Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Με αφορμή τον ερχομό του για μια γαστρονομική βραδιά με άρωμα τρούφας στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, μιλήσαμε με τον χρυσοσκουφάτο και αστεράτο Γάλλο σεφ.

Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Με αφορμή τον ερχομό του για μια γαστρονομική βραδιά με άρωμα τρούφας στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, στις 24/2, μιλήσαμε με τον χρυσοσκουφάτο και αστεράτο Γάλλο σεφ που έχει αφήσει με την ανάλαφρη, ραφινάτη κουζίνα του το γαστρονομικό του αποτύπωμα στην εστιατορική σκηνή της πόλης.

Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου» - εικόνα 1

Τι λειτούργησε ως έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη μαγειρική;
Από πολύ μικρός ήθελα­ να γίνω μάγειρας. Τρελαινόμουν να τρώω και να ανακαλύπτω όλα τα αρώματα της γης και της θά­λασσας. Γι’ αυτό ακολούθησα το επάγγελμά μου με μεγάλο πάθος.

Από πού αντλείτε ιδέες;
Η πηγή της έμπνευσής μου είναι στην ουσία η αγορά. Η επαφή μου με τα υλικά είναι εκείνη που πυροδοτεί τις μαγειρικές μου αναζητήσεις.

Υπάρχουν κάποια πιάτα που θεωρείτε signature;
Η κουζίνα μου βασίζεται στο ελαιόλαδο, στα λαχανικά και τα βότανα. Έχω δημιουργήσει τόσες συνταγές στην καριέρα μου που δυσκολεύομαι να επιλέξω... Ένα πιάτο που μου αρέσει πολύ, πάντως, είναι το φουαγκρά με κολοκύθα, λεμόνι και ­τζίντζερ.

Με ποια εστιατόρια συνεργάζεστε αυτόν τον καιρό;
Συνεργάζομαι με τον σεφ Alain llorca (2 αστέρια Michelin) στο εστιατόριό τoυ στο Vallauris στην Côte d’Azur ως σύμβουλος σεφ. Είμαι επίσης σύμβουλος σεφ ενός λιβανέζικου ομίλου με τέσσερις έδρες: μια κεντρική κουζίνα όπου γίνονται οι προετοιμασίες για όλα τα εστιατόρια, ένα θαλασσινό εστιατόριο, ένα με fusion κουζίνα κι ένα μεξικάνικο.

Τι κρατάτε από τον καιρό που ­περάσατε στην Ελλάδα;
Το πρώτο είναι ότι μου επέτρεψε­ να αποκτήσω από ένα αστέρι Michelin σε τρία διαφορετικά εστιατόρια σε περίοδο τεσσάρων χρόνων, πράγμα πολύ σπάνιο και δύσκολο να πραγματοποιηθεί – μόνο πέντε σεφ στην Ευρώπη το έχουν πετύχει. Το δεύτερο είναι η γνωριμία μου με τους Έλληνες, που τους λατρεύω. Η Ελλάδα είναι για μένα δεύτερη πατρίδα. Γι’ αυτό και μιλάω ελληνικά. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να μάθω αυτήν την εκπληκτική γλώσσα. Λατρεύω, τέλος, την ελληνική κουζίνα για τη μεγάλη ποικιλία των υλικών της.

Έχετε σκοπό να επιστρέψετε ­κάποια στιγμή;
Η τελευταία μου συνεργασία στην Ελλάδα ήταν με τον καλό μου φίλο Γιάννη Μπαξεβάνη. Κάναμε από κοινού μια επιμέλεια στο «Eagles Palace» στη Χαλκιδική. Δεν έχω προγραμματίσει κάποιο καινούργιο project, μόνο κάποιες επισκέψεις για να δω τη χώρα και τους φίλους μου.

Πόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα ταξίδια στη διαμόρφωση της κουζίνας σας;
Μου έχουν προσφέρει ατελείωτο­ πλούτο γαστρονομικών εμπειριών­. Τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Σε οδηγούν στο να ανακαλύψεις πολιτισμούς­, προϊόντα, τεχνικές... Όταν επιστρέφεις, η έμπνευση αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Σας επηρέασε ο πρόσφατος ­θάνατος του Paul Bocuse;
Ο θάνατος του Paul Bocuse ήταν ένα σοκ για το επάγγελμά μας. Ήταν πρωτοπόρος. Σε εκείνον οφείλουμε το πού βρισκόμαστε τώρα. Έχετε το σεβασμό μας, κύριε Paul.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.