Καρμπονάρα ή οσομπούκο Milanese;

Μια κλασική, εθιστικά νόστιμη μακαρονάδα κι ένα σούπερ μαλακό κρεατάκι με δεμένη σάλτσα στο «Cupola» σε βάζουν σε δίλημμα.

Καρμπονάρα ή οσομπούκο Milanese;

Ανάμεσα στις κλασικές­ ιταλικές μακαρονάδες που θα διάλεγα για μια χειμωνιάτικη ημέρα, χωρίς δισταγμό πρώτη κατατάσσω την καρμπονάρα. Στιβαρή­, χωρίς περιττά τερτίπια και με όλα τα απαραίτητα λιπαρά που την κάνουν εθιστικά νόστιμη και αρκούντως χορταστική. Μια τέτοια ωραία καρμπονάρα δοκίμασα στο ιταλικό εστιατόριο «Cupola», στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι. Ο έμπειρος σεφ Stefano Rossi χρησιμοποιεί καπνιστή και όπως πρέπει χοντροκομμένη πανσέτα, που είναι πιο ρουστίκ σε γεύση και σε υφή συγκριτικά με το πιο εκλεπτυσμένο γευστικά και πιο λεπτό σε υφή guanciale (αλλαντικό από τα μάγουλα του χοίρου). Η ρευστή σάλτσα με βάση τον κρόκο αβγού ντύνει αρμονικά την πάστα, το πεκορίνο Romano προσθέτει κι άλλη νοστιμιά και το χοντροκομμένο πιπέρι δίνει την απαραίτητη ένταση.

Περνώντας στα «προσεχώς» του καταλόγου, δοκίμασα κι ένα οσομπούκο Μilanese (θα είναι διαθέσιμο από τις 20/11 και μετά). Σούπερ μαλακό το κρεατάκι, δεμένη η σάλτσα, με τα κλασικά λαχανικά της (καρότο, σέλινο) να διακρίνονται και με συνοδεία το κλασικό ριζότο Milanese ελαφρώς αρωματισμένο με σαφράν. Ο σεφ δεν πρόσθεσε γκρεμολάτα (μείγμα από ξύσμα λεμονιού­, μαϊντανό και σκόρδο, όλα πολύ ψιλοκομμένα) όπως ήλπιζα, αλλά προτίμησε το βούτυρο. Και σε αυτήν την εκδοχή το οσομπούκο Μilanese του «Cupola», χορταστικό και πεντανόστιμο, είναι ένα πιάτο που θέλεις να ξαναδοκιμάσεις.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444. Τιμή: € 25-35.

Περισσότερες πληροφορίες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.