Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο

Μόλις πέντε μήνες έχει δέσει τη βάρκα του στο εστιατόριο «Αφρόψαρο» ο ικανότατος σεφ Γιάννης Στανίτσας και βρέθηκε με τα δίχτυα του γεμάτα από ψαροφάγους, που φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τις προτάσεις του.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο

Μόλις πέντε μήνες έχει δέσει τη βάρκα του στο εστιατόριο «Αφρόψαρο» ο ικανότατος σεφ Γιάννης Στανίτσας και βρέθηκε με τα δίχτυα του γεμάτα από ψαροφάγους, που φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τις προτάσεις του.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 1

Σάββατο μεσημέρι δεν έπεφτε καρφίτσα. Η πρώτη εικόνα της αυλής σε καλεί να βάλεις βατραχοπέδιλα και να βουτήξεις, καθώς ένα τεράστιο ψάρι σε γκράφιτι από τον Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Alex Martinez στολίζει τον τοίχο. Τολμηρή κι ευχάριστη αντίστιξη με τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο δάπεδο. Η θάλασσα συνεχίζει να πλημμυρίζει την κομψή σάλα στις γκρι και μπλε αποχρώσεις του πετρώδους βυθού (οι ψαροντουφεκάδες ξέρουν, εκεί βρίσκονται τα ψάρια), η ανοιχτή κουζίνα με το μεγάλο γρανιτένιο πάσο επιτρέπει πλήρη οπτική επαφή με τα διαδρατιζόμενα στις μαρμίτες και στα τηγάνια, η μαρμάρινη ψαριέρα με τα ολόφρεσκα ψάρια στην είσοδο κρατάει την παράδοση – «διάλεξε ό,τι σου αρέσει κι εμείς είμαστε εδώ». Το μενού δεν λέει «όχι» στα κλασικά της ψαροφαγίας, αλλά αφήνει ταυτοχρόνως ανοιχτές τις πόρτες και σε πιο προχωρημένες ψαρο­δημιουργίες, όπως και στα αλίπαστα και τα ωμά (chef de cuisine o Κωνσταντίνος Γεωργίου).

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 2

Το καλωσόρισμα του σεφ ήταν μια ορεκτικότατη μους πιπεριάς Φλωρίνης αρωματισμένη με κύμινο. Η ταραμοσαλάτα με τρίμμα αβγοτάραχου που ακολούθησε συνοδευόταν με ένα αφράτο, νοστιμότατο ψωμάκι ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς­, που βρήκε στην ταραμοσαλάτα μια ήσυχη, βελούδινη συντροφιά με μετρημένη οξύτητα. Αποκάλυψη η σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, ξινόγλυκο τυρί Ελασσόνας, αποξηραμένο πεπόνι και σος από βαλσάμικο. Ένας δυνατός και πολύ επιτυχημένος συνδυασμός του γλυκού, του αλμυρού, του όξινου και του ξιδάτου, με το αποξηραμένο πεπόνι να προσθέτει αναπάντεχο άρωμα και υφή. Το λαβράκι καρπάτσιο με ξύσμα εσπεριδοειδών είναι ένα ωραίο ωμό, με μετρημένα αρώματα που δεν καπελώνουν τη φυσική γλυκύτητα του ψαριού.

Πολύ δελεαστική η περιγραφή της τραχανόπιτας με γαρίδες, μαύρο και λευκό ταραμά αλλά και σπαράγγια θάλασσας, απέδωσε λίγο λιγότερη θαλασσινή γεύση από όση περιμέναμε. Ξεχωριστή ιστορία ο μπακαλιάρος φρικασέ με μυρώνια, καυκαλήθρες και λευκή σάλτσα. Ένα πιάτο κομψό, με εαρινή βοτανική διάθεση και λεπτεπίλεπτη γεύση, ενώ τα μπαρμπούνια στη σχάρα είχαν προσεκτικό και όσο πρέπει απαλό ψήσιμο.

Τέλος, από τις πολλές γλυκές προτάσεις ξεχωρίσαμε τον μπακλαβά με κουκουνάρι και παγωτό καϊμάκι και την ανάλαφρη μους λεμόνι.

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, 2102723000. Τιμή: € 20-25.

ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 3

Εξαιρετική η signature σκορπίνα κριθαρότο: οι χυμοί του ψαριού ποτίζουν ιδανικά το μελωμένο ζυμαρικό και η ευωδιά της θάλασσας τυλίγει υπέροχα το πιάτο.

Προχωρημένες ψαροδημιουργίες στο Νέο Ηράκλειο - εικόνα 4

Η Αθηναϊκή με φρέσκο μπακαλιάρο, φτιαγμένη με το δικό τους λιτό τρόπο και αρτυμένη με λίγο λεμονάκι και λίγο αλατοπίπερο, αναδεικνύει τα φυσικά αρώματα του ψαριού.

Περισσότερες πληροφορίες

Αφρόψαρο

Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.