Εσύ τι τύπος είσαι, brosé ή frosé;

Ο ροζέ οινικός πυρετός έχει κυριεύσει τον πλανήτη και έχει ανατρέψει τα στερεό­τυπα. Αναλύουμε μόδες, εξελίξεις, στιλ και αρμονίες για να ξεκλειδώσετε τη νέα τάση.

Εσύ τι τύπος είσαι, brosé ή frosé;

Ο ροζέ οινικός πυρετός έχει κυριεύσει τον πλανήτη και έχει ανατρέψει τα στερεό­τυπα. Αναλύουμε μόδες, εξελίξεις, στιλ και αρμονίες για να ξεκλειδώσετε τη νέα τάση.

Εσύ τι τύπος είσαι, brosé ή frosé; - εικόνα 1

Μπορεί οι αντροπαρέες να μην έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μπιροποσία, αλλά το ήδη ανερχόμενο φαινόμενο του brosé αλλάζει ριζικά το lifestyle του πίνειν ανά τον πλανήτη. Μιλάμε για άντρες που, όταν βρίσκονται μεταξύ τους, προτιμούν να ανοίγουν μια φιάλη ροζέ κρασιού και να την πίνουν χωρίς να νιώθουν ότι θα χάσουν κάτι από το αντριλίκι τους. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς προέκυψε αυτή η μόδα, που το όνομά της προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων brother (bro στη slung) + rosé, πάντως αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, το 55% της παγκόσμιας κατανάλωσης των ροζέ κρασιών γίνεται από άντρες.

Πάει, έχασαν οι γυναίκες το μπον-μπον τους σύμβολο! Και αυτές οι εξελίξεις δεν παρατηρούνται μόνο έξω. όπως μου έλεγε προσφάτως ο Στέλιος Μπουτάρης: «Βλέπω συχνά πλέον σε επαγγελματικά ραντεβού κουστουμαρισμένους άντρες να πίνουν ροζέ». Όπως κι αν έχει η ραγδαία άνοδος των ροζέ κρασιών είναι γεγονός: μέσα σε τρία χρόνια η κατανάλωσή τους παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Και στην Ελλάδα επικρατεί πυρετός στα τμήματα μάρκετινγκ των μεγάλων ελληνικών οινοποιείων, που πιέζουν πλέον τους οινολόγους να φτιάξουν ροζέ στο ρομαντικό στιλ της Προβηγκίας, τα οποία με αυτό το ανοιχτό σομόν γοητευτικό τους χρώμα κυριαρχούν πλέον σε όλο τον κόσμο. Η δυναμική άνοδος των ροζέ της Provence χρωστάει πολλά στο Whispering Angel, το ωραίο κρασί που κατάφερε με το δημιουργικό του μάρκετινγκ να γίνει καυτή μόδα στο Σεν Τροπέ, στη Μύκονο, την Ίμπιζα και σχεδόν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Είναι το μόνο κρασί που πουλάει σωρηδόν στα κοσμικά θέρετρα τρίλιτρες κι εξάλιτρες εντυπωσιακές φιάλες, κάτι που μόνο οι σαμπάνιες είχαν πετύχει μέχρι τώρα. Το ρεύμα του παρέσυρε και άλλα καταξιωμένα ονόματα του ροζέ γαλλικού Νότου, παρακινώντας ακόμη και διασημότητες του Χόλιγουντ να επενδύσουν. Η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ αγόρασαν το 2008 το ιστορικό Château Miraval και το 2012 συνεργάστηκαν με την οικογένεια Perrin του ονομαστού Châteauneuf-du-Pape του Château de Beaucastel για την παραγωγή του κρασιού τους, οι πρώτες χίλιες κάσες του οποίου έγιναν sold out μέσα σε μερικές ώρες!

Εσύ τι τύπος είσαι, brosé ή frosé; - εικόνα 2

Είναι γεγονός ότι τα ροζέ κρασιά κάνουν θραύση στην Αμερική και, εκτός από την brosé κατανάλωση, υπάρχει και η frosé που τα σπάει. Τι εστί frosé; Πρόκειται για ένα frozen κοκτέιλ ροζέ κρασιού με βερμούτ και φράουλες, που πρωτοφτιάχτηκε πέρυσι στο νεοϋορκέζικο «Bar Primi» και πλέον η φήμη του έχει περάσει τον Ατλαντικό και απλώνεται σιγά σιγά στην Ευρώπη. Είναι τόσο μεγάλη η διάδοση των ροζέ πλέον, ώστε η κορυφαία εταιρεία ποτηριών Riedel δημιούργησε ένα ειδικό ποτήρι με σπέσιαλ φόρμα για την απόλαυση των κρασιών του στιλ της Προβηγκίας.

«Τα ροζέ έχουν εξελιχτεί σε ένα από τα πιο μοδάτα είδη κρασιού ειδικά στις ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο CEO της εταιρείας Maximilian Riedel. Μη νομίζετε όμως ότι όλο αυτό το ξέσπασμα είναι μια πρόσκαιρη φούσκα. Μπορεί ο Τραμπ να κάνει τον Κινέζο, όμως ο πλανήτης θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής και είναι λογικό να αλλάζουν οι ανάγκες και τα γούστα μας. Τα ροζέ κρασιά ανταποκρίνονται μια χαρά στην επιθυμία μας για μια δροσερή γέφυρα ανάμεσα στα κόκκινα και τα λευκά τώρα περισσότερο από ποτέ. Έχουν μεγάλη ευελιξία στο ταίριασμά τους με το φαγητό, απλώνοντας άνετα πόδι στα γήπεδα που παίζουν τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά.

Εσύ τι τύπος είσαι, brosé ή frosé; - εικόνα 3

Δεν διστάζουν να συνδυαστούν με μπέργκερ, λουκάνικα και κοτόπουλα, είναι εξαιρετικά με τα κλασικά ελληνικά λαδερά φαγητά, φύσανε με εξωτικά πικάντικα από το Μεξικό, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και αλλού, κάνουν στράκες όταν το μενού έχει γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και κωλοχτύπες. Κι επιπλέον, προς μεγάλη μας ικανοποίηση, σήμερα οινοποιούνται εξαιρετικά κρασιά από σημαντικούς παραγωγούς οι οποίοι καμία­ σχέση δεν έχουν με τα μέτρια γλυκερά δείγματα που ευθύνονται για την πρότερη κακή φήμη του ροζέ­. Αν θέλουμε να τα δούμε στιλιστικά, στη μια άκρη στέκονται τα ιδανικά για απεριτίφ ροζέ της Προβηγκίας με το ντελικάτο, γοητευτικά σομόν χρώμα τους, ξηρά, τραγανά και δροσερά, ευγενικά φρουτώδη και με μια όμορφη μεταλλικότητα που τους δίνει τύπο.

Από την άλλη έχουμε τα ροζέ από Cabernet Sauvignon, μεστά κι έντονα φρουτώδη, που είναι κυρίως κρασιά φαγητού, με τανίνες που τα κάνουν να θυμίζουν ελαφριά κόκκινα και να ταιριάζουν ακόμη και με αρνί ή μοσχάρι. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές­ εκδοχές που διευρύνουν την γκάμα τους και μας δίνουν τη δυνατότητα να ψάχνουμε για πολλές γευστικές αποχρώσεις. Με λίγα λόγια, το ροζέ είναι πλέον σικάτο και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι μετοχές του θα ανεβούν κι άλλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.