O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του

Δυνατό το χειμερινό μενού του «Balthazar»: το γοητευτικά αρχοντικό bar-restaurant της οδού Τσόχα δεν χρειάζεται να μπει σε ρυθμό γιορτών – είναι ήδη εκεί.

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του

Δυνατό το χειμερινό μενού του «Balthazar»: το γοητευτικά αρχοντικό bar-restaurant της οδού Τσόχα δεν χρειάζεται να μπει σε ρυθμό γιορτών – είναι ήδη εκεί..

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 1

Εντάξει, όσες φορές κι αν ανεβώ τα σκαλιά του εντυπωσιακού νεοκλασικού, μένω να το χαζεύω. Ακόμη και τα αναρριχώμενα που έχουν σκαρφαλώσει μέχρι τα παραθυρόφυλλα θαρρείς κρυφοκοιτάζουν αυτήν τη γνώριμη σάλα –όλη η Αθήνα έχει περάσει από εκεί–, που απλώνει γέφυρες μεταξύ παλιού και καινούργιου, με περίτεχνα σκαλίσματα σαν old fashioned τατουάζ στα ταβάνια και μοντέρνα ντιζαϊνάτα πολύφωτα, πετρόλ βελούδινες κουρτίνες και μαξιλάρες κι ένα μεγάλο φωτεινό μπαρ. Ήταν κρίμα που παρέμεινε παροπλισμένη για κάποιο διάστημα, με τον κήπο να κερδίζει στα σημεία, το γεγονός ότι επέστρεψε όμως αποδεικνύει ότι το «Balthazar» είναι ένα κλασικό bar-restaurant που παραμένει παντός καιρού στην ατζέντα των Αθηναίων.

Με τον Χριστόφορο Πέσκια να κρατάει πάντα τα ηνία της κουζίνας, η fusion διάθεση είναι πάντοτε εκεί. Ο σεφ όμως αυτήν τη φορά βάζει στο μιξάζ λιγότερη Ιαπωνία απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει, ανεβάζοντας το volume της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Παράδειγμα ο ευρηματικός συνδυασμός σιφνέικης καππαροσαλάτας με μια κρέμα από γυλωμένη μανούρα, που «χωράει» απρόσμενα και λίγο τσιμιτσούρι, πάνω στην οποία στρογγυλοκάθεται ένα τροφαντό φαλάφελ. Αλλά και τα τορτελίνι-σπανακόπιτα με κρέμα φέτας και κρατσανιστά φύλλα κρούστας, που εντείνουν τη σύνδεση με την πίτα, είναι ωραία ιδέα οικειότητας with a twist.

Στα επιδόρπια, τώρα, η τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλας κι ένα μηλαράκι φτιαγμένο από μους πράσινου μήλου και η αρωματική namelaka ­γιαούρτι με γλυκό κουταλιού κυδώνι, μαστίχα και μανταρίνι μού άρεσαν εξίσου, υπάρχει όμως και το «όλο σοκολάτα», το οποίο μάλλον θα δυσκολευτείς να μοιραστείς αν είσαι chocoholic. Εκτός αν σε πιάσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα...

Μην τα χάσετε

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 2

Καρπάτσιο λαβράκι
Μοιάζει με πολύχρωμο υφαντό έτσι που είναι κεντημένο με αχινό, passion fruit, πιπεριές jalapeno και λάδι βασιλικού. Την οξύτητα του τη δίνει το νερό ντομάτας. Σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί παροτρύνοντας τις... βούτες.

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 3

Σμυρναίικα σουτζουκάκια
Καλοκαρυκευμένα σουτζουκάκια-ταρτάρ πάνω σε μια δροσερή, σπιρτόζικη πράσινη σάλτσα, με βάση το αβοκάντο, πιπεριά κέρατο και μίριν, με φύλλα καπουτσίνου δίπλα τους. Όσο για το ρύζι, μεταμορφώνεται σε αέρινα κράκερ.

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του - εικόνα 4

Αρνί με «καμένο» σέσκουλο
Μελωμένο, βαθιά νόστιμο, έρχεται πάνω σε ένα πιλάφι από μεσανατολίτικο freekeh (πράσινο άγουρο στάρι), που νοστιμίζει με το ζωμό του αρνιού και ταιριάζει πολύ με το πρόβειο γιαούρτι.

Περισσότερες πληροφορίες

Balthazar

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ταβέρνα της Ερμού

Στα χαμηλά της Ερμού, στην καρδιά της ίσως πιο παρατημένης στην υπερτουριστική της μοίρα περιοχή της Αθήνας, ένα ολοκαίνουριο ταβερνάκι - εστιατορικό "παιδί" της Ergon - υψώνει ανάστημα, κρατώντας τη γευστική του πρόταση νόστιμη, τίμια, καθαρή και περήφανα ελληνική.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
10/11/2025

Ιταλική κουζίνα και αγάπη για το κρασί στο Πασαλιμάνι

Στο ατμοσφαιρικό του περιβάλλον του Flavino, το μενού ισορροπεί ανάμεσα σε αγαπημένα ιταλικά πιάτα και πιο ψαγμένες προτάσεις

'September 18': Νέο εστιατόριο έρχεται στη Στοά Καΐρη

Ανανέωση, ήρεμη δύναμη, νέες αρχές και νόστιμες αλλαγές προσεχώς στου Ψυρρή.

Ένα εστιατορικό διαμάντι της Ρόδου σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθήνα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.

Ο ορισμός της trattoria rustica elegante στην Κηφισιά

Λίγα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα μπορούν να περηφανευτούν ότι συνδυάζουν επί ίσοις όροις την αυθεντική ιταλική γεύση με την ολόσωστη διαχείριση πρώτης ύλης.

Πού θα φας και πού θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς μετά το σημαντικό αθλητικό event για να μην τρέχεις ασκόπως.

Η old school πίτσα της Νέας Σμύρνης που έχει πιστούς οπαδούς

Ζυμαρένια συνέπεια με τη δική της ιστορία γεύσης, από το 1973.