Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano»

Είναι από τα μαγαζιά που θέλεις με τη μία να το κάνεις στέκι σου – γράφω ήδη στην ατζέντα μου το κυριακάτικο jazz brunch του.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano»

Είναι από τα μαγαζιά που θέλεις με τη μία να το κάνεις στέκι σου – γράφω ήδη στην ατζέντα μου το κυριακάτικο jazz brunch του.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano» - εικόνα 1

Μπαίνοντας στο «Zampano», νιώθεις αμέσως μια αρτίστικη, ντιζαϊνάτη αύρα να σε τυλίγει. Το πανέμορφο μπαρ, συνδυασμός μπρούντζου και πράσινου μαρμάρου, σε στέλνει στην αρ ντεκό, ενώ ο υπόλοιπος χώρος έχει μια industrial λιτότητα από γκρι στούκο, κεντημένη με την πολυμορφία της επίπλωσης. Μεγάλα ξύλινα τραπέζια από περασμένες δεκαετίες ως επί το πλείστον στο φυσικό τους χρώμα, με τα πόδια τους βαμμένα άσπρα ή μαύρα, μερικά από μάρμαρο και μέταλλο, κι ένα mix ’n’ match καρεκλών σε στιλ βιενέζικο, γαλλικού μπιστρό ή σε πιο βιομηχανικό ύφος, υλοποιούν ένα μετρημένο παιχνίδι λεπτών αποχρώσεων στο γοητευτικό χώρο.

Το μπρούντζινο γλυπτό των φωτιστικών με τα μπλεγμένα παραλληλεπίπεδα, πάλι, φέρνει στο μυαλό παιχνίδια του τσίρκου, ένα κλείσιμο του ματιού στο μοντέρνο ατμοσφαιρικό hostel «City Circus», εστιατόριο του οποίου είναι το «Zampano», το οποίο πήρε το όνομά του από τον κωμικοτραγικό ήρωα της φελινικής «La Strada». Οι ντιζάινερ Maurizio και Guiseppe Alito σχεδίασαν ένα όμορφο μπλέξιμο ρομαντικού vintage και φιλικού industrial σε αυτό το διατηρητέο νεοκλασικό του 19ου αιώνα. Η αρτίστικη διάθεση του χώρου φαίνεται και στα όμορφα σουπλά με τα έξυπνα κολάζ.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano» - εικόνα 2

Μου άρεσε η κουζίνα της Χρύσας Κατάκη, που κινείται πολύ νόστιμα ανάμεσα στην παράδοση και στο δημιουργικό μοντερνισμό. Στη γειτονιά της πρώτης ευχαριστήθηκα μια μελωμένη, ζουμερή ρεβιθάδα σιγομαγειρεμένη με δεντρολίβανο και σερβιρισμένη, πολύ ταιριαστά, με ψιλοκομμένο σύγκλινο Μάνης αλλά κι ένα κατσικάκι-γλύκισμα με λεμονάτη σάλτσα, το οποίο κοβόταν, που λέει ο λόγος, με ένα φύσημα (οι πατάτες βέβαια ήταν άνοστες, ίσως διότι χρησιμοποιήθηκε λάθος ποικιλία).

Στο πιο μοντέρνο γήπεδο, τώρα, μου άρεσε πολύ η έξυπνη μετατροπή των λαχανοντολμάδων σε dumplings με λουκάνικο κεφτέ, ωραίο αβγολέμονο και ξεροψημένες φλούδες πράσου να τραγανίζουν νόστιμα επάνω τους. Ομοίως το νεο-παραδοσιακό λαβράκι, που έρχεται πολύ προσεκτικά ψημένο, ζουμερό και με την πέτσα του τραγανή, με dry ξινόχοντρο και μια σάλτσα μυρωδικών δίπλα του, έχει μια νοστιμότατη, αλλά σωστά επιλεγμένη απλότητα. Στον τομέα «ζυμαρικά», τα χερίσια νιόκι από σπανάκι και ανθότυρο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και βασιλικού είναι συμπαθέστατα.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano» - εικόνα 3

Οι σαλάτες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του καταλόγου, ενισχύοντας τον μπιστρό χαρακτήρα. Από τη μεγάλη γευστική τους γκάμα διά­λεξα αυτή με τα al dente τσαουλιά φασολάκια με kale, αρακά, ελαφριά πίκλα κρεμμυδιού και ντρέσινγκ με σπόρους σιναπιού και χάρηκα τη νόστιμη γλύκα της. Ωραία η άγλυκη, πανάλαφρη lemon pie με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα λεμονιού και ακόμη καλύτερη η μους πικρής σοκολάτας με παγωτό καραμέλα, μαρεγκάκια κακάο και πορτοκάλι. Το «Zampano», τέλος, δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί και σερβίρει 17 καλοδιαλεγμένα κρασιά με το ποτήρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Zampano

Σαρρή 18, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.