ένα ευρύτερο modus vivendi, δίνει το όνομά του στο καινούργιο εστιατόριο που θα αποκαλύψουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλιαγμένη ο Αντώνης Βορδώνης (βλ. ξενοδοχείο «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες), ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός, που έχει, αναμενόμενα, διαμορφώσει το –καθ’ όλα ελληνικό– γευστικό προφίλ του χώρου, ο Άρης Γούτος και ο Άγγελος Αγγελίδης (βλ. «Rumors», στην Βουλιαγμένη και αυτό).

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα; - εικόνα 2
Ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός

Με τέσσερις διαφορετικές βεράντες/επίπεδα και μοντέρνων τόνων, λιτή αισθητική, το «Lagom» θα προτείνει μια σειρά από γεύσεις που παίζουν με την παράδοση και την οικειότητα, όπως για παράδειγμα τα τραγανά μουσακαδάκια (κεφτέδες με γέμιση μουσακά και κρούστα panko), μια «άλλη» αθηναϊκή σαλάτα μεταμορφωμένη σε ταρτάρ, ένα πεϊνιρλί γεμιστό με γαρίδες σαγανάκι ή εικονικά ραβιόλια από τόνο με γέμιση κινόα-χωριάτικη σαλάτα-καρπούζι. Άλλα πιάτα που έχει στα σκαριά ο ταλαντούχος σεφ για το νέο project, και τα οποία δεν θα αργήσουμε να δοκιμάσουμε, είναι το γαμοπίλαφο με παλαιωμένο ρύζι acquerello, σαφράν, λεμόνι κονφί και στάκα και το παστίτσιο με κιμά από χταπόδι και τσορίθο. Μέχρι να επιστρέψω με πιο αναλυτική ανταπόκριση, να σας πω ότι στο πρώτο από τα παραπάνω ντεκ, θα μπορείς να πιεις το κρασί σου – η wine list μετράει εξήντα ετικέτες, με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του ελληνικού αμπελώνα– και να τσιμπήσεις κάτι. Edamame με αβγοτάραχο και λεμόνι κονφί, ας πούμε. Ή spring rolls με γέμιση ντοματοκεφτέ.

i Lagom, Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 2109670099

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
11/07/2025

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.

Knack & Snack: Η νέα πιτσαρία του Κεραμεικού είναι και στούντιο τέχνης

Γαστρονομική άφιξη με art vibe στο κέντρο της Αθήνας που ήδη προκαλεί (πολύ) θετικές εντυπώσεις.