Ο Ferran Adria έρχεται στην Αθήνα!

O Μεγάλος Αλχημιστής της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο των Estrella Damm Gastronomy Congress.

Ο Ferran Adria έρχεται στην Αθήνα!

O Μεγάλος Αλχημιστής της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο των Estrella Damm Gastronomy Congress.

Ο Ferran Adria έρχεται στην Αθήνα! - εικόνα 1

Η εμβληματική μπύρα της Βαρκελώνης, η «Estrella Damm», είναι στενά συνδεδεμένη με τη γαστρονομία διοργανώνοντας εδώ και 3 χρόνια τα Estrella Damm Gastronomy Congress. Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση που διερευνά την δημιουργικότητα και την καινοτομία στην γεύση και στις 11 Ιουνίου το συνέδριο έρχεται στην Αθήνα σ ένα μοναδικό event με καλεσμένο τον Μεγάλο Αλχημιστή της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής Ferran Adria.

Ο σεφ που άλλαξε ριζικά την αντίληψη μας για τη σύγχρονη γαστρονομία, και που κατάφερε να αναδείξει το εστιατόριό του το «El Bulli» 5 φορές καλύτερο στον κόσμο κατέχοντας το ρεκόρ της πρωτιάς στο θεσμό των World's 50 Best Restaurants. Και όμως, μέχρι να γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό των New York Times to 2003, o Ferran ξεκίνησε ταπεινά την καριέρα του πλένοντας πιάτα το 1980 στο εστιατόριο ενός ισπανικού ξενοδοχείου όπου και έκανε την πρώτη του μαθητεία στην κλασσική ισπανική κουζίνα. Ευτυχώς συνέχισε την καριέρα του σαν μάγειρας στο στρατό το1984 και 3 χρόνια αργότερα βρήκε δουλειά στην κουζίνα του «El Bulli» του οποίου έγινε ο επικεφαλής σεφ μετά από 18 μήνες! Το 1987 συνέβη κάτι που άλλαξε τη ζωή του Adria.

Ο Ferran Adria έρχεται στην Αθήνα! - εικόνα 2

Το 1987 παρακολούθησε στη Νίκαια την διάλεξη το 3άστερου Γάλλου σεf Jacques Maximin, που όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει γι αυτόν δημιουργικότητα απάντησε πολύ λακωνικά «δημιουργικότητα σημαίνει να μην αντιγράφεις». Μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε ριζικά την κουζίνα του εστιατορίου του μετατρέποντας το σε τόπο προσκυνήματος των γκουρμέ και των σεφ ολόκληρου του πλανήτη. Και το ΄κανε μ έναν τρόπο χωρίς προηγούμενο που κυριολεκτικά τοποθετεί τη σύγχρονη γαστρονομία στην προ και στην μετά Ferran Adria εποχή.

Ο Ferran Adria έρχεται στην Αθήνα! - εικόνα 3

Οπότε οι χαρακτηρισμοί εφευρέτης ρηξικέλευθης γαστριμαργικής χαράς, αλχημιστής επαναστατικών γαστρονομημάτων, προβοκάτορας του γευστικού συντηρητισμού είναι απολύτως θεμιτοί γι αυτόν τον σεφ που συγκλόνισε τον κόσμο. Με την εικονοκλαστική, δημιουργική του τρέλα κατάφερε να μετατρέψει την πιο βασική, οικεία απόλαυση της ζωής σαν το καλό φαγητό, σε μια άκρως αισθησιακή εμπειρία ιντελεκτουέλ αισθητικής απόλαυσης. Αποδομώντας γνωστές κλασσικές σπεσιαλιτέ και αναδομώντας τις, βλέποντας τις γεύσεις από πολλές οπτικές γωνίες, ανέλυε, και έψαχνε την αλήθεια των πραγμάτων συνδυάζοντας κατόπιν με τέτοιους τρόπους που, ενώ θύμιζαν την αρχική ιδέα ήταν την ίδια στιγμή τόσο διαφορετικά.

Ο Ferran Adria έρχεται στην Αθήνα! - εικόνα 4
«El Bulli Foundation»

Με αφρούς και ζελατίνες, σφαιροποιήσεις και κρύο - μαγειρική σε υγρό άζωτο - δημιουργούσε έναν κόσμο ατέλειωτου παιχνιδιού, σερβίροντας τις σπεσιαλιτέ του σε απρόσμενες υφές, ενώ την ίδια στιγμή η ραφιναρισμένη ένταση χτυπούσε κόκκινο. Κατάφερε μάλιστα να αναγνωριστεί και επισήμως η μαγειρική του ως Τέχνη αφού το 2007 προσκλήθηκε από την σημαντικότερη έκθεση Μοντέρνας Τέχνης, την Documenta, να συμμετάσχει όχι σαν μάγειρος αλλά σαν καλλιτέχνης.

Η δοξασμένη πορεία του «El Bulli» σαν εστιατόριο τελείωσε στις 30 Ιουλίου το 2011, και συνεχίζει πλέον σαν φορέας γνώσης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ρέθυμνο: Μια ιστορία οίνου και γαστρονομικού πλούτου

Με αγροτικά project που προσεγγίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και διαμαντάκια της κρητικής γης που διεκδικούν θέση στις καρδιές και τα πιάτα μας, το τοπίο του Ρεθύμνου γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
01/12/2022

Αν ο foodie δεν πάει στον σεφ, πάει o σεφ στον foodie…

Γιατί οι σεφ "ξεσπιτώνονται" μαγειρεύοντας ως φιλοξενούμενοι σε κανονικές ή αυτοσχέδιες ενίοτε κουζίνες; Βρεθήκαμε σε μια σειρά γαστρονομικά happening στο εξωτερικό και καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την αμεσότητα κουζίνας-σάλας που θέλει τους μάγειρες να βγαίνουν από το "καβούκι" τους.

Casserole

Ένα χαριτωμένο ελληνικό μπιστρό στην ευρύτερη διοίκηση πρωτευούσης, που θα έλεγαν κι οι παλιότεροι, είναι από τις καλύτερες προτάσεις στην πέρα ανατολική πλευρά των Αθηνών.

Θamõn

Ένα cool και στιλάτο μικρό ρεστοράν συντονίζει εδώ και λίγους μήνες τα Γιάννενα στους ρυθμούς μιας "γαλανόλευκης" μπιστρονομίας, ιδιαίτερα γοητευτικής και καλοβαλμένης.

"Ποιο εστιατόριο θα ήθελα να έχω ανοίξει": 4 σεφ και restaurateurs απαντούν

4 σημαντικοί εκπρόσωποι της αθηναϊκής εστίασης μιλούν για εκείνα τα μέρη που θα ήθελαν οι ίδιοι να έχουν φτιάξει. Και δεν είναι ασφαλώς τα δικά τους.

Panettone al Parmigiano & Pepe Sichuan, ένα αναπάντεχο deli!

Ένα "αλμυρό" panettone ίσως ακούγεται παράξενα… μέχρι να δοκιμάσεις αυτή τη νέα παραλλαγή του γνήσιου μιλανέζικου panettone Mito21, που έκλεψε πέρσι τις εντυπώσεις.

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2022: Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής που τίμησε τη γαστρονομική εξέλιξη της Μεγαλονήσου

Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου απονεμήθηκαν για δεύτερη φορά την Τετάρτη 23/11, από το Αθηνόραμα και τον Φιλελεύθερο, στο ξενοδοχείο "Four Seasons" της Λεμεσού.