Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Με αφορμή τον ερχομό του για μια γαστρονομική βραδιά με άρωμα τρούφας στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, μιλήσαμε με τον χρυσοσκουφάτο και αστεράτο Γάλλο σεφ.

Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Με αφορμή τον ερχομό του για μια γαστρονομική βραδιά με άρωμα τρούφας στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, στις 24/2, μιλήσαμε με τον χρυσοσκουφάτο και αστεράτο Γάλλο σεφ που έχει αφήσει με την ανάλαφρη, ραφινάτη κουζίνα του το γαστρονομικό του αποτύπωμα στην εστιατορική σκηνή της πόλης.

Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου» - εικόνα 1

Τι λειτούργησε ως έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη μαγειρική;
Από πολύ μικρός ήθελα­ να γίνω μάγειρας. Τρελαινόμουν να τρώω και να ανακαλύπτω όλα τα αρώματα της γης και της θά­λασσας. Γι’ αυτό ακολούθησα το επάγγελμά μου με μεγάλο πάθος.

Από πού αντλείτε ιδέες;
Η πηγή της έμπνευσής μου είναι στην ουσία η αγορά. Η επαφή μου με τα υλικά είναι εκείνη που πυροδοτεί τις μαγειρικές μου αναζητήσεις.

Υπάρχουν κάποια πιάτα που θεωρείτε signature;
Η κουζίνα μου βασίζεται στο ελαιόλαδο, στα λαχανικά και τα βότανα. Έχω δημιουργήσει τόσες συνταγές στην καριέρα μου που δυσκολεύομαι να επιλέξω... Ένα πιάτο που μου αρέσει πολύ, πάντως, είναι το φουαγκρά με κολοκύθα, λεμόνι και ­τζίντζερ.

Με ποια εστιατόρια συνεργάζεστε αυτόν τον καιρό;
Συνεργάζομαι με τον σεφ Alain llorca (2 αστέρια Michelin) στο εστιατόριό τoυ στο Vallauris στην Côte d’Azur ως σύμβουλος σεφ. Είμαι επίσης σύμβουλος σεφ ενός λιβανέζικου ομίλου με τέσσερις έδρες: μια κεντρική κουζίνα όπου γίνονται οι προετοιμασίες για όλα τα εστιατόρια, ένα θαλασσινό εστιατόριο, ένα με fusion κουζίνα κι ένα μεξικάνικο.

Τι κρατάτε από τον καιρό που ­περάσατε στην Ελλάδα;
Το πρώτο είναι ότι μου επέτρεψε­ να αποκτήσω από ένα αστέρι Michelin σε τρία διαφορετικά εστιατόρια σε περίοδο τεσσάρων χρόνων, πράγμα πολύ σπάνιο και δύσκολο να πραγματοποιηθεί – μόνο πέντε σεφ στην Ευρώπη το έχουν πετύχει. Το δεύτερο είναι η γνωριμία μου με τους Έλληνες, που τους λατρεύω. Η Ελλάδα είναι για μένα δεύτερη πατρίδα. Γι’ αυτό και μιλάω ελληνικά. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να μάθω αυτήν την εκπληκτική γλώσσα. Λατρεύω, τέλος, την ελληνική κουζίνα για τη μεγάλη ποικιλία των υλικών της.

Έχετε σκοπό να επιστρέψετε ­κάποια στιγμή;
Η τελευταία μου συνεργασία στην Ελλάδα ήταν με τον καλό μου φίλο Γιάννη Μπαξεβάνη. Κάναμε από κοινού μια επιμέλεια στο «Eagles Palace» στη Χαλκιδική. Δεν έχω προγραμματίσει κάποιο καινούργιο project, μόνο κάποιες επισκέψεις για να δω τη χώρα και τους φίλους μου.

Πόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα ταξίδια στη διαμόρφωση της κουζίνας σας;
Μου έχουν προσφέρει ατελείωτο­ πλούτο γαστρονομικών εμπειριών­. Τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Σε οδηγούν στο να ανακαλύψεις πολιτισμούς­, προϊόντα, τεχνικές... Όταν επιστρέφεις, η έμπνευση αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Σας επηρέασε ο πρόσφατος ­θάνατος του Paul Bocuse;
Ο θάνατος του Paul Bocuse ήταν ένα σοκ για το επάγγελμά μας. Ήταν πρωτοπόρος. Σε εκείνον οφείλουμε το πού βρισκόμαστε τώρα. Έχετε το σεβασμό μας, κύριε Paul.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.