Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Έχοντας ήδη μπει για τα καλά στη Σαρακοστή και ενώ η άνοιξη μας καλεί να αφήσουμε το βουνό και να τραβήξουμε προς θάλασσα, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα ειδικά για τους οπαδούς της ψαροφαγίας.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Με τη Σαρακοστή ante portas και την άνοιξη να μας τραβάει από το μανίκι, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα ειδικά για τους οπαδούς της ψαροφαγίας, που αποτελεί και φέτος δυνατή τάση στην πόλη, από το κέντρο και τις παραλίες μέχρι απρόσμενες συνοικίες με εστιατόρια και ταβέρνες-προορισμός.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά - εικόνα 1

Tα τελευταία χρόνια η έξοδος για ψάρι έχει πάψει να αποτελεί συνώνυμο της βόλτας παρά θίν’ αλός. Νέοι επιχειρηματίες μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους από τις παραλίες στην ενδοχώρα κι έστησαν ψαρομάγαζα που φυσάνε, κλασικοί παίκτες επέλεξαν το αθηναϊκό κέντρο, τα βόρεια, τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια της Αττικής ως έδρα για τα παλιά, γνωστά μαγαζιά τους. Η πολύ καλή ποιότητα, οι σωστές τιμές και το ωραίο περιβάλλον συντέλεσαν ώστε το νέο αυτό κύμα των εστιατορίων για ψάρι να αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά - εικόνα 2

Τάση που επιβλήθηκε από την αρχή της κρίσης ήταν βεβαίως τα μικρόψαρα, που στα χέρια των νέων σεφ έγιναν δημιουργίες περιωπής κι εκτιμήθηκαν δεόντως. Τα μαγειρευτά με ψάρια, ασυνήθιστη ιστορία στην ελληνική κουζίνα και ακόμη περισσότερο στους επαγγελματικούς χώρους εστίασης, κέρδισαν επίσης έδαφος κι εξακολουθούν να παίζουν γερά. Λίγο μεταγενέστερη αγάπη τα έθνικ ωμά, σασίμι, σεβίτσε, ταρτάρ, καρπάτσιο, αλλά και τα δικά μας κλασικά, μαρινάτος γαύρος και σαρδέλα, λακέρδα, ενώ κάποιοι φτιάχνουν και δικά τους καπνιστά – η πρόβλεψη είναι πως το είδος έχει δρόμο μπροστά του και δυνατότητες εξέλιξης.

Τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά - εικόνα 3

Φέτος, πάντως, τα μεγάλα πρώτα ψάρια ξαναπαίρνουν κεφάλι: ροφοί, φαγκριά, συναγρίδες, σφυρίδες επαναλανσάρονται ευθαρσώς ως «κράχτες» στα μαγαζιά – ίσως κάποιοι ποντάρουν στο μικρό κοινό που μπορεί ή ίσως κάποιες παρέες ενώνουν δυνάμεις για να απολαύσουν ένα μεγάλο και ωραίο ψάρι μοιράζοντας το κόστος. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της δημοφιλίας των μεγάλων ψαριών­, αναπτύσσεται περαιτέρω η τάση «head to tail», το να αξιοποιείς όλα τα κομμάτια του ψαριού, καθένα με διαφορετικό τρόπο, στο ίδιο γεύμα: η παρέα παραγγέλνει ένα μεγάλο ψάρι­ και το κεφάλι γίνεται σούπα, τα μάγουλα αχνιστά, η ουρά σασίμι, η μέση στη σχάρα – και πάει λέγοντας!

Τέλος, μου φαίνεται πολύ δελεαστική η πρακτική όχι μόνο να διαλέγεις το ψάρι σου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα σου το μαγειρέψουν: γεμιστό, στιφάδο, στον αχνό, στον ατμό κ.λπ. Εξατομίκευση κι εκδημοκρατισμός στη γεύση λοιπόν!

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας στα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.