Καρμπονάρα ή οσομπούκο Milanese;

Μια κλασική, εθιστικά νόστιμη μακαρονάδα κι ένα σούπερ μαλακό κρεατάκι με δεμένη σάλτσα στο «Cupola» σε βάζουν σε δίλημμα.

Καρμπονάρα ή οσομπούκο Milanese;

Ανάμεσα στις κλασικές­ ιταλικές μακαρονάδες που θα διάλεγα για μια χειμωνιάτικη ημέρα, χωρίς δισταγμό πρώτη κατατάσσω την καρμπονάρα. Στιβαρή­, χωρίς περιττά τερτίπια και με όλα τα απαραίτητα λιπαρά που την κάνουν εθιστικά νόστιμη και αρκούντως χορταστική. Μια τέτοια ωραία καρμπονάρα δοκίμασα στο ιταλικό εστιατόριο «Cupola», στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι. Ο έμπειρος σεφ Stefano Rossi χρησιμοποιεί καπνιστή και όπως πρέπει χοντροκομμένη πανσέτα, που είναι πιο ρουστίκ σε γεύση και σε υφή συγκριτικά με το πιο εκλεπτυσμένο γευστικά και πιο λεπτό σε υφή guanciale (αλλαντικό από τα μάγουλα του χοίρου). Η ρευστή σάλτσα με βάση τον κρόκο αβγού ντύνει αρμονικά την πάστα, το πεκορίνο Romano προσθέτει κι άλλη νοστιμιά και το χοντροκομμένο πιπέρι δίνει την απαραίτητη ένταση.

Περνώντας στα «προσεχώς» του καταλόγου, δοκίμασα κι ένα οσομπούκο Μilanese (θα είναι διαθέσιμο από τις 20/11 και μετά). Σούπερ μαλακό το κρεατάκι, δεμένη η σάλτσα, με τα κλασικά λαχανικά της (καρότο, σέλινο) να διακρίνονται και με συνοδεία το κλασικό ριζότο Milanese ελαφρώς αρωματισμένο με σαφράν. Ο σεφ δεν πρόσθεσε γκρεμολάτα (μείγμα από ξύσμα λεμονιού­, μαϊντανό και σκόρδο, όλα πολύ ψιλοκομμένα) όπως ήλπιζα, αλλά προτίμησε το βούτυρο. Και σε αυτήν την εκδοχή το οσομπούκο Μilanese του «Cupola», χορταστικό και πεντανόστιμο, είναι ένα πιάτο που θέλεις να ξαναδοκιμάσεις.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444. Τιμή: € 25-35.

Περισσότερες πληροφορίες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το ουζερί-μύθος του αθηναϊκού κέντρου

Καλούδια του αφρού και του βυθού, αποστάγματα φίνα και ατμόσφαιρα ανεμελιάς συνθέτουν το σκηνικό στην πλατεία Βικτωρίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
12/05/2025

Γεύση και άρωμα Τήνου με το "Μικρό Καράβι" να πιάνει λιμάνι στη Γλυφάδα

Το βραβευμένο "Μικρό Καράβι", με καπετάνιο τον Αντώνη Ψάλτη, έδεσε στη Γλυφάδα για να στρώσει τα τραπέζια του Ark με τα πεντανόστιμα προϊόντα και τη γευστική παράδοση του αγαπημένου νησιού.

Όλα τα εστιατορικά νέα των νησιών γι' αυτό το καλοκαίρι

Σαλπάρουμε για τα ελληνικά πελάγη της γεύσης, με καπετάνιους τους σεφ που θα νοστιμίσουν το θέρος.

Τι μαγειρεύει ένας Κολομβιανός στην Αθήνα;

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική, με προσεγμένες nikkei και chifa προτάσεις.

Πάρτι με spritz και πίτσες στο κέντρο

Με την υπογραφή του Louza και του Mozz:art.

Πώς μεταφράζεται η γαστροταβέρνα Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά;

Το "Σεράμικο" του Κεραμεικού έχει μια πολύ καλή απάντηση, το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου", δηλαδή, που μιξάρει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς. Διαβάστε την κριτική μας!

Τι τρώει ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι μέσα στο Κονκλάβιο;

Ισχύει ότι οι μερίδες τους μειώνονται όταν αργούν να βγάλουν απόφαση;