4 ιαπωνικές ταινίες στρώνουν τραπέζι στην οθόνη του Κακογιάννης

Φαγητό και ζωή μπλέκονται γλυκά στις τέσσερις ταινίες του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» που θα προβληθούν από τις 22 έως τις 24/2.

4 ιαπωνικές ταινίες στρώνουν τραπέζι στην οθόνη του Κακογιάννης

Φαγητό και ζωή μπλέκονται γλυκά στις τέσσερις ταινίες του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» που θα προβληθούν από τις 22 έως τις 24/2 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

4 ιαπωνικές ταινίες στρώνουν τραπέζι στην οθόνη του Κακογιάννης - εικόνα 1
Mourning Recipe

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation, διοργανώνει από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φεστιβάλ Ιαπωνικού κινηματογράφου. Στο «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» θα παρουσιαστούν τέσσερις ταινίες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα (στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους), κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζει με το δικό της ύφος και αισθητική την γευστική και όχι μόνο –το φαγητό είναι φορέας νοημάτων, δεμένο με τον ευρύτερο πολιτισμό και τις κοινωνικές αξίες κάθε τόπου– κουλτούρα της Ιαπωνίας.

4 ιαπωνικές ταινίες στρώνουν τραπέζι στην οθόνη του Κακογιάννης - εικόνα 2
Ramen Samurai

Την Τετάρτη 22/2 μετά από ομιλία, στις 7.30 μ.μ., του δημοσιογράφου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Γιάννη Δεβετζόγλου για την γαστρονομική του περιήγηση στην Ιαπωνία, την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει το φιλμ «A Tale of Samurai Cooking –Α True Love Story» του Yuzo Asahara, που διηγείται την σχέση μιας εξαιρετικής μαγείρισσας και του λιγότερο γαστρονομικά ταλαντούχο συζύγου της που αντί για σεφ, κατά βάθος, θα ήθελε να ήταν πολεμιστής. Στις 23/2 στις 8 μ.μ. επί της οθόνης θα δούμε το «Mourning Recipe» της Υuki Tanada, όπου μια συνταγή (της ευτυχίας;) βοηθά μια οικογένεια να κρατήσει τις ισορροπίες της σε μια δύσκολη στιγμή. Την Παρασκευή ακολουθούν στις 7.30 μ.μ. το φιλμ «Ramen Samurai» του Naoki Segi, ο κεντρικός ήρωας του οποίου επιστρέφει μετά το θάνατο του πατέρα του στην πατρίδα του για να αναλάβει το οικογενειακό εστιατόριο και βασίζεται στις αναμνήσεις του για να μπορέσει να σερβίρει το ίδιο ακριβώς φαγητό, και το «Drops of heaven» στις 9.30 μ.μ., ένα ντοκιμαντέρ του Atsumori Kawamura, με κεντρική ηρωίδα την 88χρονη Yoshiko Tatsumi και την περίφημη «σούπα της ζωής». «Από την πρώτη ως την τελευταία μας πνοή οι σούπες και οι ζωμοί μας καθησυχάζουν» θα την ακούσετε να λέει σε ένα μαγειρικό φιλμ με μπόλικη τροφή για σκέψη. Το κόστος του εισιτηρίου είναι € 3 ανά προβολή.

4 ιαπωνικές ταινίες στρώνουν τραπέζι στην οθόνη του Κακογιάννης - εικόνα 3
Drops of heaven

Παράλληλα με τις προβολές και καθώς η Παραδοσιακή Διατροφική Κουλτούρα της Ιαπωνίας (Washoku) συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2013, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ανακαλύψτε την Καταπληκτική Ιαπωνική Διατροφή!» στο φουαγιέ του κινηματογράφου, η οποία θα παρουσιάζει την ιαπωνική διατροφή ως φορέα υγείας, μακροζωίας και καλλιτεχνικής αισθητικής.

Ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών

Tετάρτη 22
19.30 A Tale of Samurai Cooking - A True Love Story / Bushi no Kondate (2013 / 121’)
Πέμπτη 23
20.00 Mourning Recipe / Shijuku nichi no Recipe (2013 / 129’)
Παρασκευή 24
19.30 Ramen Samurai (2011 /115’)
21.30 Drops of Heaven / Ten no Shizuku (2012/ 113’)

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.